Nyitókép: Körkép.sk/Iván Tamás

 

Iván Tamás, aki  a Szövetség-Aliancia 18-as számú listájának 30. helyén indul parlamenti képviselőjelöltként egy óriásplakátot szeretett volna kihelyezni az egyik komáromi helyszínen. Természetesen, kommersz alapon. A szolgáltató azonban elutasította az egyébként kétnyelvű grafikáját, és átdolgozásra visszadobta. Mondván, ragaszkodott ahhoz, hogy először a szlovák, majd a magyar felirat szerepeljen rajta.

 

Nem kis felháborodást váltott ki ezzel, hiszen Szlovákia-szerte látható, hogy nyelvtörvény ide vagy oda, a nyelvek sorrendje miatt azért nem szoktak vétót gyakorolni. A jelölt mindezek után leleményes megoldást választott: a nyeltörvénynek és az ügynökségnek megfelelve a saját szlogenjét (Méltó megélhetést! Otthont itthon!) egy másikra cserélte: Cenzurované! Cenzúrázva! 

 

Kép forrása: Körkép.sk/Iván Tamás

 

Iván Tamást az eset részleteiről kérdeztük:

 

„Amikor leadom a billboardom grafikáját, és a nyelvrendőrség helyett a billboard-közvetítő cég bírálja felül az egyébként kétnyelvű billboardot a hatáskörét erősen túllépve, vagy a megrendelői kiszolgáltatottságot kihasználva visszadobja, ez így 2023-ban meg tudja lepni az embert. Egy olyan politikai környezetben, ahol a kormányzati mantra toleranciára, az együttérzésre, a megbecsülésre és a tisztességre hajaz! És ennek ellenére, vagy ezzel együtt ez mégis megtörténhetett! 

 

Azt kellene látnunk nekünk, magyaroknak, akik generációk óta élünk itt, anélkül, hogy költöztünk volna, határok helyeződtek át – és nevezzük ezért ezt a közösséget őshonos kisebbségeknek, hogy vagy mi teszünk ez ellen, vagy senki nem fog érte tenni semmit. Mert ma a gazdasági bevándorlókat és háborús menekülteket kell mind kultúrájukban, mind megélhetésükben menteni – a liberális európai hatalom ezt vezényli, és a magyar majd mehet a szlovák nyelv után. Már egy egyszerű piaci alapon működő reklámügynökség is így gondolkodik!

 

Úgyhogy amikor átcsináltatják velünk a billboardot, akkor nem a nyelveket kell felcserélni szorgalmasan! Nem az a tennivalónk, hogy szófogadóan előre engedjük a magyar embereknek szánt üzenetet szlovákul, hanem azt kell felfestenünk a billboardra, hogy ez egy cenzúrázott valóság! Ezért döntöttem amellett, hogy az eredeti üzenetemtől eltekintek, és azt a tényt közlöm az államnyelvnek megfelelően – először szlovákul, majd magyarul – hogy ezt bizony cenzúrázták!

 

 

És mint látom, ugyanezen a napon nem voltam egyedül ezzel a jelenséggel: a komáromi magyar gimi tanévnyitójára első ízben látogatott a magyar nemzetiségű miniszterelnökünk. Eddig ez ünnep! És most jön a feketeleves: magyar meghívottakkal, magyar diákokkal, magyar tanárokkal kétnyelvű tanévnyitót tartunk a magyar nemzetiségű miniszterelnökkel! 

 

Ugye mindannyian érezzük ennek a helyzetnek az anomáliáját! És ezt addig fogjuk így csinálni, amíg nem lesz annyi öntudatunk, önbecsülésünk, hogy egy ilyen helyzetben sarkon forduljunk! Hiszen ez is cenzúrázott valóság! Nyugaton egy-egy menekült már olyannyira megbántva érezné magát, hogy kulturális kivetettségében valakit már felelősségre vontak volna. Nálunk ezt törvénnyel szabályozzák és nyelvrendőrséggel tartatják be vagy bírságoltatnak! Nonszensz!”

 

– reagált megkeresésünkre a fiatal politikus.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.