Nyitókép: Szlovák Kormányhivatal

 

A szlovák és a magyar sajtó a Politicora hivatkozva ma egyöntetűen arról számolt be, hogy Orbán Viktor és Robert Fico együtt blokkolták az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatási csomagot. Pénteken délelőtt a szlovák kormányhivatal közleményt adott ki, melyet teljes terjedelmében közlünk.

 

Fico és Orbán ellenezte, hogy további 50 milliárd eurót biztosítsanak Ukrajnának

 

Ebben ugyanis szó sincs arról, hogy Robert Fico szlovák kormányfő blokkolná az Ukrajnának szánt pénzcsomagot. Ellenkezőleg, egyetért azzal, mégpedig bizonyos feltételek teljesítése esetén.

 

Orbán és Fico október 26-án az EU-csúcson Brüsszelben. Kép forrása: Orbán Viktor Fb-oldala

 

Íme, a szlovák nyelvű sajtónyilatkozat magyar nyelven a Körkép.sk fordításában:

 

„Brüsszelben az éjjel komoly tárgyalások zajlottak az EU költségvetésének módosításáról. Több egyéb prioritás mellett van egy javaslat, hogy az EU 2027-ig 50 milliárd (nem millió) euróval támogassa Ukrajnát. Két lehetőségünk van: vagy szétszabdalni a költségvetést, vagy nagyobb hozzájárulást adni a nemzeti költségvetésből. Felszólalásomban hangsúlyoztam, hogy:

 

  1. Kész vagyok az elkövetkező 4 évben növelni az EU-nak szánt szlovák pénzügyi befizetést mintegy 400 millió euróval annak ellenére, hogy a szlovák államháztartás romokban van.
  2. Nem fogjuk elfogadni az uniós pénzügyi támogatások csökkentését a mezőgazdászok számára és a (szerk. megj. regionális) különbségek elhárítása érdekében (az ún. kohézió).
  3. A megemelt EU-s költségvetést az Unió konkurenciaképességének növelésére és az illegális migráció elleni küzdelemre fordítjuk.
  4. Ukrajina a világ legkorruptabb országai közé tartozik, és brutális pénzügyi támogatását garanciákhoz kötjük. Mégpedig, hogy az európai pénzeket (beleértve a szlovák hozzájárulást) nem fogják szétlopni, és ezen források egy részét a szlovák infrastruktúra megújítására fogják használni a határ menti térségben, illetve a szlovákiai cégek támogatására Ukrajna újjáépítésénél.

 

Ennyi a nyilatkozat szó szerinti, pontos fordítása. Hogy ez jelenti-e szlovák oldalról az Ukrajnának szánt 50 milliárd euró vétóját, ahogy arról a Politicora hivatkozva a szlovák és a magyar nyelvű sajtó ír, azt döntse el mindenki saját magának.

 

A szlovák köztévében a migrációs politikáról: Szigorú határvédelmi intézkedésekre van szükség

 

Íme a Szlovák Kormányhivatal eredeti, szlovák nyelvű nyilatkozata:

 

V Bruseli včera v noci bola vážna diskusia o zmene rozpočtu EÚ. Okrem iných priorít je návrh, aby do roku 2027 išlo z EÚ peňazí 50 miliárd (nie miliónov) eur na Ukrajinu. Máme dve možnosti – buď zosekať rozpočet, alebo prispieť do neho viac z národných rozpočtov. Vo svojom vystúpení som zdôraznil, že:

  1. Som pripravený podporiť’ v nasledujúcich 4 rokoch navýšenie nášho príspevku do rozpočtu EÚ o približne 400 mil. eur napriek tomu, že slovenské verejné financie sú devastované.

  2. Nebudeme rešpektovať žiadne škrty v EÚ fondoch určených na podporu poľnohospodárov a odstraňovanie rozdielov (tzv. kohézia).

  3. Navýšený rozpočet EÚ bude použitý na zvýšenie konkurencieschopnosti EÚ a na boj proti nelegálnej migrácii.

  4. Ukrajina patrí medzi najskorumpovanejšie krajiny na svete a jej brutálnu finančnú podporu podmieňujeme garanciami, že európske peniaze (vrátane slovenských) nebudú spreneverené a že časť z týchto zdrojov bude použitá na obnovu slovenskej infraštruktúry v prihraničných oblastiach a na podporu slovenských firiem pri obnove Ukrajiny.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!