Nyitókép: archív

 

Amíg a Szövetség-Aliancia a parlamenti választások óta teljes passzivitásban van és önmagával, illetve a választásokért kapott 3,4 millió euró számolgatásával foglalkozik, Gyimesi Györgynek elege lett mindebből és kitálalt.

 

A szlovák közrádió Anna Vargová vezette műsorának vendége volt a legnépszerűbb párton kívüli felvidéki magyar politikus.

 

Ami a rádióműsorban Gyimesitől elhangzott:

  • Kacsa a liberális sajtó Gyimesivel, mint kisebbségi kormánybiztossal kapcsolatos állításai
  • Hazugság, hogy a Szövetség történelmi eredményt ért el
  • Forró Krisztián paradoxona
  • Berényi hatáskörök nélküli alelnöknek szánja Gyimesit
  • Ugyanazok vannak a Szövetségben már 20 éve, akik most is csak a 3,4 millió eurót számolják
  • A jellemtelen Patakyval biztosan nem fog egy elnökségben ülni
  • Nem a Smer lopta el a magyarokat, a Szövetség nem tudta megszólítani őket
  • Az emberek nem tudják, mit gondol a párt a fontos kérdésekben. Tiszteletlen velük szembeba Szövetség

 

Tényleg Gyimesi lesz a kisebbségi kormánybiztos?

 

Ami a műsorban felüdülés volt, hogy Gyimesi következetesen a nemzeti közösség szófordulatot használta a kisebbség szó helyett, amiről a Szövetség politikusai általában megfeledkeznek.

 

Vargová kérdésére Gyimesi cáfolta, hogy a jelenleg ismert hatáskörök mellett érdekelné őt a liberális, hidas Bukovszky László leváltásával megüresedett kisebbségi kormánybiztosi poszt. Mint elmondta, a liberális médiában ezzel kapcsolatban megjelent állítások teljesen légből kapottak. „Egyszerű újságírói kacsa” – foglalta össze Gyimesi, aki soha még csak nem is beszélt erről a pozícióról Tomáš Taraba miniszterrel, aki a magyar nyelvű fake news portál szerint egyenesen lobbizik is érte.

 

A kormányprogramról

 

Gyimesit nem lepte meg, hogy a kormányprogram nem tartalmaz konkrétumokat a nemzeti közösségekkel kapcsolatban. „Mert nincs, aki megírja. Nekünk kellett volna megfogalmazni, de ahhoz be kell jutni a parlamentbe” – reagált a politikus. Szerinte objektív és szubjektív okai is voltak a történelmi vereségnek.

 

Mint hozzátette, hazugság, amit Forró állít, hogy történelmi eredmény született. „Ha ötször egymás után elbukni ezt jelenti, akkor igen, történelmi eredmény” – fogalmazott.

 

A fő probléma szerinte abban volt, hogy sok jelölt nem is dolgozott. Emiatt kritikus az új országos elnökség kreálását illetően.

Ott van például Pataky, aki Solymosékkal akart tartani, csak nem sikerült, mert saját hidasai leszavazták. Így teátrálisan lemondott a lehetőségről, hogy a Szövetség színeiben induljon. Most pedig a Szövetség az országos elnökségbe javasolja őt. Ilyen emberrel legyek egy elnökségben? Biztosan nem”

 

 

– lebbentette fel a fátylat Királyhelmec polgármesterének, Pataky Karolnak a jellemtelenségéről.

 

Gyimesi a műsorban Forró Krisztián, aki egy személyben volt pártelnök, listavezető és kampányfőnök döntéseivel sem értett egyet. Gyimesi szerint ugyanis, amikor ideológiai háború zajlik sok helyütt a világban, hiba volt a pártnak nem hangsúlyoznia, hogy a liberális vagy a konzervatív oldal közül melyiket választaná.

 

Hiba volt az is, hogy nem hangsúlyoztuk, hogy konzervatív kormányra törekszünk. Igen, akár Ficoval is. Ehelyett azt mondtuk, hogy se ide, se oda nem állunk, ugyanakkor Ficot elutasítottuk. Ami azt jelenti, hogy a PS elfogadott volt. Emiatt sok magyar szavazott inkább a Smerre, hogy ne vesszen el a szavazata”

 

– magyarázta.

A politikus Forró Krisztián furcsa paradoxonára is rámutatott. Először is, Forró Gyimesi szerint a választások előtt azt kérte, hogy független színekben mérettesse meg magát, azaz ne lépjen be a Szövetségbe. Most pedig Forró azt hangoztatja, hogy aki a közösségért akar dolgozni, annak be kell lépnie a pártba. Gyimesi szerint ez Forró paradoxon.

 

Hazugságnak nevezte azt is, hogy vele bárki is tárgyalna a Szövetség részéről a párton belüli szerepvállalásáról. Mint elmondta, összesen kétszer találkozott röviden Forróval. Egyszer negyed órát, másodszor fél órát beszéltek.

 

Majd amikor megkérdeztem Berényit, hogy milyen hatáskörei vannak egy alelnöknek, Berényi faarccal azt mondta, hogy semmilyen. Kérdeztem is Forrót, hogy mit fogok én akkor ott csinálni?”

 

– panaszolta Gyimesi, hozzátéve ugyanakkor, hogy továbbra is nyitott a tárgyalásokra a Szövetségbe való belépéséről.

Én nem akarok megosztani, de ha rákényszerítenek, otthon ülni biztosan nem fogok”

 

– jegyezte meg sokatmondóan. Elpanaszolta azt is, hogy nem jelent érdemi tárgyalást a számára, ha felajánlanak neki valamit azzal, hogy itt van ez, vidd, más nincs.

 

Gyimesi rámutatott arra is, hogy a Szövetség a választások óta teljes passzivitásban van. !Ami azt mutatja, hogy minden marad a régiben, mindenki marad a helyén és majd számolgatják a választási eredményért kapott 3,5 millió eurót, mégpedig 20 éve ugyanazok.

 

Emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi MÁÉRT-on (Magyar Állandó Értekezlet) már Orbán Viktor miniszterelnök is éles kritikával illette több alkalommal is Forró Krisztiánt, mégpedig a kárpát-medencei magyarság vezetőinek szeme és füle hallatára.

 

A Smer ellopta a magyarokat?

 

A műsorvezető kérdésére, hogy miért szavazott ennyi magyar a Smerre, ellopta-e Robert Fico őket, Gyimesi úgy válaszolt, hogy nem, inkább a Szövetség nem tudta megszólítani őket.

 

Megosztott társadalomban középre helyezkedni és azt mondani, hogy mi sem ide, sem oda nem tartozunk, mi magyarok vagyunk és szavazzanak ránk azért, mert magyarok vagyunk, az kevés. Öngyilkosság. A magyarok nagy számban így inkább azokra a szlovák pártokra szavaztak, akik választ kínáltak az őket érintő legfontosabb kérdésekre. Örülhetünk, hogy a Smer nem kommunikált magyarul a kampányban, mert még több embert elvittek volna”

 

mondta nyíltan.

Gyimesi szerint egy 130 ezer szavazatot, 4,4 százalékot és 3,4 millió eurót szerzett párttól elvárt, hogy dolgozzon. Hogy megnyilvánuljon politikai témákban. Az, ami a Szövetségtől jelenleg látni, az a választókkal szembeni tiszteletlenség.

 

Az emberek nem tudják, mit képvisel a párt a fontos kérdésekben. Közben meg a Szövetség csak magával foglalkozik. Ez a választókkal szembeni tiszteletlenség

 

mondta Gyimesi azzal zárva szavait, hogy a december 9-i kongresszussal kapcsolatban már minden el van döntve. Forró és Berényi, ahogy arról a Körképen a napokban részletesen beszámoltunk, már minden lényegi dolgot eldöntött, elsősorban önmagukra gondolva.

 

Király Zsolt: A hallgatás ára: Minden marad a régiben a Szövetségben (mi várható a kongresszuson?)

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 26 olvasónak tetszik ez a cikk.