Nyitókép: SITA/Martin Medňanský

 

Az államfőválasztáson csak Szlovákia területén lehet szavazni, külföldről, postai úton nem. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint viszont azok a külföldön élő állampolgárok is szavazhatnak idehaza, akinek nincs állandó lakhelyük Szlovákiában.

 

„Az a szlovák állampolgár, akinek nincs állandó lakhelye Szlovákiában, bármelyik szavazóhelyiségben leadhatja a voksát, ha érvényes útlevelet mutat fel, továbbá egy becsületbeli nyilatkozatot, hogy külföldön van az állandó lakhelye, illetve Szlovákiában nincs”

 

tette hozzá a tárca.

 

A becsületbeli nyilatkozat űrlapját közzétették a minisztérium honlapján, de a választási bizottságoknál is lesz belőle, a szavazás előtt is ki lehet tölteni és aláírni. A nyilatkozatot nem kell hitelesíteni.

 hirdetes_810x300  

 

A helyi választási bizottság az ilyen szavazót felveszi a választásra jogosultak listájára, és ezt feltünteti a szlovák útlevelében, valamint csatolja a külföldi lakhelyről szóló nyilatkozatot a választók névsorához.

 

Az előre kiváltott választói igazolvánnyal szintén az ország bármelyik szavazóhelyiségében lehet szavazni.

 

Az államfőválasztás első fordulóját március 23-án tartják. Ha szükség lesz rá, a második forduló április 6-án lesz. Zuzana Čaputová államfő megbízatása június 15-én telik le.

 

tasr

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!