Nyitókép: SITA

 

Március 23-án és április 6-án két körben államfőt választ Szlovákia. A rendkívül szoros Pellegrini-Korčok versenyt adott esetben pont a magyarok dönthetik el. Bár  a kormánypárti Peter Pellegrini közel ötször népszerűbb Dél-Szlovákiában mint a liberális, progresszív Ivan Korčok, paradox módon épp utóbbinak lehet oka hátradőlni. Legalábbis az aktuális adatokat látva. A magyarok ugyanis hiába támogatják elvben sokkal többen Pellegrinit, a második fordulóban jóval kevesebben készülnek választani, mint az országos átlag.

 

Így hiába magas Korčok elutasítottsága délen, a leadott szavazatok számában ez nem biztos, hogy meg is fog majd nyilvánulni. Amennyiben tehát a magyar kormány partnerének tekinthető Pellegrini nyerni akar a Brüsszel-barát Korčokkal szemben, az eddigieknél jóval nagyobb arányban kell mobilizálnia a magyar választókat.

 

Érdekes tanulságok

 hirdetes_810x300  

 

A Postoj.sk nevű jobboldali, konzervatív-keresztény hírportál megszerezte a legfrisebb, 2024. február 14-21. között a Markíza televízió felkérésére készült Focus felmérés részletes, nemzetiségekre vonatkozó adatait. Arról a közvéleménykutatásról van szó, melyről több cikkünkben mi is beszámoltunk Pellegrini, Korčok és Forró esélyeit illetően.

 

A részletes, felvidéki magyarsággal kapcsolatos adatok, melyeket a portál ismertet, érdekes tanulságokkal szolgálnak. Először ezeket fogalmazzuk meg, majd ki is fejtjük őket a számok alapján. Nézzük

 

  1. A magyargyűlölő, soviniszta Ivan Korčoknak esélye sincs a magyarok körében.
  2. Pellegrini az első körben feljött Forró Krisztiánra.
  3. A magyarok körében eddig nagyon alacsony a választási hajlandóság: 28 százalék az országos átlag, 45 százalékhoz képest.
  4. Korčok mégis viszonylag nyugodt lehet. Hiába magas ugyanis az elutasítottsága a magyarok körében, a jelenlegi hangulat szerint kevés magyar tesz is majd azért, hogy mindezt szavazatával is nyomatékosítsa.
  5. Ugyanakkor a Magyar Szövetség sem ülhet ölbe tett kézzel. Az alacsony választási hajlandóság az államfőválasztáson a Magyar Szövetség EP-választási esélyeit is gyengíti 2024. június 8-án.

 

Most pedig nézzük a számok szintjén a fenti állításokat:

 

A Focus szerint a magyarok körében az első fordulóban Forró vezet 44 százalékkal. Szorosan mögötte 40 százalékkal Pellegrini a második, 9 százalékkal Harabin a harmadik. Matovič 5 százalékon áll, Kotleba 2 százalékon, Korčok még ennél is gyengébben szerepel. Kép forrása: Postoj.sk

 

Amennyiben Pellegrini és Korčok jutna a második fordulóba, a magyarok 83 százaléka szavazna Pellegrinire, 17 százaléka Korčokra. Kép forrása: Postoj.sk

 

Mit jelent mindez belpolitikai tekintetben?

 

1. Először is azt, hogy a Magyar Szövetségnek nincs vesztenivalója azzal, ha nyíltan kiáll Pellegrini mellett. A választói ugyanis ezt már rég megtették. Ha a párt mégis kivár, esetleg nem áll be egyik jelölt mögé sem hivatalosan, ahogy azt Berényi és Forró a Körképnek jelezte, az minimum Forró választóinak otthon maradását eredményezheti, ami végeredményben Korčoknak kedvez (hiszen így a Korčokot egyébként elvből elutasítók nem mennek el majd választani.)

 

2. Ha a felvidéki magyarok 83 százaléka számára a 2. fordulóban Pellegrini az elfogadhatóbb, a Magyar Szövetség számára is indokolt lenne megegyezni Pellegrinivel a politikai támogatásról, így a párt a győztes oldalon állhat.

 

A magyarok lehetnek a királycsinálók

 

3. A felvidéki magyarok számára tehát komoly súlya lett hirtelen az államfőválasztásnak, hiszen akár a mérleg nyelve is lehetnek. Ehhez az kell, hogy már az első fordulóban minél nagyobb számban elmenjenek választani, hogy a második körben komoly mértékben számolni lehessen velük a végső döntésnél. Pellegrini és Korčok között ugyanis szoros a verseny. A szlovákok körében jóval kisebb a különbség köztük, mint amennyit a szervezett, becsatornázott magyar választók hozni tudnának.

 

Király Zsolt

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 14 olvasónak tetszik ez a cikk.