Nyitókép forrása: topky.sk

 

Tisztában vagyok vele, hogy magyar államfője sosem lesz Szlovákiának, és nem is célja a Magyar Szövetségnek, hogy jelöltje, Forró Krisztián pártelnök a második fordulóba kerüljön – jelentette ki Gyimesi György a Topky szlovák oldalnak adott interjújában. Kijelentette ugyanakkor, hogy az MSZ szeretné kihasználni a kampánnyal járó mediális figyelmet, és fókuszba helyezni Dél- és Kelet-Szlovákia problémáit.

 

Arra a kérdésre, mennyi pénzt fordít fordít Forró a kampányra, Gyimesi azt válaszolta:

 

„Tudom, hogy a párt 200 ezer eurót szavazott meg a kampányra. Aztán kiderült, problémát jelent, hogy a párt fizetné a pártelnök államfőjelölti kampányát. Nem tudom, hogyan oldják ezt meg, de a kampányt egyelőre [Forró] maga finanszírozza. Minden bevétele és kiadása transzparens számlán keresztül követhető.”

 

fogalmazott.

 hirdetes_810x300  

 

Gyimesi határozottan kijelentette, hogy az elnökválasztások első körében Forrót fogja támogatni. 

 

„Ha a második körbe azok a jelöltek kerülnek, akik jelenleg vezetik a felméréseket, teljesen egyértelműen tudom, kire fogok szavazni a második körben”

 

mondta.

 

Azt is elárulta ugyanakkor, hogy nem feltétlenül van egyetértés a párton belül a jelöltek támogatása kapcsán.

 

„Nagy különbség lehet aközött, amit én, az elnökség vagy a pártelnök gondol. Volt egy országos tanácsi ülésünk és az elnökség is tárgyalt, és bár nem beszéltünk arról, kit fogunk támogatni a második körben, abban egyetértettünk, hogy kit nem fogunk támogatni. (…) Biztosan nem támogatjuk Ivan Korčokot.”

 

fogalmazott.

 

Gyimesi elmondta, hogy ő személy szerint a második körben Korčokkal szemben Peter Pellegrini (HLAS) házelnököt fogja támogatni. Kiemelte, hogy az elnökségben nincs senki, aki Ivan Korčok mellett állna.

 

„Ezért nem is értem, hogy a pártelnök miért mondta azt, hogy az első kör után beszélni fog a két befutó jelölttel, és majd kiderül, ki ajánl többet a magyaroknak, és ez alapján döntünk. Nagyon világosan és érthetően fogalmazok: nem fogjuk támogatni Ivan Korčokot. Ha a pártelnök támogatni akarja, ezt csak mint magánember teheti meg”

 

mondta. Hozzátette, hogy az egyik magyar nyelvű lap szerint Forró és Korčok „tartják a kapcsolatot”.

 

„Szeretném aláhúzni (…), azt fogom szorgalmazni, hogy ne is tárgyaljunk Korčokkal, mert nekünk nincs miről beszélni vele. Ivan Korčok a nemzeti kisebbségeknek, főleg a magyaroknak nem tud felkínálni semmit, és ezt az a kijelentése is bizonyítja, amit Komáromban tett, miszerint a kisebbségi jogok terén a status quo-t preferálja”

 

mondta. Később hozzátette, hogy mindent megtesz azért, hogy a párt legalább egy dologban határozott véleményt alkosson meg.

 

Arra a kérdésre, hogy Peter Pellegrini ígért-e neki valamit a támogatásért cserébe, Gyimesi határozott nemmel válaszolt, és álláspontját Ivan Korčokkal kapcsolatos tapasztalatával magyarázta:

 

„Emlékezzen vissza, hogy [parlamenti képviselőként] már az első naptól kezdve konfliktusba kerültünk. Ebben a kérdésben teljesen következetes vagyok. Mindig is felszólaltam ellene, ha úgy gondoltam, hogy jogtalanul jár el. És nem csak arról van szó, amikor feszültséget szított a szlovák és a magyar kormány között. A szlovák-magyar kormányközi kapcsolatok történelmi mélypontra kerültek külügyminisztersége idején. Amikor már nem volt miniszter, olyan információkat tudtunk meg, amelyek aggasztóak voltak.”

 

Gyimesi elmondta, hogy a Matovič-kormány megalakulása idején Korčok miniszteri jelölése kapcsán lehetett hallani „kocsmai pletykákat” Korčok állítólagos Štb-s múltjáról. Egyesek igyekeztek úgy irányítani a dolgokat, hogy a lehető legkevesebb figyelem irányuljon ezekre a pletykákra, ugyanakkor voltak, akiket aggasztott még a lehetőség is.

 

A magyar politikus azonban hangsúlyozta, az ő szemében sokkal nagyobb problémát jelentett az, hogy Korčok gyakorlatilag mindig az éppen hatalmon levő garnitúrának kötelezte el magát. Így volt ez Vladimír Mečiartól Igor Matovičig.

 

„Ez a Matovič-kormány idején kezdett megváltozni. Modern divattá vált az USA-nak hízelegni a választópolgárokkal szemben. Ez engem sokkal jobban zavart. Korčok egy karrierdiploamata. Az ugyanaz, mint egy karrierorientált katona. Érdemes megnézni a cseh államfő példáját. Ő azonnal ment volna háborúzni. Ivan Korčok ugyanúgy. Ő is szolgál valamit, de nem a szlovákiai polgárok érdekeit.”

 

fogalmazott Gyimesi.

 

Körkép.sk

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.