Nyitókép: TASR – Ján Krošlák

 

Mint arról korábban beszámoltunk, Robert Fico szlovák kormányfő ellen merényletet követtek el Nyitrabányán (Handlová), ahol a kormány kihelyezett ülését tartották. A miniszterelnököt lőtt sebekkel, mentőhelikopterrel szállították a besztercebányai Roosevelt Kórházba, ahol megműtik. A kormányfő hivatalos közösségi oldalán megjelent információk szerint életveszélyes állapotban van.

 

A történtekre nemcsak a leköszönő és az új megválasztott államfő, valamint kormánytagok reagáltak, hanem az ellenzéki politikusok is.

 

Igor Matovič, a Slovensko mozgalom elnöke gyors felépülést kíván Robert Fico (Smer-SD) kormányfőnek. „Ököllel és lövöldözéssel semmit sem oldunk meg a politikában. Kérem, viselkedjünk emberek módjára” – jelentette ki Matovič.

 

 hirdetes_810x300  

„Robert Fico évek óta a politikai ellenfelem. Ez a politika része. Emberként gyors felgyógyulást kívánok neki és mélységesen elítélek bármilyen erőszakot”

 

folytatta Matovič.

 

A Kresťanská únia szintén elítélte az erőszak mindennemű formáját. „Imádkozunk Fico kormányfőért és Szlovákiáért. Túlságosan elharapózott a gyűlölet” – áll a párt állásfoglalásában.

 

Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke azt hangsúlyozta, a gyűlölet és az erőszak sosem megoldás, a merényletet elítélte és gyors felépülést kívánt Ficónak.

 

„Ugyanakkor a kormánypárti politikusok javíthatatlanok. Ahelyett, hogy csillapítanák a kedélyeket, háborút hirdettek a média és az ellenzék ellen, amelyeknek semmi közük a támadáshoz. Visszaélnek a helyzettel és kihasználják ezt a tragikus eseményt a társadalom még mélyebb megosztására”

 

szögezte le Remišová.

 

Michal Šimečka, a Progresívne Slovensko elnöke, a parlament alelnöke azt mondta, megdöbbentette és elborzasztotta a Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök elleni nyitrabányai (Handlová) támadás.

 

„Egyértelműen és határozottan elítélünk minden erőszakot. Reméljük, hogy a miniszterelnök rendbe jön, és hogy ez a szörnyű tett mielőbb tisztázódik”

 

hangsúlyozta Šimečka.

 

Šimečka egyetért azzal, hogy ami történt, az nemcsak a miniszterelnök, hanem a demokrácia és az állam elleni támadás is. Bejelentette, hogy a mozgalom egyelőre felfüggeszti politikai tevékenységét, nem szervez tüntetéseket és nem kampányol. A lakosságot és a politikusokat is önmérsékletre és megbékélésre szólította fel.

 

A miniszterelnök elleni támadás egyben az állam és az ország biztonsága elleni támadás – jelentette ki Branislav Gröhling, az SaS elnöke, és közölte, pártja határozottan elítéli a támadást. Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnöknek mielőbbi felépülést kívánt.

 

„Az ország miniszterelnöke elleni támadás, bármilyen nézeteket valljunk is, egyben az állam elleni támadás”

 

mondta az SaS vezetője, aki nyugalomra intette a társadalmat.

 

„A társadalomban zajló eszkaláció olyasmihez vezethet, amit most látunk”

 

tette hozzá.

 

„Az helyes, hogy eltérő politikai nézeteket vallunk, de ezekről a parlamentben lehet eszmecserét folytatni”

 

mondta Gröhling, és hozzátette, nem szeretné, ha a feszültségek a társadalomban is megjelennének.

 

Mária Kolíková (SaS), a Szlovák Információs Szolgálat tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság elnöke szintén az ország biztonsága elleni támadásnak nevezte az incidenst. Rendkívüli bizottsági ülés összehívását fontolgatja, erről a koalíciós képviselőkkel is tárgyal.

 

 

Breaking: Merényletet követtek el Robert Fico ellen (percről-percre)

Von der Leyen, Zelenszkij, Tusk és Scholz is reagáltak a Fico elleni merényletre

Itt a videó a Robert Fico elleni merénylet pillanatairól. Közvetlen közelről lőtt az elkövető (+18)

Merénylet Fico ellen – Sulyok Tamás: Megdöbbentett a Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen elkövetett támadás híre

 

Čaputová: A gyűlöletkeltő retorika gyűlöletből fakadó tettekhez vezet

Merénylet Fico ellen – Szijjártó: Sokkoló és megdöbbentő a Robert Ficot ért merénylet

Merénylet Fico ellen – Orbán: Imádkozunk mielőbbi felépüléséért

A Fico elleni merénylet miatt elmarad a HC DAC Dunaszerdahely szerdai mérkőzése

Merénylet Fico ellen: Mit tudunk eddig és mire érdemes figyelni

 

 

tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!