Nyitókép: SITA/HLAS-SD

 

Peter Pellegrini megválasztott elnök szerint helyes lenne jelzést küldeni a társadalomba arra vonatkozóan, hogy a merénylők vagy terroristák, illetve azok, akik bombatámadásokkal fenyegetőznek, nem béníthatják meg az állam működését. Máskülönben mindez annak megerősítése lesz, hogy ez az ország megbénításának receptje. Pellegrini ezt a TA3 A nap rendkívüli témája című műsorában nyilatkozta.

 

Szerinte a parlament nem küldhet olyan jelzést, hogy ha valaki nem ért egyet az ott tárgyalt törvényekkel, akkor elég lelőni valamelyik képviselőt vagy kormánytagot. Ezt a parlamenti tanácskozás felfüggesztésével kapcsolatos kérdésre válaszolt, miközben az egyik koalíciós partner, a Szlovák Nemzeti Párt ragaszkodik ahhoz, hogy a parlamentben zajló törvényalkotási folyamatok – amelyek például a közszolgálati tévéről és rádióról vagy a medvékről szólnak – nem halogathatók. A parlamenti üléseket jelenleg május 21-ig, keddig felfüggesztették a Robert Fico miniszterelnök elleni merénylet miatt.

 

A kormány működése

 

A műsorban Pellegrini hasonló módon nyilatkozott a kormány működésével kapcsolatban. Amennyiben a kormány hagyná magát megbénítani a merénylet miatt, az véleménye szerint rossz jelzést küldene a társadalom felé. Szerinte a kormánykabinetnek most meg kell mutatnia, hogy képes továbbra is vezetni az országot, és nem ijeszti meg a miniszterelnök ellen elkövetett merénylet.

 

„Egy demokratikus ország nem működhet így. A demokratikus országnak és az életnek folytatódnia kell”

 

– hangsúlyozta.

 

Méltóságteljes szavazás, nem bulvárszintű vita

 

Szerinte a parlamentnek folytatnia kell a munkát, megjegyezte, nemcsak az említett törvényekről van szó, hanem olyan javaslatokról is, amelyeket eddig még nem tárgyaltak meg. Hozzátette: a Peter Žiga (Hlas-SD) elnökhelyettes vezette parlamentnek meg kellene találnia a módját az adott törvények méltó megvitatására.

 

„Hogy a képviselők szavazással fejtsék ki véleményüket, és talán kevésbé expresszív szitokszókkal, gyalázkodásokkal, sértegetésekkel, vagy olyan bulvárszintű vitákkal, amilyeneknek a parlamentben gyakran lehetünk tanúi”

 

– mondta.

 

Úgy gondolja, ez a lakosság felé is jelzést adhatna, hogy lehet érvelni, szavazással pedig véleményt nyilvánítani, és mindehhez nem kell sértegetni, eszkalálni a vitát.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!