Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

A Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) új neve Szlovák Televízió és Rádió (STVR) lesz. Az igazgatót egy kilenctagú testület választja meg, amelynek négy tagját a kulturális minisztérium jelöli – áll az STVR-ről szóló törvénytervezetben, amelyet szerdán második olvasatba utalt a parlament.

 

A tervezet nem választja ketté az intézményt, de a tárca indoklása szerint külön fejlődést biztosít a televíziónak és a rádiónak. „Nagyobb rugalmasságot garantál, és a vezérigazgató, valamint az STVR tanácsának megválasztásába és leváltásába a közjog és a magánjog elemeinek új kombinációját vezeti be” – áll a minisztérium indoklásában.

 

A jogszabályban foglaltak értelmében a médium elnevezése is megváltozik. A minisztérium szerint a jelenlegi név degradálja a szlovák nemzetet. „A »szlovák« jelző helyett, ami az államalkotó nemzetet jelöli, a név a szlovákiai közmédia területi megjelölésére utal” – jegyezte meg a tárca.

 

Az STVR tanácsának továbbra is kilenc tagja lesz, de módosul a tagjainak megválasztása. A kulturális miniszter négy tagot nevez a testületbe, a maradék ötöt a parlament választja meg a parlament kulturális és médiabizottságának javaslata alapján. Ezek között a tagok között televíziós és rádiós szakértő, közgazdász és informatikai szakértő is lesz. A tagok megbízatási ideje változatlanul hat év.

 hirdetes_810x300  

 

A tanács választja meg a vezérigazgatót a jelöltek nyilvános meghallgatását követően, és joga lesz leváltani is, a törvény vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően. Ľuboš Machaj jelenlegi vezérigazgató megbízatása a törvénymódosítás hatályba lépésének napján megszűnik, a tanács jelenlegi tagjainak megbízatása szintén.

 

A kilenctagú etikai bizottság a tanács tanácsadó testülete lesz. Feladata az RTVS alkalmazottai és munkatársai statútumának, valamint annak ellenőrzése lesz, megfelelnek-e az összes etikai elvnek. A testület tagjait a tanács elnöke választja meg az etikai bizottságban különböző területeket képviselő szervezetek jelölése alapján. A jogszabály arra is kötelezné az STVR-t, hogy a televízióban és a rádióban 23.30 és 00.30 között elhangozzon a szlovák himnusz.

 

A jogszabály tárgyalja az STVR szerveinek megalakítását is, a törvény a kihirdetés napján lép hatályba. Ami az STVR finanszírozását illeti, ez nem változik, marad az eddigi helyzet, vagyis a GDP legalább 0,12 százalékát kapja meg állami támogatásként az intézmény, és elsősorban ebből gazdálkodik.

 

Az ellenzéki Progresívne Slovensko (PS) mozgalom bírálta a törvénytervezetet. „Ellentétes a lakosság érdekeivel és az európai jogszabályokkal. Az, hogy első olvasatban jóváhagyták, hiba volt” – áll a párt közleményében. Felszólította a kormányt, hogy vonja vissza a jogszabályt. „Folytatjuk az RTVS megmentéséért indított politikai harcunkat, és ha szükséges, az Alkotmánybírósághoz fordulunk” – tette hozzá a mozgalom.

 

TASR

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!