Nyitókép: sita.sk

 

A merénylő, aki május 15-én többször is rálőtt Robert Fico szlovák kormányfőre, állítja, hogy nem akarta megölni a miniszterelnököt. A támadásra készült és elnézést kért Ficótól.

 

Legalábbis ez derül ki a TA3 hírcsatorna szerint a bírósági döntésből, melyben Juraj Cintula vizsgálati fogságba helyezéséről döntöttek.

 

A dokumentum szerint a vádlott leírta a támadást, de azt is, hogy sosem az volt a célja, hogy meggyilkolja a kormányfőt.

 

Cintula a kihallgatáson azt mondta, hogy semmilyen módon sem akarja akadályozni a vizsgálatot. A bírói állásfoglalásból kiderül, hogy a vádlott tudja, hogy teljesen megengedhetetlen a tette, nem kellett volna bántania a sértettet. A merénylő azt mondta inkább talán azt a könyvet kellett volna átadnia, amit Ficónak szánt.

 

Többször is elismételte, hogy őszintén megbánta tettét, de hangsúlyozta, hogy tudja, hogyan kell lőni, és úgy célzott, hogy az ne veszélyeztesse az áldozat életét. 

 

„Arra is nagyon ügyelt, hogy véletlenül se veszélyeztessen senkit a tömegben, vagy a biztonságiakat. Elnézést kér az áldozattól tetteiért”

 

olvasható a bírósági döntésben.

 

A vádlott a kihallgatás során elmondta, hogy nem értett egyet a jelenlegi kormány politikájával, a Speciális Ügyészség megszüntetésével, a kulturális- és sajtómunkások üldözésével.

 

Azt is elárulta, hogy azt akarja, Ukrajna kapjon katonai segítséget, „a jelenlegi kormányt Júdásnak tartja az Európai Unióval szemben”. Ezért úgy döntött, hogy cselekszik, és kárt okoz a kormányfő egészségében – áll az állásfoglalásban.

 

A továbbiakban elmondta, hogy május 13-án döntötte el, hogy bosszút áll a jelenlegi kormányon, mégpedig fegyverrel, melyet legálisan tulajdonolt.

 

Cintulát zavarta, hogy Fico baráti viszonyt ápol Magyarországgal – Eddig nem ismert részletek láttak napvilágot a Fico elleni merényletről

 

Az állásfoglalásban leírják a támadás menetét. A vádlott megismételte, hogy nem akarta megölni Ficot, csak bántani. Tisztában volt a kockázattal és azzal is, hogy elkapják.

 

Azt is mondta, hogy „szociálisan érzékeny, és minden dolog, ami a társadalomban történik, rendkívül irritálja”.

 

Cintula vallomásában azt állította, hogy egyedül dolgozott, nem voltak tettestársai.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!