Nyitókép és további képek: Zoznam, illusztráció

 

„Ne feledjük, hogy mégiscsak egy progresszív kéz próbálta meg lelőni Robert Ficot. A szurkolóverésre és Malina Hedvigre nekem ez a válasz. Választhatunk: vagy a múltban fogunk élni – a magyar ember egyébként nem felejt, – és támogatni fogjuk azokat, akik számára mi nem létezünk, vagy beállunk a sorba azok mögé, akik ugyanazt akarják, mint mi. Egy szuverén országot. Egy olyan országot, amelynek a kormánya nem fog belesodorni bennünket a háborúba, egy olyan kormányt, amely a keresztény, nemzeti, konzervatív alapú politizálást vállalja fel és nem a modern szivárványosat, egy olyan kormányt, mely rendkívül jó baráti viszonyt ápol a magyar kormánnyal. Van választási lehetőségünk, és én azt mondom, hogy e kérdésben a választás nagyon egyszerű”

 

– nyilatkozta Gyimesi György a Körképnek.

 

A magyar politikus az interjúban beszélt Világi Oszkár oligarcha embereiről is a párt elnökségében.

 

 hirdetes_810x300  

“Tartom magam korábbi állításomhoz, hogy ez a párt nem lehet oligarcha befolyás alatt. Sőt, az elnökségben sem kellene, hogy legyenek olyanok, akik az ismert felvidéki magyar oligarcha  kitartott csicskái, vagy az ő befolyása alatt állnak. Azért, mert ez nem közösségi, hanem öncélú egyéni érdek, amit ki kell űzni a Magyar Szövetségből“

 

– mondta Gyimesi, akivel az interjúban arról is beszéltünk, hogy:

 

  • Mire számít az EP választásokon?
  • Mi a tétje az EP-választásnak?
  • Hogyan befolyásolhatja a Robert Fico elleni merénylet a választási eredményt?
  • Mi lehetett az indítéka a merénylőnek, Juraj Cintulának?
  • Mi várható a Magyar Szövetség tisztújításán?
  • Hogyan látja a felvidéki magyar politikát?
  • Miért elfogadhatatlan, hogy Világi Oszkár kitartott csicskája kerüljön vezető pozícióba a pártban?
  • Készül-e a foci Eb-re?

 

Politikusként mivel telnek mostanában a napjai?

 

Napi szinten elég komolyan foglalkozok a politikai fejleményekkel. Nemcsak politikusként, de felvidéki magyarként sem tehetem meg azt, hogy nem reagálok ilyen turbulens politikai időszakban a kényes dolgokra. Egyébként az egész politikai karrierem alatt ezt tettem. Most szinte bűn lenne, ha ezzel leállnék.

 

Hogy tekint napjaink politikájára?

 

Két dolog nem sikerült a Magyar Szövetségnek az elmúlt időszakban. Az egyik a parlamenti választás, a másik az államfőválasztás. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az etnikai politizálásnak vége. Annak a törekvésnek van csupán vége, hogy a Magyar Szövetség önállóan be tud jutni a szlovák parlamentbe. Ezt elmondtam a parlamenti választások után és mondom most is, még hangosabban. Azért, mert szerintem most már ezt mindenki látja.

 

A pártpolitikából egyelőre nem veszem ki nagyon a részem. Azért, mert a pártpolitika nem akarja, hogy ebből a részemet kivegyem. Azaz, kiszorítósdit játszunk a Magyar Szövetséggel. A Magyar Szövetséget nem érdekli a gondolataim, javaslataim, tanácsaim. Úgyhogy a véleményemet a közösségi oldalamon tudom közvetíteni a követőimmel és a nyilvánossággal.

 

 

Ön a tavaly szeptemberi parlamenti választás során az utolsó helyről a másodikra karikázta fel magát. Akkor még függetlenként, párton kívüliként indult. Majd tavaly decemberben a Magyar Szövetségbe is belépett. Az ezt követő államfőválasztás második fordulója előtt szó szerint úgy kellett kierőszakolnia, hogy a magyar párt megszólaljon és világosan letegye a garast Peter Pellegrini mellett, aki végül a magyarok többségének szavazatait is begyűjtötte. Hogy látja visszatekintve, jó döntés volt a Pellegrini melletti kiállás?

 

Abszolút. Mindig jó döntés a győztes oldalán állni. Viszont nagyon sajnálom azt az időszakot, ami eltelt attól a perctől, amikor teljesen nyilvánvaló volt, hogy a Magyar Szövetség Ivan Korčokot nem fogja támogatni. Ez a kérdés már januárban eldőlt. És teljesen addig, míg végre kimondta pártszinten is a Magyar Szövetség, hogy támogatjuk Peter Pellegrinit, ezt az időszakot sajnálom. Mert nagyon sok kommunikációs hiba történt ebben az időszakban és megint csak elbizonytalanítottunk néhány választót és nem kommunikáltunk egységesen.

 

Amit a 2. forduló kampánycsendje előtti utolsó napon megtettünk, hogy közös nyilatkozatban a 16 elnökségi tagból 14-en kiálltunk Peter Pellegrini támogatása mellett, na ezt nyugodtan meg lehetett volna tenni rögtön az első forduló után. Ha a párt nem úgy áll a kérdéshez, hogy engem meg sem hívnak az elnökségi ülésre, illetve nem teszik lehetővé hogy online be tudjak csatlakozni. Érdekes módon azóta minden elnökségi ülés online módon történik.

 

A hibákat ott látom, hogy a párt nem tudja egyszerűen felvállalni saját arcát. Nem tudja felvállalni azt az oldalt, ahova állunk. Ha ezt szeptemberben megtettük volna, akkor mi most a parlamentben ülünk és kormánypárt vagyunk.

 

Ön azt is nehezményezte, hogy a Magyar Szövetség közéleti kérdésekben egyszerűen nem foglal állást. Lehet így egyáltalán politizálni? Politizálásnak tekinthető egyáltalán az, amit látunk?

 

Nem a párt nem szólal meg, hanem annak az egyes politikusai. Tudjuk, hogy két pólus, két hitrendszer találkozik a Magyar Szövetségben. A nemzeti, konzervatív oldal és a liberális, progresszív, jellemzően baloldali ideológia. Máshol ez két különböző pártban jelenik meg, nálunk ernyőszervezetnek nevezzük. De olvashatóvá az egyenes beszéd tesz mindenkit. Én igyekszem ennek megfelelni.

 

A kérdésére válaszolva, amit látunk, az pótcselekvés. Üres lózungokkal, üres szlogenekkel sem lehet eredményt, sikert elérni. Elég volt már a hazugságokból. A Magyar Szövetség soha nem volt gyűjtőpárt. Ez megmutatkozott ott is, hogy amikor néhány liberális kollégánk mondott valamit, ami nem egyezett a párt többségi véleményével, akkor azt kellett hangoztatni, hogy ez egy gyűjtőpárt, ahol elfér a többféle vélemény. Viszont, amikor fel kellett vállalni a párt többségi gondolatait, ideológiáját, vagy akár azt az oldalt, ahol állunk, akkor ezt nem volt szabad megtenni, mert gyűjtőpárt vagyunk, ahol figyelni kell a kisebbségben levő liberális kollégák lelki világára is. Ezért soha nem volt ez egy gyűjtőpárt.

 

A gyűjtőpárt fogalma nálam a semmilyen. A nesze semmi, fogd meg jól.  Valami megfoghatatlan, íztelen, szagtalan. És ezt a választók is megmutatták, mert egyszerűen nem tudják a Magyar Szövetséget hova besorolni. Addig, ameddig ez nem fog megváltozni, ameddig nem fogunk a választóink kérdéseire egyenes válaszokat adni azokra a kérdésekre, amelyek a legjobban érdeklik őket, addig a Magyar Szövetség nem lesz sikeres párt.

 

Szlovákiát immár háromszor sikerült megmenteni a baloldali, liberális progresszív hatalomtól a magyar szavazatoknak is köszönhetően. Elég, ha csak az utóbbi két parlamenti választásra, illetve az államfőválasztásra gondolunk. Mit jelent mindez? Jó oldalon állnak Ön szerint a szuverenista, patrióta, nemzetben, közösségben gondolkodó felvidéki magyarok?

 

Úgy gondolom, hogy mindenki jó oldalon áll, aki a béke, az értékeink védelme mellett áll, aki elítéli az agressziót, a másfajta vélemény el nem fogadását.

 

Mi magyarok nem is gondolkodhatunk másképpen. Azért, mert a balliberális, progresszív oldal nem ismeri el a nemzet fogalmát, mi pedig egy nemzetrész vagyunk és még számbeli kisebbségben is élünk. Amikor a nemzeti közösségek jogairól beszélünk, akkor pont a progresszív-liberális oldal az, amelyik azt mondja, hogy nektek itt már mindenetek megvan, nektek már nem kell semmi. Ők voltak azok, akik elkaszálták a Minority Safepack kezdeményezést az EP-ben. Ők azok, akik azt mondják, hogy nincs szükség a nemzeti közösségek jogbővítésére. Ők azok, akik a kisebbség fogalma alatt csak a szivárványos kisebbséget látják.

 

Az egyes felmérések azt mutatják, hogy egyre kevesebb felvidéki magyar szavaz a Magyar Szövetségre. A Fórum Intézet nemrég közzétett felmérése szerint a választók alig egyharmada. Ugyanakkor az EP-választáson Szlovákiában tradicionálisan alacsonyabb a választási részvétel. Jó magyar mozgósítással, 70-75 ezer szavazat megszerzésével akár meglehet az EP-mandátum. Legutóbb, a parlamenti választáson Önnel együtt a listán a Magyar Szövetség 130 ezer szavazatot szerzett. Mire számít magyar szempontból június 8-án?

 

Az emberek az egyenes üzenetekért mennek választani. Nemcsak engem értékelnek ilyen szempontból, hanem Forrót, Ficot, Berényit is…A kútból értékmentéssel lehet ugyan szimpátiát kiváltani, de az nem politika.

 

 

Én azt mondom, hogy az egy mandátum sikerülhet. A 70 ezer szavazat nem 140 ezer, ami kell a parlamenti bejutáshoz. Ezt meg tudja csinálni a Magyar Szövetség, ez benne van a magyar közösségben, választópolgárokban. Viszont az üzeneteket hangosabban kellene megfogalmazni.

 

Ha a párt az utolsó két hétben a kampányt az eddigieknél egy kicsit jobban megnyomja, akkor sikeres lehet.

 

A felmérésekhez visszatérve, én nem hiszek nekik. Mondok két példát. Az AKO a választások előtt azt mondta, hogy a Simon Zsolt féle viccpárt 2,5 százalékon áll. Sőt, volt egy olyan felmérés is, ahol többet mértek nekik, mint a Magyar Szövetségnek…

 

…Ez véletlenül pont akkor volt, amikor a Magyar Szövetséggel is tárgyaltak az esetleges közös indulásról…

 

Körülbelül igen. És ugyanakkor kijött a Fórum Intézet felmérése is, ahol azt mondták, hogy Gyimesi teljesen elfogadhatatlan a magyar választók körében. Aztán a választók megmutatták, mennyire vagyok elfogadhatatlan (szerk. megj. Gyimesi a 149. helyről indulva a 2. helyen végzett több mint 30 ezer egyéni karikával). Én azt mondom, hogy a közvéleménykutatók az elfogadhatatlanok. Nagyon meg kellene nézni, hogy milyen módszertannal dolgoznak, ki a megbízójuk, ki fizeti őket.

 

A baloldali, liberális, jellemzően nem magyar pártra szavazó felvidéki magyarok gyakran azzal riogatnak ha a Smer és a Hlas, illetve Robert Fico vagy Peter Pellegrini szóba kerül, hogy ők voltak azok, akiknek a kormányzása alatt megverték a DAC szurkolókat, meghurolták Malina Hedviget, elfogadták a himnusztörvényt, megnehezítették számunkra a kettős állampolgárság lehetőségét. Ugyanakkor arról hallgatnak, hogy a progresszív oldal számára (Čaputová,  Ódor, Korčok, Káčer, stb.) a magyarok szinte nem is léteznek. Káčertól azt hallottuk, hogy Orbán Viktor maga az ördög. Magyarország biztonsági kockázat, uniós szinten pedig a vétójog megszüntetése is lefogadható számukra. Mi a megoldás ilyenkor, mi az elfogadható kínálat a felvidéki magyarság számára?

 

Békeidőben lehet foglalkozni fesztiválszervezéssel. De itt most válaszút elé érkezett a kontinens, az EU és a NATO. Hogy háborúra, vagy a békére törekszünk, Mert kinek nem világos, hogy Brüsszel egy háborút támogató hadtestet akar felépíteni?

 

És ne feledjük, hogy mégis csak egy progresszív kéz próbálta meg lelőni Robert Ficot. A szurkolóverésre és Malina Hedvigre nekem ez a válasz. Választhatunk: vagy a múltban fogunk élni – a magyar ember egyébként nem felejt, – és támogatni fogjuk azokat, akik számára mi nem létezünk, vagy beállunk a sorba azok mögé, akik ugyanazt akarják, mint mi. Egy szuverén országot. Egy olyan országot, amelynek a kormánya nem fog belesodorni bennünket a háborúba, egy olyan kormányt, amely a keresztény, nemzeti, konzervatív alapú politizálást vállalja fel és nem a modern szivárványosat, egy olyan kormányt, mely rendkívül jó baráti viszonyt ápol a magyar kormánnyal. Van választási lehetőségünk, és én azt mondom, hogy e kérdésben a választás nagyon egyszerű.

 

Azok a progresszív magyar szavazók, akik a Progresszív Szlovákiára szavaznak, na őket a Magyar Szövetség soha nem fogja tudni megszólítani. Mert mi nem a szivárványos zászlót lobogtatjuk. Nincs problémánk ugyan a más emberekkel, de nem ez a fő témánk. Ezeket az embereket nem fogjuk tudni visszaszerezni. Viszont ott van az a sok választó, aki nem jár szavazni, mert nem tudja, hogy a Magyar Szövetség kutya-e vagy macska. És ameddig ezt nem fogjuk nekik megmondani, addig nem is fognak jönni.

 

Térjünk rá a Robert Fico elleni merényletre és annak körülményeire, kiváltó okaira. A merénylet alapjaiban változtatta meg a szlovák belpolitikát és a társadalmi hangulatot. Ön mivel magyarázza az ellenzéki fanatikus, Juraj Cintula indítékát, aki úgy döntött, hogy elteszi láb alól a békepárti miniszterelnököt?

 

Teljesen egyértelmű annak ellenére, hogy a progresszív média és már a külföldi progresszív sajtó is rendkívül maszatol. Ugye ők azt mondják, hogy találtak 2016-ból egy fényképet, ahol Cintula a Slovenskí Branci-val pózol. Pedig már kiderült, hogy csak magyarázni ment oda, hogy miért nem jó, hogy léteznek. Próbálták összemosni Cintulát a Matica Slovenskával is, aztán kiderült, hogy hatalmas konfliktusban álltak és törölni szerette volna a Maticát. Arról viszont csend van, hogy Cintula és sikertelen pártja rendkívül nagy támogatója volt Zuzana Čaputová államfőnek.

 

Nem beszélnek arról, hogy a merénylő több kormányellenes tüntetések is részt vett. Arról sem beszélnek, hogy a rendőrállomáson készített videóban csak a kormányellenes indítékait sorolja fel. Tehát egészen bizonyos, hogy a médián keresztül radikalizálódott, majd lőtt.

 

A progresszív médiának és az ellenzéki politikusoknak igenis felelősségük van. Főleg a Progresszív Szlovákia tagjai részéről, akik nemzetbiztonsági kockázatot csináltak mindenből, amit ez a kormány csinált. Képesek voltak a demokrácia megszűnéséről beszélni akkor is, amikor a Hidrometeorológiai Intézet vezetőjét váltották le törvényes módon. Vagy itt van a Mazák-ügy (szerk. megj. a Bírói Tanács leváltott elnöke), amit Cintula is felsorolt.

 

Mazákkal kapcsolatban az Alkotmánybíróság mondta ki, hogy leváltása törvényes volt. Ugyanúgy nem csorbult a jogállamiság a Speciális Ügyészség megszüntetésével sem, ezt is az Alkotmánybíróság mondta ki. Az a riogatás sem volt igaz, hogy Szlovákiától elveszik az uniós forrásokat. Pedig a progresszívok nagyon szerették volna, de nem sikerült. Ez a riogatás, pánikkeltés, rosszkedv, ami az országban uralkodik, az ő rovásukra írható.

 

Már régen felülmúlta a normális ellenzéki politika kereteit az, amit csináltak. Én nem csodálkozom, hogy Cintula – még nem tudjuk, hogy a felesége mennyire befolyásolta, akiről tudjuk, hogy ukrán, majdanista menekült – teljesen radikalizálódott és úgy próbálta megoldani az ország általa vélt problémáit, hogy megöli a miniszterelnököt. Ez egyértelműen a média és az ellenzék rovására írható.

 

Ugyanakkor fontos fejlemény, hogy Cintula a vallomásában azt is elmondta, hogy a nemzetiségileg vegyes lakosságú Léván élve az is zavarta, hogy Robert Fico baráti viszonyt ápol Magyarországgal. Miről tanúskodik mindez?

 

Megint csak a progresszív hisztériakeltésről. Mert a progresszív médiában Orbán Viktor és kormánya maga volt a patás ördög, a megtestesült rossz. Ők azok, akik a társadalmat jókra és rosszakra osztják. A merénylőt zavarta az is, hogy Szlovákia nem kíván hozzájárulni Ukrajna felfegyverzéséhez. Ez egyértelmű ellenzéki politika. A bírósági határozatban olvasható vallomástételének mondatai egyértelműen progresszív mantrák. Ők voltak azok, akik azt  kiabálták, hogy Ficot börtönbe kell zárni. Ők voltak azok, akik hangsúlyozták, hogy megtesznek bármit a gonosz, a rossz, a maffia megállítása érdekében. A társadalom radikalizálódásában ezeknek az embereknek hatalmas szerepük van.

 

10 nap múlva EP-választás. Jelenleg azt látjuk, hogy a tematizálásban leginkább az orosz-ukrán háború, az LGBTQ jogok előretörése, valamint a Fico elleni merénylet játszhat majd szerepet. Ön hogy látja, a merénylet előtti állapotokhoz képest mit jelenthez ez a tragédia a választási részvételre, illetve a választás kimenetelére vonatkozóan?

 

Magasabb választási részvételre számítok. A politika megint határozottabban előtérbe került, mert egy ilyen esemény után csak odafigyel mindenki, hogy mi történik. Ez eddig nem volt jellemző az EP-választási kampányra. Ami nagyon fontos, hogy az EU addig, ameddig az uborkának a görbületével foglalkozott, addig nem nagyon érdekelte az embereket és nem nagyon befolyásolta az életüket. Viszont most, amikor bele akarják rángatni az országot és bennünket a háborúba, most, amikor olyan javaslatok születnek, hogy Szlovákia területéről lőjék le a NATO légvédelmi rendszerek az orosz rakétákat, ezek rendkívül veszélyes dolgok és fontos témák, amelyek az embereket már érintik.

 

 

Ott van a nagyon fontos migrációs kérdés is. Az EU arra akarja kötelezni Szlovákiát, hogy egy nem befogadott migránsra havonta 1660 eurót fizessen Brüsszelnek. Viszont egy újszülött gyermekre, saját állampolgárunkra egyszeri 800 eurót adunk. Itt nagyon fontos kérdésekről fogunk dönteni. Hogy ki lesz Szlovákiában a „menő.“ A szíriai vagy afrikai migráns, vagy egy hazai újszülött.

 

A progresszív oldal az első ijedtség után megint elkezdett kampányolni. A saját buborékját, választóit ösztönzi arra, hogy megyünk megverni Ficot, aki épp lábadozik a lövésekből. Magasabb lesz a választási részvétel, és itt lehetősége lenne a Magyar Szövetségnek is jobban kommunikálni a merénylet témáját, hogy megint ne csak szlovák téma legyen.

 

Azt is olvastam valahol, hogy a merénylet csak a szlovákoké és bennünket nem érdekel. Dehogynem érdekel! A Magyar Szövetségnek muszáj véleményt mondania erre is.

 

A Magyar Szövetség tisztújításra készül az EP-választás után. Ön tavaly júliusban azt nyilatkozta nekünk, hogy a felvidéki magyarságnak oligarchák nélkül kell definiálnia önmagát. Azzal indokolta mindezt, hogy  az oligarcha érdek az egy egyéni érdek, egyéni pénztárca. És hogy nagyon ritkán fordul elő, hogy az egyéni érdek megegyezik a közösségi érdekkel. A magyar párton belül azt látni, hogy progresszív, liberális, fesztiválszervező alelnök kollégája, aki támogatóját, az oligarcha Világi Oszkárt az embereket megtévesztve a közös fotójukról is retusálja, leplezve, hogy, ki tolja a háttérből, gátlástalanul tör előre. Ön hogy viszonyul a tisztújítás kérdéséhez és kire szavaz majd?

 

Jelen állapot szerint nem tudom, ki indul majd a tisztségért. Annyit tudok csak, hogy a pártelnök állítólag le fog mondani és szeretné újraválasztatni magát. Nem tudom, hogy sikeres lesz-e az EP-kampány, ami nagyban befolyásol majd sok mindent.

 

Az is igaz, és tartom magam korábbi állításomhoz, hogy ez a párt nem lehet oligarcha befolyás alatt. Sőt, az elnökségben sem kellene, hogy legyenek olyanok, akik az ismert felvidéki magyar oligarcha  kitartott csicskái, vagy az ő befolyása alatt állnak. Azért, mert ez nem közösségi, hanem öncélú egyéni érdek, amit ki kell űzni a Magyar Szövetségből.

 

10 nap múlva EP választás, 3 hét múlva pedig foci-Eb. Önről ismert, hogy élsportoló volt, versenyszerűen, magas szinten futballozott. Hogy készül az Eb-re? Tervezi esetleg, hogy a helyszínen fog szurkolni? Ki a kedvenc csapata?

 

Problémám van és nem is kicsi. A fiamnak megígértem, hogy június 15-én elviszem a Magyarország-Svájc mérkőzésre. Csak akkor még nem tudtam, hogy ugyanaznap lesz Peter Pellegrini államfői beiktatása is, amire meghívásom van, úgyhogy most hatalmas dilemmában vagyok.

 

És szurkolóként kiért izgul majd?

 

Csak a magyar válogatottnak szurkolok. Hokiban a szlovák, fociban a magyar válogatottnak. El vannak készítve a szekrényben a mezek, a fiamnak is, nekem is. Szeretném felvenni élőben a meggypiros mezt.

 

Király Zsolt

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 29 olvasónak tetszik ez a cikk.