Nyitókép forrása: SITA/Jakub Julény

 

Pozsony Főrév városrészében épülne fel az új központi kórház. A gyermekkórház Rázsochyban lenne. Az erre vonatkozó projektet Zuzana Dolinková (Hlas-SD) egészségügyi miniszter mutatta be a parlamenti képviselőkkel közösen a város és a szakma képviselőivel tartott találkozón. Ha a kormány jóváhagyja a tervet, a miniszter részletes tájékoztatást ad róla – közölte Andrej Wallner, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

 

„Közölték, hogy a központi kórház építése – azaz a régi épület rekonstrukciója -, illetve az engedélyezési folyamat a legjobb esetben is legalább négy évig tartana” – mondta Peter Visolajský, a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) elnöke. Továbbá ahhoz, hogy a kórház felépülhessen, le kell bontani a mellette álló téli stadiont. „Az államnak, az egészségügyi minisztériumnak új területet kell felajánlania a városnak, és új jégpályát kell építenie” – mondta, hozzátéve, mindez a becslések szerint 25-30 millió euróba kerülne.

 

Vladimír Baláž (Smer-SD), a parlament egészségügyi bizottságának elnöke azt mondta, nem lát nagy különbséget abban, hogy az új kórház Rázsochyban vagy Főréven épül-e fel. „De ha egy olyan központi kórházat akarunk létrehozni, amely az egész országból fogadhatja a betegeket, akkor véleményem szerint egyértelmű, hogy Pozsony keleti részén kell felépíteni” – mondta, és hozzátette, több kérdés is van a projekt körül. „Ezek finanszírozási kérdések, valamint a pozsonyi kórházak hálózatának optimalizálásáról és az egészségügyi ellátásról is szó van” – magyarázta.

 

Egyes ellenzéki képviselők, például Oskar Dvořák (PS), Peter Stachura (KDH) és Marek Krajčí (Slovensko mozgalom) bírálták az egészségügyi minisztérium terveit. „Számos kérdésre nem kaptunk választ, nem tudjuk például, mi az eredménye a harmonogramok összehasonlításának, és nem kaptunk egyértelmű választ arra a kérdésre sem, hogyan fogják megoldani a kórház finanszírozását” – mondta Dvořák, és hozzátette, valószínűleg sok időbe telik még, mire az új kórházat birtokba vehetik a pozsonyi páciensek és az egészségügyi dolgozók, és nem lesz központi kórház, ahol minden ellátás elérhető egy fedél alatt. „A miniszter valószínűleg úgy döntött, Pozsony egész területén szétszórja az egészségügyi ellátást. Lesz egy kórház Rázsochyban, egy Főréven, és a kramárei kórházak is megmaradnak” – tette hozzá.

 hirdetes_810x300  

 

Az egészségügyi miniszter szerdán (május 29.) mutatja be a projektet a kormánynak.

 

TASR

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!