Nyitókép: Körkép.sk

 

Befejeződtek a 2024-es EP-választások Szlovákiában. Az ország lakossága megválasztotta 15 EP-képviselőjét a 720 fős Európai Parlamentbe. Az eseményeket a Körképen folyamatosan frissülő hírfolyamunkban követhette. A legfontosabb tudnivalók:

 

  • Minden lényeges eredmény egyelőre nem hivatalos formában cikkeinkben ITT.
  • Minden szavazópolgár egy választási listát választ, azon belül legfeljebb 2 nevet karikázhat.
  • A politikai pártok jelöltlistája és száma ITT található.
  • Az eredményeket csak vasárnap 23.00 óra után teszik közzé, miután Olaszország is leszavaz.
  • 2004 óta ez az ötödik EP-választás az országban.
  • Európa-szerte közel 360 millióan szavazhatnak az EP-választáson, Szlovákiában 4,4 millió választópolgár járulhat az urnákhoz

 

A nap folyamán beszámolunk az összes lényeges történésekről, és ahogy szoktuk, a Körképen elemzésekkel, beszámolókkal, riportokkal jelentkezünk.


 

Király Zsolt összefoglalója urnazárás után:

 hirdetes_810x300  

 

Nem hivatalos eredmények a Körkép.sk cikkeiben ITT.

 

Király Zsolt: EP-választás után! Mi jön most a felvidéki magyar politikában?

 

22:43 – Nyitra megyében problémamentesen zajlott, Tótmegyer (Érsekújvári járás) kivételével mindenhol időben megtörtént az urnazárás.

 

22:09 – A legtöbb szavazóhelyiséget Szlovákiában késő este 10 óra után bezárták, és megkezdték a szavazatok összeszámlálását. A moratórium belföldön a tótmegyeri eset miatt (lásd lejjebb) hajnali 1:00-ig kitolták. Részadatokra nem számíthatunk, a választási eredmények közlése mindaddig nem megengedett, amíg az összes uniós országban véget nem ért választás. Ez azt jelenti, hogy a szlovákiai eredményeket leghamarabb vasárnap késő este 23:00 óra körül közlik.

 

21:04 – A választási bizottság információja szerint Egyházasbáston 20.00 órakor a választók mintegy 30%-a adta le szavazatát. (Mede Géza)

 

19:54 – Hivatalossá vált, hogy három órával tovább tart a kampánycsend, így vasárnap hajnali 1-kor telik csak le. Ekkor zárják majd a választási helyiségeket Tótmegyeren, ahol napközben fehér port találtak a szavazólapokon. Később kiderült, hogy az ismeretlen anyag keményítő volt, így nem volt veszélyes.

 

EP-választás: Vasárnap 1 óráig tart a meghosszabbított kampánycsend

 

18:12 – Gyimesi György, a Magyar Szövetség alelnöke is leadta szavazatát:

 

🇸🇰 Ísť voliť nie je povinnosť, je to nutnosť. Najmä vtedy, ak chceme reálne ovplyvniť budúcnosť našich detí. Ak chceme…

Közzétette: Gyimesi György – 2024. június 8., szombat

 

17:51 – A szavazó-biztosok elmondása alapján  Komáromban a kora-délelőtti órákban viszonylag nagy volt az érdeklődés a szavazás iránt, ami a déli, kora-délutáni órákra alábbhagyott. Remélhetőleg a koraesti, esti órákra a szavazási kedv ismét felélénkül, sokan élnek majd állampolgári jogunk gyakorlásával, és részt vesznek az EP-választásokon. (via Buday Mária, Komárom)

 

15.50 – A nagyszombati körzeti választási bizottság elnöke alkoholos befolyásoltság alatt érkezett a választási bizottságba. A rendőrséget ezt követően értesítették, majd járőrök érkeztek a helyszínre, akik alkoholszondás vizsgálatnak vetették alá az illetőt. A vizsgálat után a rendőrök megerősítették, hogy a bizottsági elnök alkoholt fogyasztott.

 

15.02 – „Ezek a választások nagyon szorosak lesznek, és egyáltalán nem kis dolog a tét” – hangsúlyozta Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke.

 

„Mi döntjük el, kik képviselnek minket az EU-ban. Milyen jelzést küldünk itthon és külföldön. Ezért arra kérek mindenkit, akit érdekel európai lehorgonyozásunk, szánjon időt a szavazati jogának gyakorlására. Minden egyes szavazat eldöntheti, hogy az Európa-párti Szlovákia nyer-e” – hangsúlyozta Šimečka.

 

 

14.35 – A Szlovákia mozgalom (korábbi OĽaNO) elnöke, Igor Matovič rendkívül fontosnak tartja az idei európai parlamenti választásokat. Mint mondta, bízik benne, hogy ma a demokratikus Szlovákia veszi át az uralmat.

 

„A határunkon túl háború van, és néhány év múlva ez egészen másképp lehet. Az oroszok ott lehetnek a mi határainkon, és akkor jó lenne, ha Szlovákiát olyan emberek vezetnék, akik nem adják el az országot az oroszoknak” – mondta Matovič.

 

 

14.00 – Nem minősítették veszélyesnek azt az ismeretlen anyagot, amelyet a szavazólapokon találtak Tótmegyeren (Palárikovo). A nyitrai polgári védelem ellenőrző vegyi laboratóriumának elemzése alapján megállapították, hogy keményítőről van szó – tájékoztatott a belügyminisztérium.

 

13.18 – Hajrá Magyarok! 🇭🇺❤️🇭🇺 Halász Béla, Gúta polgarmestere is leadta szavazatát.

 

 

13.15 – Iván Tamás, a Magyar Szövetség 4-es számú EP-listájának 5. helyén induló jelölt is szavazott.

 

 

12.51 – Forró Krisztián, a Magyar Szövetség párt elnöke szintén leadta szavazatát

 

 

12.45 Legalább három órával meghosszabbodik a választási moratórium a szombati szlovákiai európai parlamenti választásokon. Az ok az egyik tótmegyeri (Palárikovo) szavazókörben történt incidens – jelentette be Eduard Burda, az Állami Választási és Pártfinanszírozási Ellenőrző Bizottság elnöke.

 

Tótmegyeren fehér port találtak a szavazólapokon, kiürítették az épületet

 

11.55 – Čaputová leköszönő államfő is leadta szavazatát

 

Zuzana Čaputová elmondta, hogy magasabb választási részvételre számít, mint legutóbb. Mindenkit arra kért, hogy éljen állampolgári jogával és menjen el választani. Az államfő lakóhelyén, Bazinban szavazott.

 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) počas volebného aktu v rámci volieb do Európskeho parlamentu 2024 na Slovensku. Pezinok, 8. jún 2024. Foto: SITA/Jana Birošová

 

11.22 – Nyitra: A Fico elleni merénylet növelheti a választási részvételt. Van, ahol már reggel fél 10-kor megvolt a 15 %.

 

A Fico elleni merénylet növelheti a választási részvételt, számoltak be róla a nyitraiak. Helyzetjelentés a megyei központból alábbi cikkünkben:

 

EP-választás: Nyitrán egyelőre magas a választási részvétel

 

10.47 – Választási igazolvánnyal bármelyik szavazóhelyiségben szavazhatunk.

 

A választási igazolványt azonban előtte kellett kérvényeznünk. Szombaton, a választások napján már nem lehet. Ilyen esetben az illető az állandó lakhelye szerinti választási helyiségben adhatja le szavazatát.

 

 

10.32 – Pellegrini: Az EP-választások Szlovákiáról is szólnak

 

Az újonnan megválasztott államfő voksa leadása után az európai parlamenti választások fontosságára hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy a mai választáson Szlovákiáról is döntünk. Az EU ma útválasztás előtt áll és fontos döntéseket kell hoznia a jövőjével kapcsolatban. Az egész green deal politikát, védelmi rendszerét át kell értékelnie. Meg kell állítania gazdasági teljesítményének és konkurenciaképességének visszaesését. Erről is döntünk a mai nap folyamán

 

– nyilatkozta Peter Pellegrini.

 

Peter Pellegrini is leadta szavazatát

 

 

10.24 – Berényi József lakóhelyén, feleségével együtt szavazott

 

Az EP-mandátum megszerzésére esélyes politikus, aki a Magyar Szövetség listavezetője, bízik abban, hogy sokan elmennek választani.

 

 

09.45 – Robert Fico is szavazott

 

A merénylet után lábadozó szlovák miniszterelnök kórházban adta le szavazatát.

 

 

Nyilatkozata magyar fordításban ITT olvasható.

 

08.30 – Több rendőr teljesít ma szolgálatot

 

Autóval és gyalogosan is járőrözni fognak a rendőrök a településeken.

 

08.12 – Kérhetünk mozgóurnát is

 

A mozgóurnát a választás napján kell kérni az önkormányzattól, illetve a körzeti választási bizottságtól.

 

Körkép.sk

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.