Nyitókép forrása: SITA, kollázs: Körkép.sk

 

A Progresívne Slovensko (PS) kritizálja a lex merénylet intézkedéscsomag alkotmányos tisztségviselők biztonságával és védelmével nem összefüggő rendelkezéseit, valamint a gyülekezési jogot korlátozó pontokat. A KDH még tárgyalni fog a javaslatról, de valószínűleg nem támogatja abban a formában, ahogyan beterjesztették. A Slovensko, a Kresťanská únia és Za ľudí képviselői elutasítják a kormány javaslatát, és annak visszavonását követelik.

 

„Úgy látjuk, a javasolt változtatások nem úgy reagálnak magára a merényletre, ahogyan azt mi szeretnénk. Ez ebben a formában csalódás” – mondta Michal Šimečka, a PS frakcióvezetője, a parlament alelnöke. Jelezte, hogy módosító javaslatot fognak benyújtani, és nyitottak a vitára az előterjesztőkkel. Szerinte az olyan dolgoknak, amelyek nem függenek össze a merénylettel, például a miniszterelnök vagy a parlament elnökének életjáradéka, nincs helye ebben a törvényben, ráadásul nem kell gyorsított eljárásban tárgyalni róla. A gyülekezési joggal kapcsolatban több rendelkezést is problematikusnak tart a PS, például a kormányépületektől meghatározott távolságot a tüntetések megtartására. Ezzel szemben a párt egyetért azzal a ponttal, hogy politikusok, orvosok vagy más hivatás képviselőinek lakhelye közelében korlátozzák a gyülekezési jogot.

 

František Majerský, a KDH parlamenti képviselője azt mondta, néhány dolgot pozitívnak lát a javaslatban, de szerinte több pont is problémás. Közölte, még tárgyalnak a frakcióban a törvénytervezetről, esetleg módosító javaslatot nyújtanak be. Ha ez nem menne át, a mozgalom jelenlegi formájában nem fogja támogatni a javaslatot. Azzal egyetért a párt, hogy járjon védelem a miniszterelnöknek a mandátumának lejárta után is. „Nem fogunk úgy tenni, mintha semmi sem történne az országban” – mondta, és hozzátette, előfordulnak tisztségviselők elleni támadások, de nem gondolja, hogy a két ciklusban megválasztott miniszterelnöknek ezért életjáradékot kellene fizetni.

 

Igor Matovič (Slovensko, KÚ, Za ľudí) parlamenti képviselő úgy látja, ez a javaslat Fico jutalma „az ország szétlopásáért”, így akarják állami pénzből előnyökhöz juttatni a fejeseket. Rámutatott az élethosszig járó fizetésre, valamint a biztonsági szolgálat és a sofőr fizetésével járó költségekre. Az életjáradéknak szerinte semmi köze nincs a miniszterelnök biztonságához. Veronika Remišová, a frakció parlamenti képviselője is kifogásolta a politikusok lakása előtti tüntetések betiltására vonatkozó javaslatot. Véleménye szerint ez a gyülekezési jog megsértése. A képviselő aggódik amiatt, hogy a politikusok visszaélhetnek a rendelkezéssel. Az ellenzéki vezetők mellé esetlegesen kirendelhető testőrökre vonatkozó pontot is kritizálta. Attól tart, hogy a jelenlegi kormány kezében ez az ellenzék megfigyelésének eszköze lenne.

 

Az úgynevezett lex merényletet szerdán hagyta jóvá a kormány. Az elnöki hivatal, a kormányhivatal és a bíróságok 50 méteres körzetében, valamint az Alkotmánybíróság 100 méteres körzetében tilos lenne a gyülekezés. A tervezet a gyülekezési tilalomra vonatkozó okok körét is bővíti. Megtiltaná például, hogy a tisztségviselők lakhelye elé szervezzenek tüntetéseket. A köztársasági elnöknek, a parlament elnökének és a min

 

TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!