Nyitókép: SITA/Milan Illík

 

Robert Kaliňák (Smer-SD) védelmi miniszter bejelentette, hogy a védelmi minisztérium büntetőfeljelentést tesz a MiG-29-es vadászrepülőgépek Ukrajnának adományozásával kapcsolatban. Erről a kormányülést követő szerdai sajtótájékoztatón számolt be.

 

Kaliňák szerint a volt védelmi miniszter és a parlamenten kívüli Demokrati párt jelenlegi elnöke, Jaroslav Naď a Szlovák Köztársaság alkotmányát megsértve gyengítette a fegyveres erőket azzal, hogy vadászrepülőket adományozott Ukrajnának.

 

„A fegyveres erők ilyen módon történő gyengítése politikai szókincsünkben nem nevezhető másnak, mint hazaárulásnak“ – jelentette ki Kaliňák.

 

Kaliňák azt is hozzátette, hogy Naď ezt a lépést akkori koalíciós partnereinek akarata ellenére vitte véghez.

 

2023 márciusában Eduard Heger ideiglenesen megbízott kormánya úgy döntött, hogy Ukrajnát 13 MiG-29-es vadászgéppel és a Kub légvédelmi rendszer egy részével látja el. Több politikus és jogász azzal érvelt, hogy az ideiglenesen megbízott kabinetnek nincs felhatalmazása a MiG-ek eladományozására, mivel ezt alapvető külpolitikai kérdésnek tartották. Jaroslav Naď akkori védelmi miniszter 2023. május közepén a közösségi oldalán tette közzé a védelmi minisztérium jogi elemzését, amely a folyamat során megalapozott döntéshozatalának egyik bizonyítékaként szolgált volna.

 

Így verte át az országot Heger, Naď és Káčer, hogy Ukrajnának adhassák a szlovák MiG-eket

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.