Nyitókép: SITA/Úrad vlády SR

 

Az elnöki hivatal, a kormányhivatal és a bíróságok 50 méteres körzetében tilos lenne a gyülekezés, valamint az Alkotmánybíróság 100 méteres körzetében – ezt is tartalmazza a kormány által szerdán jóváhagyott ún. lex merénylet tervezete. A kormány azt szeretné, hogy a parlament gyorsított eljárásban vitassa meg.

 

A javaslat emellett a békés gyülekezési jog gyakorlásába való beavatkozást is tiltaná.

 

„Ez az egyik intézkedés azok közül, amelyek nem engednék, hogy másokat akadályozzanak politikai jogaik szabad gyakorlásában”

 

áll a védelmi minisztérium javaslatában.

 

Jelenleg a parlament 50 méteres körzetében nem lehet gyülekezni. A kormány ezt kiterjesztené az alkotmányos szervek ülésezésének helyszíneire, „a zavartalan és folyamatos működésük érdekében”. A bíróságok esetében ez az ítélkezésre vonatkozó nyomásgyakorlás megakadályozását szolgálná.

 

Bővülnek a gyülekezés betiltásának indokai is. Tilos lenne olyan személy lakóhelyének közelében tüntetni, akinek foglalkozása vagy funkciója összefüggésben van a gyülekezés céljával, és ha a szervező nem hajlandó változtatni a helyszínen, az ilyen megmozdulást betilthatnák. A cél megakadályozni, hogy „az érintett személy ablaka alatt” gyülekezzenek. Akkor sem engedélyeznék a gyülekezést, ha fennáll a veszély, hogy több, ellentétes csoport összetalálkozik, és nem lehetne garantálni a békés lefolyást, továbbá ha a gyülekezés zavarná a magánélethez való jogot, vagy a környék nyugalmát.

 

A kormány bővítené a gyülekezés betiltásának okait a közlekedés és szállítmányozás komoly akadályozása címén, továbbá a magánéletbe való beavatkozás és a lakókörnyezet nyugalmának megzavarása miatt.

 

A nem bejelentésköteles gyülekezést elsősorban lakóövezeteken kívül lehetne megtartani, ahol egyébként nem tartózkodik sok ember.

 

A rendőrség köteles lenne tájékoztatni az önkormányzatokat a gyülekezés betiltásának lehetséges okairól. Ha a település ezt követően nem tiltja be, és beigazolódnak a kockázati tényezők, pénzbírság szabható ki az önkormányzatra.

 

Lex merénylet: A három fő közjogi méltóság ingatlanra lenne jogosult

 

Az államfő, a házelnök és a kormányfő „megfelelően felszerelt ingatlanra” lenne jogosult. A házelnöki és a kormányfői posztot két cikluson át betöltő politikus élete végéig megkapná a funkcióval járó fizetést. Ezek a javaslatok is szerepelnek a lex merénylet tervezetében.

 

A belügyminisztérium feladata lenne gondoskodni a három fő közjogi méltóság számára olyan lakóhelyről, amely a protokollcéloknak és a biztonsági feltételeknek is megfelel.

 

„A tervezet azzal számol, hogy fokozatosan lesz bebiztosítva a három ingatlan, amelyek a későbbiekben a három fő közjogi méltóság állandó rezidenciái lesznek”

 

közölte a belügyi tárca.

 

Szeptember 12-re készítik el a szóba jöhető ingatlanok listáját.

 

„A belügyminisztérium által biztonságosnak és megfelelőnek ítélt és kijelölt ingatlant lesz köteles használni az érintett közjogi méltóság”

 

közölte a tárca.

 

A kormány azt is javasolja, hogy ne csak az államfő kapjon élete végéig a parlamenti képviselők fizetésének megfelelő járadékot, hanem a házelnök és a kormányfő is, ha két teljes ciklust töltöttek a posztjukon, hogy annak letelte után is megfelelő státuszt élvezzenek és ahhoz mért közéleti szerepet tudjanak vállalni.

 

Az életjáradékot felfüggesztenék arra az időre, amikor a jogosult személy esetleg ismét közjogi funkcióba kerül, illetve megvonnák, ha szándékosan elkövetett bűncselekményért elítélik.

 

A lex merénylet szerint az összes parlamenti párt elnöke is személyi védelmet kapna az adott ciklusra. Szintén ilyen védelmet élvezne a főügyész és az alkotmánybíróság elnöke. A belügyminiszternek szeptember 12-ig ki kell elemeznie a közjogi méltóságoknak nyújtott jelenlegi személyi védelem szintjét, az általuk használt ingatlanok biztonságát, és elkészíteni a biztonságukkal kapcsolatos további javaslatokat.

 

tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!