Nyitókép forrása: SITA/Diana Černák

 

Szerdán a KDH arról értesítette a sajtót, hogy a párt frakcióvezetőjét, Martina Holečkovát visszahívják posztjáról, helyét pedig Igor Janckulík veszi át. A lépésre nagy valószínűséggel szándékosan csak az EP-választások után kerített sort a mozgalom, hogy ne befolyásolja negatívan a kampányt. Holečková leváltásának oka minden bizonnyal az lehetett, hogy jó ideje sokkal progresszívebb álláspontot képviselt, mint a párt maga.

 

A KDH lényegében parlamentbe való visszakerülése után azzal küzd, hogy a legerősebb ellenzéki párt, a progresszív PS szatellitpártjaként működik, a liberális sajtó pedig azonnal keményen bírálni kezdi már azért is, ha egy politikai kérdésben hajlandó leülni tárgyalni a kormánypártok politikusaival, vagy a miniszterekkel.

 

Holečková politikai kijelentései minden bizonnyal nem segítették a KDH-t abban, hogy a kereszténydemokrata, konzervatív értékrendű párt látszatát tudja fenntartani. A politikusnő egy alkalommal a Postojnak azt nyilatkozta, hogy azért nem akarják megnyitni az abortusz kérdését, mert az „megosztaná a társadalmat” (értsd: azért, mert az ellenzék partnerei ezt nem engedik).

 

Holečková élvezte és viszonozta a liberális sajtó támogatását is, amivel Milan Majerský pártelnökkel is szembehelyezkedett, hiszen a sajtó a tavalyi parlamenti választások előtt épp a KDH elnökéről írta meg – alaposan eltorzítva a valóságot -, hogy dögvésznek nevezte az LGBTI-személyeket.

 

Holečková pozíciója az abortusz kapcsán tett kijelentéseit követően vált tarthatatlanná, mivel a KDH vezetésének a regionális struktúrák is jelezték felháborodásukat, az EP-választási kampány során pedig a párttagok és szimpatizánsok, de még a választók is szóvá tették a KDH-nak, hogy nem viselkedik kereszténydemokrata pártként.

 

A Štandard forrásai szerint a párt úgy döntött, hogy az egyértelmű politikai irány fenntartása érdekében Holečkovát el kell mozdítani.

 

A színfalak mögött arról is pletykálnak, hogy Holečková szándékosan ki akarta mozdítani a konzervatív irányból a KDH-t.

 

Csak halkan jegyezzük meg, hogy hasonló, az adott párt politikai irányvonalának eltérítésén dolgozó elemek nemcsak a KDH-ban vannak, hanem a Magyar Szövetségben is, és a magyar párt emiatt ugyanilyen problémákkal küzd. A KDH most lépett. A Magyar Szövetség még nem.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!