Nyitókép forrása: SITA/Úrad vlády SR

 

A golyók szerencsés röppályája, az azonnali kórházba szállítás és az azonnali operáció voltak azok a tényezők, amelyeknek Robert Fico szlovák kormányfő az életét köszönheti – írja a Štandard szlovák konzervatív hírportál Martina Horáková sebészt idézve. Az orvosnő azt is elmondta, hogy a vékonybelet ért sérülés nem feltétlenül okoz súlyos következményeket, és egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy Fico szeptemberre már teljes mértékben visszatérjen a politikai életbe.

 

Maga a kormányfő az EP-választások előtt közölt videóüzenetében jelezte, hogy június végén, július elején már visszatérne a munkájához, de azt is mondta, hogy valóságos csoda lesz, ha ez sikerül neki.

 

A május 15-én elkövetett Fico elleni merényletkísérlet első óráiban nem volt teljesen világos, hogy a kormányfő mennyi és milyen lőtt sebet szerzett. Voltak arra vonatkozó homályos információk, hogy Fico a hasán sérült meg.

 

A haslövés kapcsán a sebész elmondta, hogy annak kifejezetten súlyos következményei lehetnek, mert egy ilyen sérülés során összeomolhatnak a belső szervek, megsérülhetnek kulcsfontosságú erek és idegek.

 

A lőtt seb esetén a sejthártyák és a vénák felszakadnak, belső vérzés és duzzanat alakul ki. A vérellátás hiánya következtében a szövetek egy része elhal, és ezeket az első, életmentő műtét utáni két napon belül el kell távolítani.

 

Horáková szerint egy hasi lőtt seb esetén az ember akár el is vérezhet, még akkor is, ha a sérült magánál van és nem érez fájdalmat. Ezért úgy véli, hogy helyes és szükséges döntés volt a kormányfő azonnali kórházba szállítása a legközelebbi megfelelően felszerelt kórházba. Ficót a támadás után először Pozsonyba akarták szállítani, de végül úgy döntöttek, hogy a közelebbi besztercebányai Roosevelt Kórházba viszik.

 

A sebész szerint hasi sebesülés esetén három percenként egy százalékponttal nő a halálozás esélye – vagyis az életmentő műtét halogatása vagy hosszabb útvonal választása igen kockázatos döntés lett volna.

 

Ráadásul a haslövés során keletkező vérzést külső nyomással és kötözéssel nem, csak nyílt műtéttel lehet megállítani. Az első műtét pedig még lényegében nem arra szolgál, hogy kezelje a sebet, hanem hogy időt nyerjen a betegnek ahhoz, hogy későbbi operációkkal helyreállíthassák az orvosok a belső sérüléseket. Ezért az ilyen sebek esetén nem egy, hanem rendszerint több műtétre kerül sor. 

 

Erik Kaliňák, a Smer újdonsült EP-képviselője pár hete azt nyilatkozta, hogy a Ficót ért lövés öt helyen okozott kárt a vékonybélben. Horáková szerint, ha időben azonosították a sérüléseket és megtörtént a kezelés, nem feltétlenül lesz maradandó következménye ennek a körülménynek.

 

Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszter, aki jelenleg Fico helyetteseként lép fel a kormányban, valamint Matúš Šutaj Eštok (HLAS) belügyminiszter szerdán a kormányülést követően megerősítették, hogy Fico már kommunikál a koalíciós partnerekkel, vagyis a háttérben már részben visszatért és dolgozik.

 

Nagy valószínűséggel Fico nyomására állapodtak meg a koalíciós partnerek abban, hogy a legnagyobb belső vitát kiváltó kérdéseket, mint az új házelnök megválasztása, az NGO-kra vonatkozó törvény elfogadása és a házszabály módosítása csak szeptemberben kerül megvitatásra – vagyis akkor, amikor Fico már teljes mértékben munkába állhat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!