Nyitókép forrása: reprofotó

 

Nem nyugszanak a kedélyek, a liberális sajtó és a kormánypártok között egyre nagyobb a feszültség. Miközben a mainstream progresszív sajtó arról papol, hogy a kormány jogtalanul akarja megregulázni a sajtót, különösen a közmédiát, ők maguk saját stúdióikban egyre radikálisabb véleményeknek adnak teret, természetesen a kormánypártok rovására. A legutóbbi példa a Denník N és a Sme progresszív médiumoktól származik. Szögezzük le már az elején, azzal, amit ezek a lapok csinálnak, csak kiprovokálják a kormány részéről a kemény (jogi) választ. Persze, nem kizárt, hogy pont az a cél, hogy Brüsszelben aztán a kiprovokált válaszra mutogatva támadják a kormányt – mert szuverenista és békepárti.

 

Adam Znášik politikai marketingszakember a Denník N podcastjében többször is debilnek nevezte a Smer politikusait. A Smer reakciója nem maradt el, külön sajtótájékoztatón foglalkoztak az esettel – ami nem is volt egyedi.

 

A sajtótájékoztatót a kormányhivatal jelenlegi vezetője, Juraj Gedra vezette, aki emlékeztetett, hogy a kormánypártok részéről többször is elhangzott bocsánatkérés a korábbi meredek kijelentéseik miatt. (Összességében ez tényleg így van, bár vannak kormánypárti politikusok, akik továbbra sem fogják vissza magukat, a kormány kommunikációja azonban alapvetően „békésebb” irányba mozdult el, és ma már konkrét esetekre reagálnak. Más kérdés, hogy törvényalkotás terén vannak megkérdőjelezhető vitás kérdések, legyen szó az RTVS-ről, vagy a civiltörvényről – a szerk.)

 

Gedra arra szólította fel a sajtót, hogy tartsa tiszteletben a „más véleményt”, ami a gyakorlatban a progresszív politikai fősodortól eltérő véleményt jelöli.

 

Ezt követően azonban felhívta a figyelmet a SME napilap szerkesztőjének szavaira, aki arra reagálva, hogy a kormány létre akarja hozni a „szólásszabadság nagykövete” pozíciót, kommentárjában azt írta:

 

„A más vélemény tiszteletben tartása újabban a hülyeségek tiszteletben tartását jelenti.”

 

Ezt követően hozta fel a Denník N podcastjében elhangzottakat, ahol Adam Znášik politikai marketingszakember többször is debilnek nevezte Erik Kaliňákot (Smer, megválasztott EP-képviselő) és magát Juraj Gedrát.

 

A kormányhivatal „Tisztelem a más véleményt” című kampánya kapcsán azt mondta az interjúban:

 

„Ők most vagy játszadoznak, vagy tényleg ennyire debilek.”

 

mire a műsorvezető, Branislav Bezák rögtön hozzá is tette,

 

„Szerintem nem játszadoznak.”

 

Magyarul, a Denník N interjúalanya és a műsorvezető is ledebilezte a kormánypártok két képviselőjét – ami nem épp szakvélemény, inkább érzelmekre alapozó politikai kommunikáció.

 

Znášik ráadásul több alkalommal is debilnek nevezte Erik Kaliňákot, majd azt a célt tűzte ki, hogy ezeket a politikusokat „a társadalom peremére” szorítsa ki, a „szemétdombra, ahová valók”.

 

A fenti kijelentések kapcsán tette a fel a költői kérdést a kormányhivatal vezetője:

 

„Ez lenne az a kommunikáció a politikusok és az emberek között, amit érvényesíteni akarunk? Mi jön ezek után? Tettlegesség?”

 

mondta. Majd emlékeztetett, hogy Znášik Ivan Korčok sikertelen volt elnökjelölt marketingcsapatának tagja volt, és hogy a választások éjszakáján Korčok fenyegető kijelentése, miszerint „Ezt nem felejtem el nekik”, pontosan mutatja az említett újságírók „mentális állapotát”. 

 

Gedra szerint, ami a Denník N stúdiójában elhangzott, az nem kritika volt, hanem „színtiszta gyűlölet”, és bocsánatkérést vár a lap főszerkesztőjétől:

 

„Bocsánatkérését várunk. Kostolný úr, a Denník N főszerkesztője, várjuk a bocsánatkérést. Šimečka (Martin M., a lap kommentátora), Leško (Marian Leško, publicista), Vašečka (Michal Vašečka szociológus, a lap első számú megmondóembere),  a Denník N újságírói elitje – várjuk a bocsánatkérésüket. Szeretném látni, ahogy hallgatóiknak megtanítják a másik véleményét tisztelni”

 

mondta Gedra, jelezve, hogy a Denník N kérdésére a kormány és a kormánypártok egészen addig nem fognak válaszolni, amíg nem kérnek bocsánatot, és nem zárta ki a bírósági pert sem.

 

Az ügy elég nagy port kavart, és védekezésre kényszerítette (egy időre) a Denník N-t. Matúš Kostolný főszerkesztő bocsánatot kért, de azzal védekezett, hogy a podcast címe, az Ezt kivágjuk! is arra utal, hogy egy szabadabb vonalvezetésű adásról van szó, ami túllép a hírközlésen (megjegyezzük, hogy ilyen alapon a Denník teljes tevékenysége szatirikusnak mondható – a szerk.).

 

„De még a szatírában sem szabad felépíteni egy viccet kizárólag egy személy elleni támadásra. A Denník N-ben a tárgyilagos és kultivált kritika, valamint a közvita szellemében dolgozunk”

 

mondta Kostolný, majd bocsánatot kért, név szerint említve Erik Kaliňákot, Juraj Gedrát és Richard Glückot.

 

Bezák, aki műsorvezető volt az ominózus podcastben, azzal védekezett, hogy a műsor célja a szórakoztatás volt.

 

„Amikor Adam Znášik kolléga belekezdett a tirádában, amely során több alkalommal is debilnek nevezte a Smer politikusait, az debil szó értelmetlenül gyakori emlegetése viccesnek tűnt. Nem a sértésen nevettem, hanem a szó abszurd mértékű gyakoriságán”

 

mondta, elég gyermetegen érvelve. De elismerte, hogy hibát követett el, amikor nem vágta ki ezt a részt a közzétett verzióból.

 

Bezák mondhat akármit, saját interjúalanya ismerte el, hogy szó sem volt nevetséges szituációról, és tényleg a sértés volt a lényeg. Znášik az X-en tette közzé véleményét az üggyel kapcsolatban, ahol leszögezte, hogy nem vonja vissza szavait, és Gedra, Kaliňák és Glück szerinte igenis debilek:

 

 

Znášik egyébként az összes atlantista-globalista elnök és elnökjelölt körül megfordult már, Kiskától Čaputován át Korčokig.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!