Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Peter Pellegrini frissen beiktatott új szlovák államfő „aktív elnök” akar lenni, aki nemcsak reagál a történésekre, de proaktívan témákat tesz asztalra – jelentette ki Peter Pellegrini a közmédia 5 perc múlva 12 című adásában, a stúdió helyett immáron az elnöki palotában.

 

Pellegrini emlékeztetett, hogy ő az egyetlen szlovák politikus, aki volt már mind a három legfőbb közjogi méltóság pozíciójában (házelnök, kormányfő, államfő).

 

Kijelentette, hogy a társadalmat megosztják a szélsőségek, és ellentéteket lát az idősebb és fiatalabb generációk között is.

 

„Az elnökválasztások után megdöbbenve hallottam, hogy a fiatalok kritizálták az időseket amiatt, hogy kire szavaztak és azt mondták nekik, inkább maradjanak otthon, bezárva”

 

mondta Pellegrini, majd a generációs szolidaritást hangsúlyozta:

 

„Az idősebbeknek tapasztalatuk van, a fiatalabbaknak dinamikája”

 

fogalmazott.

 

Leszögezte, hogy a Robert Fico kormányfő elleni merénylet után a szemben álló politikai pártoknak felajánlott kerekasztal-beszélgetés még mindig aktuális.

 

„Továbbra is érvényes a politikai pártoknak küldött meghívás a kerekasztalhoz. Megvárhatjuk, hogyan alakul a kormányfő egészségi állapota, és ha az engedi, akkor az első kerekasztal-beszélgetésre a politikai pártok elnökeivel kerülhetne sor”

 

mondta.

 

Azt is kiemelte ugyanakkor, hogy az elnökipalota-beszélgetésre meg akarja hívni a nagyobb szlovák médiumok képviselőit is. 

 

„Beszélni akarok velük arról, arról, hogyan lehetne a helyzeten javítani”

 

mondta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!