Nyitókép forrása: reprofotó

 

Orosz Örs kedden délután videóbejegyzésben jelentette be, hogy lemondott a Magyar Szövetségben betöltött alelnöki posztjáról, ugyanakkor jelezte, hogy az általa begyűjtött szavazatok „kötelezik őt a felvidéki magyarság szolgálatára”, vagyis a politikából és a pártból egyelőre nem távozik. Élesen bírálta a párt vezetését és politikai felelősségvállalásra szólított fel. Név szerint Forró Krisztián pártelnököt is támadta, kifogásolta, hogy a kampányt a brüsszeli irányváltásra építette a párt, és hogy a „Smer és a Republika” szintjére züllesztette a Magyar Szövetséget. Ez utóbbi megjegyzés egyértelműen Gyimesi Györgynek szólt, mivel a pártban kizárólag Gyimesi vállalta fel következetesen a szuverenista, nemzeti-konzervatív politikát.

 

A választási kampány során kútmászással és sörözéssel kampányoló Orosz ezzel lényegében a Most-Híd anno távozó politikai vezetésének ideológiai utódjává lépett elő, az időzítés pedig nem véletlen. Minden jel szerint a bejelentés tétje a szeptemberre bezengett tisztújítás, azon belül az pártelnöki poszt megszerzése. Ezt bizonyítja, hogy videóbejegyzése végén nemzedékváltást szorgalmazott a pártban. 

 

Orosz elmondása szerint önmagát is hibáztatja, amiért nem kardoskodott vehemensebben azért, hogy a párt megőrizze a gyűjtőpárt jellegét. Megjegyezzük, épp a gyűjtőpárti ideológiai vegyesség akadályozta meg a vezetést abban, hogy egyértelmű politikát fogalmazzon meg.

 

A Magyar Szövetség kudarcának oka nem a választói közöny volt, hanem a hitelesség és a magyar erő hiánya

 

Forró Krisztiánt azért támadta, mert „nem volt képes hitelesen megmagyarázni”, miért sorolt be a párt Peter Pellegrini államfő mögé a tavaszi elnökválasztás során. Elismerte, hogy ő ezt a lépést támogatta.

 

Mi azért hozzátesszük, hogy ezt a kérdést Orosznak először Összefogásbeli kollégájának, az EP-választáson őt támogató Mózes Szabolcsnak kellene feltennie, aki a Facebookon nyílt kampányt folytatott amellett, hogy a választók egyik jelöltet se támogassák. (Nehéz úgy elmagyarázni valamit a választóknak, ha közben a gyűjtőpárt hamis ideológiája mögé bújva a progresszív elemek aknamunkát folytatnak egy közös narratíva ellen, amit egyébként elsöprő többségben a párt vezetése támogatott – a szerk.).

 

Orosz arról beszélt, hogy a párt az elmúlt hónapokban hibát hibára halmozott. Hogy a fentieken túl mire gondolhatott, nehéz megmondani, a párt ugyanis nem csak az elmúlt hónapokban hibázott. Korábbi kijelentései alapján valószínű, hogy elsősorban azt nehezményezi, hogy a Magyar Szövetség nem sorolt be az ellenzék mögé a parlamenti választások után.

 

Videóbejegyzése végén kiemelte, hogy párttagságát nem adja fel, és Nyitra megyei képviselőként sem lép ki a párt frakciójából.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.