Nyitókép forrása: SITA

 

Csütörtökön este hosszú vita után a parlament második olvasatban is megszavazta a közmédiatörvényt, amely az RTVS átalakításával személyi változásokat is hoz magával. Csütörtökön az RTVS alkalmazottainak egy része a parlament előtt tüntetett a „szabad sajtóért”, ami a kormánypártokat nem hatotta meg. Az ellenzéki pártok nem vettek részt a szavazáson, ám a koalíció 78 képviselőjének támogató szavazata elég volt a törvény elfogadásához.

 

A törvény július 1-jével lép hatályba, és bár az ellenzéki pártok már felszólították Peter Pellegrini államfőt, hogy vétózza meg a törvényt, erre nem sok esély van (bár előfordulhat).

 

A törvénymódosítás legfontosabb következménye, hogy az RTVS átszervezésével leváltják Ľuboš Machaj eddig főigazgatót a közmédia éléről, akinek eredetileg 2027-ig tartott volna a mandátuma. 

 

A lehetséges utódokról egyelőre nem sokat tudni, a július 1-jétől RTVS helyett STVR névre hallgató közmédia vezetését Machaj távozása után átmenetileg egy ügyvezető végzi majd, akit a parlament jelenlegi helyettes elnöke, Peter Žiga (HLAS) nevez ki. Ennek oka, hogy a nyári szabadságolások előtt aligha sikerül összehívni az STVR médiatanácsát, hogy új főigazgatót válasszon. Arra valószínűleg kora ősszel kerül majd sor.

 

A törvény több közmédián belüli testület tagjainak megválasztását is átírja, így elég egyértelmű, hogy a kormány igyekszik visszavenni az irányítást az állami tévé és rádió felett. Megjegyezzük, hogy jogosak azok az aggodalmak, amelyek a kormány befolyásának kiterjesztéséről szólnak, ám azok már nem jogosak, amelyek szerint sérülne a köztévé és rádió függetlensége és objektivitása. Az RTVS ugyanis épp azzal ásta meg a sírját, hogy túltolta a progresszív aktivizmust a hírközlésekben, a hírszerkesztésnél és a vitaműsorokban is, így a kormány vádjai a részrehajló tájékoztatásról nem alaptalanok.

 

A Progresívne Slovensko jelezte, hogy az Alkotmánybíróságon fogja megtámadni a törvényt úgy, hogy a testület a határozatig függessze is fel annak hatályát. A progresszívek arra hivatkoznak, hogy a törvény több pontja „szembe megy az európai joggal”, és kifogásolta, hogy a törvény célja lényegében Machaj eltávolítása (ami a közmédia eddigi, progresszívoknak kedvező vonalvezetését tekintve teljes érthető a PS részéről).

 

Martina Šimkovičová (SNS) kulturális miniszter emlékeztetett, hogy Machaj vezetése alatt a köztévé vörös számokat, vagyis vesztséget produkált. Ennek a vádnak a megértéséhez azt kell tudni, hogy a kormánypárti politikusok régóta azzal vádolták az RTVS vezetését, hogy a nagy cégek reklámmegbízásait átpasszolták más (liberális) kereskedelmi csatornáknak, és magát a műsorgyártást is külsős cégekkel végeztették méregdrágán.

 

Az egész módosítás másik központi eleme az STVR Tanácsa, amelynek kilenc tagja lesz. Ebből négy tagot a kulturális miniszter nevez ki és hív vissza, öt tagot pedig a parlament választ ki egyszerű többséggel. Minden tagnak szakmabelinek kell lennie, tehát mediaszakembernek, televíziós vagy rádiós szakembernek, esetleg gazdasági, jogi és IT-szakembernek.

 

A Tanács feladata a törvényesség betartását, a főigazgató ténykedését és a közmédia gazdálkodását fogja felügyelni. Joga lesz azonnali hatállyal visszahívni a főigazgatót, de a törvény eredeti tervezetétől eltérően a most elfogadott változat szerint meg is kell majd indokolni a visszahívást. A Tanács határozza meg a főigazgató fizetését, amely alapjáraton is a mindenkori nemzetgazdasági átlagbér ötszöröse lesz, vagyis cirka 71500 euró havonta, bruttóban.

 

A Tanács hagyja majd jóvá a közmédia által megkötni szándékozott szerződéseket is, amennyiben azok mértéke meghaladja a 1,5 millió eurót (itt érdemes visszautalni a fentebb leírt, kormánypárti vádakra a megbízások ész nélküli kiszervezéséről).

 

A Tanács tagjai (elvileg) nem állhatnak alkalmazotti jogviszonyban a közmédiával, nem lehetnek tagjai, szerződéses szolgáltatói vagy alkalmazottai egy politikai pártnak sem. A Tanács tagjai ugyanakkor nagyon komoly fizetést kapnak, 2860 eurót bruttóban.

 

A tagok mandátuma hat évre szól és legfeljebb két hatéves ciklust tölthetnek el a pozícióban.

 

Az új közmédia új főigazgatóját hat évre választják majd meg. Két helyettese lesz, az egyik a köztévét a másik közrádiót igazgatja majd.

 

A közmédiának lesz etikai bizottsága is, amely az alkalmazottak etikai elveinek betartását fogja felügyelni, illetve ellenőrzi, hogy a műsorgyártás a lefektetett előírásoknak megfelelően zajlik-e.

 

Az etikai bizottságnak kilenc tagja lesz, akiknek tagjai az STVR Tanácsának elnöke fogja kiválasztani. A bizottságban lesz képviselete az egyházaknak, a nemzeti kisebbségeknek és az egészségkárosultaknak is. A bizottságban továbbá képviselőt kapnak a Szlovák Olimpiai Bizottság, a Matica slovenská, a falvak és városok, a Szlovák Tudományos Akadémia, az ifjúsági szervezetek és egy képviselő jut a sajtó szakmai szervezeteinek is. 

 

A közmédia nézőinek és hallgatóinak egy rossz hírrel mindenképpen szolgálhatunk: a törvény szerint a köztévé és közrádió műsoridejéből a jelenlegi 0,5 százalék (!) helyett 5 százalék lesz a reklámidő. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!