Nyitókép forrása: SITA

 

Roman Michelko (SNS) a parlament kulturális és médiabizottságának elnöke szerint a közmédiatörvényt a kormány úgy írta meg, hogy az csak nehezen támadható legyen az Alkotmánybíróságon. Michelko erről a köztévé 5 perc múlva 12 című vitaműsorban beszélt, ahol vitapartner nélkül nyilatkozhatott. A kormánypártok ugyanis továbbra is elutasítják a Slovensko (OĽANO) mozgalommal való nyílt kommunikációt, így a műsor első fele Michelkóé, a második Michal Šipošé, a Slovensko frakcióvezetőjévé volt.

 

Šipoš ugyanakkor leszögezte, hogy lépéseket terveznek a médiatörvény ellen. Megemlítette, hogy megtámadhatják a törvényt az Alkotmánybíróságon, tüntethetnek az elnöki palota előtt, felemelhetik szavukat a parlamentben.

 

Michelko szerint a Slovensko párttal nem lehet konstruktív vitát folytatni, mert folyamatosan sértegetik, észérvek nélkül támadják a kormánypártokat, „körbe-körbe ismételgetik, hogy maffia, bűnözők”, és ezért nincs értelme egy asztalnál vitázni komoly dolgokról. Hozzátette, hogy a Slovenskóval még a többi ellenzéki párt sem hajlandó szóba állni.

 

Šipoš a műsor sajátos lefolytatásának margójára azt mondta, hogy a kormánypártok igyekeznek kiszorítani a Slovenskót az összes politikai műsorból, és kijelentette, hogy a kormánypártoknak „rendkívül szoros” kapcsolata van a kereskedelmi televíziók vezetőségével, és politikai befolyásuk alá akarják hajtani a vitaműsorokat.

 

Šipoš „brutálisnak” nevezte azt a módot, ahogy a kormány keresztülvitte a közmédiatörvényt. (Megjegyezzük, ez enyhén szólva is erős túlzás. „Brutális” volt az ellenzék által nagyra tartott liberális lengyel kormány fellépése, ahol a rendőrséget és rohamrendőröket bevetve foglalták el a közmédia épületeit, csak épp sem a liberális mainstream sajtó, sem Brüsszel nem akarta észrevenni a történteket. Ehhez képest a szlovák kormány viszonylag törvényes kereteken belül mozogva vitte véghez tervét, amit lehet kritizálni, de nem volt sem váratlan, se példa nélküli a mai ellenzék oldaláról sem – a szerk.).

 

Šipoš szerint a kormány saját embereit akarja a közmédia kulcspozícióba ültetni, hogy azokon keresztül irányítsa a vitákat és a hírközlést.

 

Michelko mindezt természetesen tagadta, ám érdekes jelenet volt, ahogy a szerkesztők bevágták Michelko korábbi nyilatkozatát, miszerint Marta Jánčkárová (a műsor mai moderátora) és Marek Makara (a műsor korábbi moderátora, akit egy ideje nem látni, de aki egyébként az egyik progresszív oldalra leginkább részlehajló műsorvezető a köztévénél) októberben már nem lesz az RTVS-nél.

 

Michelko elnézést kért kijelentéseiért, majd leszögezte, hogy a most elfogadott törvény értelmében nem a politikusok fogják meghatározni, ki lesz a műsorvezetője vagy alkalmazottja a közmédiának.

 

„Ez a kérdés kizárólag a legitimen megválasztott igazgató és a menedzsment, valamint a hírközlés és publicisztika vezető szerkesztőjének hatásköre lesz”

 

mondtak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!