Nyitókép: ruvzrv.sk

 

Felütötte a fejét a tuberkulózis a Rozsnyói járásban. A betegek Alsósajóból (Nižná Slaná) származnak és jelenleg speciális létesítményekben izolálják őket. A szakértők szerint nincs ok a pánikra.

 

Elsőként egy 23 éves férfi és egy kétéves gyerek fertőződött meg Alsósajón. A további vizsgálatok a gyermek három hónapos testvérénél is megerősítették a fertőzését.

 

„A falunak ebből a részéből 89 ember került kapcsolatba a fertőzöttekkel, köztük 52 gyerek. További 14 személynél a tuberkulózis látens formáját fedezték fel. Az érintettek nem fertőzőek, de ennek ellenére megelőző terápiát kaptak” – tájékoztatott Jozef Varga, a Rozsnyói Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) munkatársa.

 

Rozsnyón ülésezett a regionális járványellenes bizottság, hogy felgyorsítsa a többi személy kivizsgálását, akik kapcsolatba kerültek a fertőzöttekkel. Az olyan speciális vizsgálatokat, mint például a vérvételt és tüdőröntgen, a rozsnyói kórház tüdőklinikája végzik el.

 

A tuberkulózis fertőző tüdőbetegség, viszont Szlovákiában csökkenő tendenciát mutat. Főleg családokban, közeli barátok, szobatársak vagy munkatársak körében terjed.

 

„Aggodalomra jelenleg nincs ok, a szórványos előfordulás mindig fennáll, bár légúti fertőzésről van szó, a terjedése valamivel nehezebb” – mondta Varga.

 

2012 óta nem kötelező a gyermekek tuberkulózis elleni védőoltása. A szakértők még most sem fontolgatják a bevezetését. Szlovákiában évente körülbelül száz tuberkulózisos esetet regisztrálnak, leggyakrabban Kassa és Eperjes megyében.

 

RTVS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!