A napokban Gyürki Istvánnal, az idei Sudoku Világbajnokság 46-dik helyezettjével beszélgettünk, aki a számok és a sudoku világába avatott be nagy szakértelemmel.

Te, aki nemcsak a szabadidődben, de főállasban is matematikával foglalkozol, hiszen a Comenius Egyetem Matematika, Fizika és Informatika Karán vagy doktorandusz hallgató, hogyan jutottál arra az elhatározásra, hogy versenyszinten kezdesz el a sudokuval foglalkozni?

Mint a legtöbb ember, én is először az újságokban kezdtem el a sudokuzást, de mint matematikusnak nem jelentett különösebb kihívást venni egy ceruzát, és behelyettesíteni a számokat oda, ahová tartoznak. Csak később, amikor egy kisebb baráti társaságban kezdtünk el mondhatni, versenyezgetni és sikerült többször győznöm, olyanokkal szemben, akik jártasabbak voltak a sudokuban, mint én.

Mondhatjuk azt, hogy ezek a kis győzelmek motiváltak, hogy komolyabban kezdj el foglalkozni a Sudokuval?

Inkább úgy mondanám, hogy megadta azt a kezdő lökést, amire szükségem volt. Ezután az internetes feladványokra összpontosítottam, de az igazat megvallva ezeket három hónap után meguntam, mert nem kínáltak semmi újat, így abbahagytam. De nem sokkal késobb hallottam a 1. Szlovák bajnokságról, ami nem hagyott hidegen.

Ez mikor volt pontosan?

Két éve volt, ahol nem kis meglepetésemre kiderült, hogy nemcsak az a Sudoku létezik, amit mindenki ismer, azaz a klasszikus 9×9 soros, de különböző variációi léteznek, így ezeken kicsit elcsúsztam. Mindössze a huszadik helyre futotta. Többet vártam magamtól.

 hirdetes_810x300  

Letört ez az eredmény, vagy igazi játékosként folytattad tovább?

Egyáltalán nem tört le. A Sudoku számomra elsősorban a szórakozás egy fajtája volt, és maradt, sőt pihenés képpen, még a disszertációs munka írása közben is, ez volt az, ami a kikapcsolódást jelentette. Az országos bajnokság után viszont eléggé kiszorult a mindennapjaimból, így szinte egy évig nem foglalkoztam vele komolyabban.

Hogyan találtál vissza a Sudokuhoz?

Az egyetemen találkoztam a lehetőséggel, egyik ismerosöm által, aki már részt vett nemzetközi megmérettetéseken is. Így tudtam meg, hogy létezik egy klub itt Pozsonyban és csatlakoztam hozzájuk, idén februárban. Az ő segítségükkel tudtam hozzájutni, sok fontos információhoz, pl. hazai, ill. külföldi bajnokságokról, hasznos internetes portálokhoz.

Vannak valamiféle kötelezettségeid a klub felé esetleg a klub részérol bizonyos elvárások?

A tagság teljesen önkéntes jellegű, viszont nekem nagyon sokat segít, mert sokkal hamarabb tudok meg bizonyos lehetőségeket, mintha egyedül keresném őket. Az utóbbi időben a legtöbb hétvégét valamilyen sudoku versenyen töltöm. Részt vettem nemcsak szlovák, de magyar és cseh bajnokságokon is.

Ezek szerint az időd nagy részét erre fordítod?

Igen, amikor kiderült, hogy van esélyem részt venni a világbajnokságon elkezdtem komolyabban foglalkozni a felkészüléssel. Az országos versenyen hatodik lettem, így kerülhettem a selejtezőbe, ahol 20 emberből választották ki, azt a hatot, akik az idei Sudoku Világbajnokságon Szlovákiát képviselik. A selejtezőn sikerült megütni a negyedik helyet, ami azt jelentette, hogy benne vagyok a csapatban.

 

Mi a siker titka a Sudokuban? Mennyire lehet ezt megtanulni vagy inkább úgy kérdezem, meg lehet ezt tanulni?

Természetesen kell hozzá egy alapvető logikus gondolkodás és matematikai rálátás, de persze nagyon fontos a napi gyakorlás, az hogy időt szánjunk rá. Én magamon is éreztem, hogy hosszabb kihagyás után, az alapvető trükkök és variációk is gondot okoztak. Kell hozzá egy bizonyos rutin és tapasztalat, amit csak tréninggel lehet elérni.  Tudnom kell, hogy hová, melyik mezőbe nézzek és meglássam, amit meg kell látnom.

 

Miből áll nálad a tréning? Leülsz és fejtegetsz, vagy esetleg felépítesz egy technikát?

Igen, viszont a felkészülést nehezíti a variációk sokasága, tehát soha nem érezhetem úgy, hogy tökéletesen fel vagyok készülve. Ezután jön elő a logika szerepe a játékban. Ezért elengedhetetlen a gyakorlás és a logikai gondolkodás ötvözete. A felkészülés alatt megkeresem egyes nemzetközi versenyek feladványait is, ezen kívül, léteznek még úgynevezett internetes ligák, amelyben a feladatok megoldásának ideje alapján rangsorolják az embert.

Mennyi időt szánsz a napi felkészülésre? Van esetleg egy kötött felkészülési programod?

Ahogy mar említettem, számomra ez elsősorban szórakozás és pihenés, de mivel a világbajnokság komolyabb befektetést igényelt, a napi két-három óra gyakorlás elengedhetetlen volt.

A szlovak bajnokság döntőjének "rajtrácsa"
A szlovak bajnokság döntőjének „rajtrácsa”
Ha jól értem, a Sudokuban az országos versenyt egyenesen a Világbajnokság követi.

Pontosan. A Sudokut, nem úgy kell elképzelni, mint pl. a focit, ami egy profi szervezet. A Sudoku esetében működnek ugyan szervezetek, de még egyáltalán nem profi szinten. A tényt, hogy a Sudoku még csak gyerekcipőben jár az is bizonyítja, hogy az idei világbajnokság csupán a negyedik a sorban.

Hogy fest egy Sudoku világbajnokság?

Idén Zsolna adott otthon a világbajnokságnak. Az országok háromfős csapatokban képviseltetik magukat valamint egyéniben. Szlovákiát idén két csapat képviselte az A és B csapat. Én a B csapatban kaptam helyet. Az értékelés módja nagyon egyszerű és egyértelmű, természetesen csak a teljes megfejtés ér pontot. Egy feladvány vagy meg van fejtve vagy nincs. A pontszámok a nehézségi fokot tükrözik. Első nap reggel 9-től éjfélig folytak a selejtezők kisebb szünetekkel. Ekkor még mindenki versenyben van, ugyanis ezek alapján dől el, ki jut tovább az elődöntőbe, ill. a döntőbe. Minden körhöz tartozik egy munkafüzet a feladványokkal. Mindenki ezzel dolgozik, és ezt pontozzák. A döntő különlegessége, hogy nem papíron, hanem nyilvánosan táblákon történik ahol az időt és a pontosságot is értékelik.

Hogy alakult az idei Sudoku Világbajnokság dobogója?

Csapatversenyben első helyen végzett Szlovákia A csapata, második helyen Csehország, harmadik lett Szerbia, negyedik pedig Magyarország. Szlovákia győzelme kisebb meglepetést okozott, ugyanis a csehek voltak a befutók. Az idei világbajnok egy lengyel fiú lett. Az idei legfiatalabb versenyző egy tíz éves kínai kisfiú volt. Ezen is látszik, hogy a sudokuzást nem lehet elég korán kezdeni.

 

Az egyéniben elért eredményekért neked sem kell szégyenkezned, ugyanis 46-dik lettél.

Igen, úgy gondoltam, már a világbajnokság előtt is, ha az első ötvenbe bekerülök, akkor az már rendben van, sőt kis szerencsével talán 25-dik is lehettem volna. Két feladatot ugyanis elrontottam, és ezek miatt sokkal lejjebb csúsztam. Ebben a versenyben az is nagyon fontos, hogy sikerül-e összpontosítanom a figyelmemet, illetve eltálalnom a jó variációt. Szóval itt rengeteg múlik azon, hogy az adott pillanatban mennyire tudok figyelni. Továbbá el kell tudni dönteni, hogy inkább megtippelek egy variációt vagy keresgélek. Ez a versenyeken nagyon fontos tényező, hiszen időre megy a játék.

Mit lehet nyerni?

Elsősorban jó érzést meg valami kis érmet. Ha sikerül olyan eredményt elérnem a versenyeken, amivel elégedett vagyok, nekem már elég. Ez visz előre.

Mi a következo terved? Philadelphia?

Jön a nyár, egy kicsit több pihenéssel… de ez nem azt jelenti, hogy leteszem a tollat. A világbajnokságról pedig rengeteg feladványt hoztam, főleg külföldi gyűjteményeket, úgyhogy unatkozni biztosan nem fogok. A közeljövőben a logikai versenyekbe is belekóstolok. Most erre összpontosítok, mint tapasztalatszerzésre. Nem tudom, még hol leszek egy év múlva, de ha elég jó leszek ahhoz, hogy kikerüljek a philadelphiai világbajnokságra, akkor szeretnék ott lenni.

 hirdetes_810x300  

Megosztás:
Címkék: sudoku

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!