Újra jelentkezünk Dél-Afrikából, a focivébéről, ahol lassan kezd kikristályosodni az érmesek listája. A nyolcaddöntőben búcsút vettünk Dél-Koreától, Mexikótól, az Egyesült Államoktól, Angliától, Japántól, Szlovákiától, Chilétől és Portugáliától. Chilétől egy cseppet többet vártam. A többiek a lehetőségükhöz mérten viszonylag szépen muzsikáltak. Az angolokat és a mexikóiakat a bírók ütötték ki a kelleténél korábban a játékból. A szlovákok viszonylag jól tartották magukat. Rengetek pontatlansággal játszottak, de még így is kidolgoztak 1-2 ziccert. A hollandoknak sokkal több ziccerük volt, és csak a jó kapusteljesítménynek köszönhetjük a szoros eredményt. Ghána egyetlen afrikai csapatként tovább araszolgat. Ennyit bevezetésképp.

Most már elárulhatom, hogy kint tartózkodó partnerünkön kívül még egy kiküldött tudósítónk van a helyszínen, akinek végre sikerült találnia egy hordozható telefonkészüléket, és felvette a kapcsolatot szerkesztőségünkkel.

Őt kérdeztük a foci-vébé alatt szerzett tapasztalatairól és élményeiről:

„Hát, mit mondjak, Tibikém?! A focivébé itt nagy élményszámba megy az egyszerű afrikai embereknek, akik most láttak először igazi focilabdákat közelről…

… és persze megtudták azt is, hogyan kell rendesen buzdítani a pályán a fiúkat.

VOLT
VOLT

A szurkolással kapcsolatban meg kell jegyeznem, hogy az itteni utak minősége nem a legtökéletesebb. De itt tartózkodásom alatt jó brémai propagandista módjára már sikerült kiépítenem a dójcsüberallesz Traummanschaft szurkolói tömegbázisát.

Sok itt a turista. Szinte a világ minden tájáról jönnek ide a fanatikusok, hogy kedvenc csapatuknak szurkoljanak…

56531267768265279905408

…itt éppúgy képviselteti magát a lajtosapáti kettes munkabarakk nyugdíjas otthona különbusszal, mint a holland tulipántermesztők és a nagykeblű svéd szépségek társasága.

szurkolok
szurkolok

A nagy babiloni kavalkádban bizony nem egyszerű megértetni magam a szurkolókkal. A helyiekkel például hiába próbálkoztam. A magammal hozott kis úti szótár sem segített, csak néztek rám értetlenül.

Egyedül egy dél-koreai szurkolóval voltam nyelvileg egy szinten. Vele kellemesen eldiskurálgattunk. Nem hiába tanultam japánul nyolc évig.

Így általánosságban elmondható, hogy a szurkolók élvezték az összecsapásokat. Egyedül az angol kereszteslovagok mentek haza síró orral….

angol-kereszteslovag
angol-kereszteslovag

Nem sikerült nekik bevenniük Johannesburgot. Helyette bevettek mást.

A csoportküzdelmek alatt bekapott gólnál az erő nem volt velük…

jediball
jediball

… és a németek ellen is egy sokat vitatott hibásnak tűnő bírói ítélet miatt pontozódtak ki. Bár a hivatalos FIFA jelentés bebizonyította, hogy a labda nem volt a gólvonal mögött.

A művésztársadalom nem sokáig tétlenkedett, az eseményről rögtön filmet is forgattak.

outofafricaax
outofafricaax

Sokan kérdezték tőlem, hogy hogy a szlovákok kiverték a címvédő olaszokat. Nem akartam nekik mondani, hogy már a Paraguay elleni első meccsükön is próbáltuk semlegesíteni a tamádósorukat.

olasz-tamado-esese
olasz-tamado-esese

A sorsdöntő mérkőzésen pedig jó térfelet választottunk kezdésnél.

A pályán természetesen minden úgy történt, ahogy szerettük volna, és eltáncoltattuk velük a szlovák csündörgölőset.

tanc
tanc

Kezdetben nagyon zavart a vuvuzelák által keltett ricsaj.  Ezt egy telefonhívással sikerült aztán végre egy cseppet modulálnom.

chuck-norris
chuck-norris

Elmentem a vuvuzelák készítőihez is, hogy lebeszéljem őket a gyártás folytatásáról. De aztán nem lett belőle semmi sem, mert rájöttem a vuvuzelák praktikusabb oldalára is, és vettem belőle párat otthoni használatra.

vuvuzela-keszitok
vuvuzela-keszitok

Sunyi módon megpróbáltam ellopni legalább a forgalmazók vuvuzela-készleteit, de ez sem segített, mert az ügyesebbek máris találtak alternatív megoldásokat.

funny_pictures_about_640_03

Sep Blatter FIFA-elnöknek mindegy volt a dolog, ő nagyon nem is tudatosította a vuvuzelák jelenlétét. Egyik fülén be, másikon ki.

funny_pictures_about_640_07

Egyedül az argentinok edzője, az isteni Maradona tudott kellőképpen örülni a vuvuzelák jelenlétének.

maradona
maradona

Nem hivatalos sajtóközlemény szerint már megvan a világbajnokság aranyérmese. A döntőt Észak-Korea nyerte Kim Jong-il kapásgóljával.

kim-jong-il
kim-jong-il

Időmből kitelt bugyi- és fehérneműbemutatón is részt venni.

women
women

Ennyi, amit most mondhatok. Sajnos már türelmetlenül várnak a spanyol VIP-szektorban.

Szívély üdvözletem küldöm távol Afrikából és sokszor puszilom az asszonyt!

PS. Még küldöm a  jelenlegi vízállást:

fifa
fifa

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!