E heti Légióskörképünkben a már megszokott, külföldön játszó magyar futballisták mellett foglalkozunk a Felvidéki Válogatottal és a doborgazi Bénes Lászlóval, megmutatjuk Bőle Lukács 3 pontot érő romániai gólját és Sallói Dániel meccsének összefoglalóját, aki egy góllal és egy gólpasszal járult hozzá az eredményhez.  

 

Szlovákia

 

Priskin Tamás góllal és gólpasszal segítette a Slovant idegenbeni győzelméhez a tabellán utánuk következő Zólyombrézó otthonában. A Fortuna Liga 25. fordulójában a magyar támadó a 44. percben sárgalapot kapott, majd a 60. percben betalált a zólyombrézóiak kapujába. Zólyombrézó – Slovan 2:3

 

 hirdetes_810x300  

A DAC a Miava bajnokságból való kilépése miatt a hétvégén pihent, ám április 8-án Priskinéket fogadja Dunaszerdahelyen.

 

forrás: skslovan.com

 

Portálunk Priskin Tamással készített nagyinterjúja hamarosan a Körképen

 

Március 28-án pályára lépett a Felvidéki Válogatott is a Gyirmót FC Győr ellen. A felkészülési mérkőzést a Gyirmót nyerte. Az OTP Bank liga sereghajtója az első félidőben megszerezhette volna a vezetést, ám a kiharcolt 11-est a felvidéki Rengel Péter hárította.

 

A Felvidéki Válogatott összeállítása: Rengel (Juhász, 63.) – Nagy M., Szép, Gányovics, Németh Zs. – Meszlényi, Varga G. – Halák, Winkler (Érsek, 63.), Kalmár L. (Mészáros D., 82.) – Harsányi Z. Vezetőedző: Molnár László

 

Múlt heti Légióskörképünkben mi is felhívtuk olvasóink figyelmét a doborgazi Bénes Lászlóra, aki március 19-én debütált a német Bundesligában, majd betalált az U20-as és az U21-es szlovák válogatottban is. Bénes a legfiatalabb magyar focista, aki 20 éves kora előtt pályára léphetett a Bundesligában (Lisztes Krisztián 21 éves volt, amikor először játszott a Stuttgartban).

 

A Magyar Idők többek között a felvidéki tehetség édesapjával is készített interjút, melyben felvetődött a kérdés, hogy ha már egyszer Bénes játszott a magyar NB1-ben, miért nem honosíttatták, miért hagyták kicsúszni kezük közül a szlovák utánpótlás-válogatottak sztárját.

 

A cikk szerint a győri futballvezetők nem léptek határozottan, legfeljebb óvatosan jelezték, hogy gondolkodjon el a magyar állampolgárságon. Bénes azonban már akkor is tagja volt a szlovák korosztályos válogatottnak, ahol jól is érezte magát.

 

Édesapja szerint a szerződéses feltételek sem feleltek meg túlzottan az elvárásaiknak:

 

„A fiamnak új szerződést kínáltak, 1000 eurós fizetéssel, és szerződésébe akarták foglalni a kivásárlási árat. Olyan magas összeget akartak megszabni, amit nem fogadhattam el. Ment a huzavona, végül hosszas tárgyalás után valamivel több, mint 200 ezer eurós kivásárlási árban állapodtunk meg. A Zsolna letette a pénzt, ezzel 2015 februárjában véget ért a győri történet”

 

Kiderült az is, hogy több klub is kereste ezután, akik akár 25-30 millió eurót is kifizettek volna érte, ám a fiatal futballista olyan helyen akart focizni, ahol komolyan építenek a fiatalokra.

 

„Maguk el sem tudják képzelni, milyen a magyar kisebbség sorsa Szlovákiában. Mi itt születtünk, itt van mindenünk, és nem is akarunk elmenni innen. Szlovákiában nem fogadják el a kettős állampolgárságot. Mi van, ha a gyerek megsérül? Nem kap munkát Szlovákiában, nem tud elhelyezkedni. Nehezebb itt magyarnak lenni, mint Magyarországon. Vannak barátaim Dunakilitin, Gönyűn, meg sem fordul a fejükben, hogy hazaárulók lennénk csak azért, mert Laci a szlovák válogatottban játszik”

 

– így a labdarúgó édesapja.

 

A fiatal focista maga is megerősítette a DigiSportnak, hogy a szlovák válogatottban lépne pályára. Elmondta, hogy számára megtiszteltetés lenne a Napoli csapatkapitányával, Marek Hamšíkkal egy válogatottban futballozni.

 

Ukrajna

 

Kádár Tamás és csapata a Dinamo Kijev 4:1-re győzött az Olekszandira otthonában vasárnap az ukrán élvonalbeli bajnokság felsőházi rájátszásának első fordulójában. A magyar válogatott védő végig bizalmat kapott edzőjétől.

 

Bundesliga (Németország)

 

A Hoffenheim 3:1-re verte Dárdai Pál Hertháját. Szalai Ádám a meccs végén 3 percnyi játékidőt kapott.

 

„Az első félidőben akár két góllal is vezethettünk volna. A kiállítás után borzasztóan nehéz dolgunk volt hátul, de el kell fogadnunk a játékvezető döntését, még ha nem is értünk vele teljesen egyet. A fiúk mindent kiadtak magukból, pozitívnak kell maradnunk, mert a célunk, hogy benne legyünk az első hatban. Nem beszélünk a Bajnokok Ligájáról, de ez így van rendjén, mert az a sorozat túl sok lenne nekünk”

 

– nyilatkozta Dárdai a mérkőzéssel kapcsolatban a Bundesliga hivatalos oldalának.

 

Bundesliga 2. (Németország)

 

Nagy Dániel a kispadról követte végig a másodosztályban szereplő Würzburger Kickers 1:1-es döntetlennel végződő mérkőzését az Arminia Bielefelddel.

 

Ausztria

 

A St. Pölten vendégeként Szántó Tamás és csapata a Rapid Wien 1:1-es döntetlent játszott. Szántó végig a pályán volt. Ugyanakkor a Mattersburgban játszó Varga Barnabást nem nevezték.

 

Serie A (Olaszország)

 

Az olasz élvonalban szereplő Palermo hétközben felkészülési meccset játszott saját U17-es csapata ellen. Sallai Roland és Balogh Norbert egyaránt a kezdő csapatban kapott helyett. Sallai az edzőmeccsen egy gólt is szerzett.

 

Az olasz elsőosztály vasárnapi játéknapján aztán a Palermo a Cagliari-t fogadta. Balogh és Sallai is csereként, a második félidőben kaptak játéklehetőséget. A Palermo videobíró segítségével szerezte meg a vezetést, azonban a Cagliari 3 góllal válaszolt a szicíliaiaknak.

 

Nagy Ádám a Bolognaval a Fiorentina otthonába látogatott, azonban 1:0-s vereséget szenvedtek. Nagy a gól után csereként lépett pályára az 54. percben.

 

Serie B (Olaszország)

 

Az olasz másodosztályban játszó Novarában az 55. percben csereként lépett pályára Adorján Krisztián. Csapata ugyan egyenlített a Ternana ellen, ám végül 2:1-re kikaptak. A 24 éves válogatott középpályás a 80. percben sárgalapot kapott.

 

Eksztraklasza (Lengyelország)

 

A lengyel élvonalbeli bajnokság 27. fordulójában a Nagy Dominik és a Legia Warszawa 2:0-ra kerekedett felül a Pogon Szczecint-en. Nagy Domonik a varsóiak második gólja után, a 80. percben kapott játéklehetőséget, míg Gyurcsó Ádám végig a pályán volt a Pogon színeiben.

 

Jacek Magiera, a Legia Warszawa vezetőedzője pár nappal a mérkőzés előtt nyilatkozott Nagy Dominikkal kapcsolatban

 

„Nagyon jól játszott a tartalékok között is, minőséget hozott a játékba, három gólban is szerepet vállalt. Fiatal játékos, lassan beilleszkedik a csapatba, így egyre közelebb kerül hozzá, hogy több játéklehetőséget kapjon”

 

– mondta Nagyról Jacek Magiera.

 

A Krakkóban játszó Litauszki Róbert december óta nem lépett pályára a Cracoviában. Csapata 4:1-es vereségét a kispadról követte.

 

Ligue 1 (Franciaország)

 

Lang Ádám csapata, a Dijon döntetlenezett idegenben az Olympique Marseille ellen. Mivel a Dijon a bennmaradásért harcol, értékes számukra az elért 1:1-es döntetlen. Lang Ádámot nem nevezték a dijoniak keretébe.

 

Ligue 2 (Franciaország)

 

Bese Barnabás is pályára lépett a francia másodosztályú bajnokság pénteki játéknapján. A Le Havre-ban játszó Bese a 86. percben állt be. A végeredmény: Le Havre – Reims 1:1. Beséék jelenleg a kilencedikek a tabellán, hátrányuk kilenc pont a harmadik helyezett Troyes mögött.

 

Eurofutball (Románia)

 

Bőle Lukács 3 pontot érő gólt rúgott hazai pályán a temesvári ACS Poli-nak. A jászvásári CSM Politehnica Iasi mezében játszó Bőle a második félidő legelején lőtte a mérkőzést eldöntő gólját, ezzel hétre növelve a bajnoki szezonban szerzett találatainak számát.

 

 

Belgium

 

A belga rájátszás 1. fordulójában Köteles László és jelenlegi csapata (A Racing Genk kölcsönadta) a Waasland-Beveren 3:0-ra kapott ki az St. Truiden-től idegenben. A magyar kapus a 84. percben sárgalapot kapott.

 

Köteles egyébként egy belga lapnak adott interjúban kijelentette, hogy bár elvileg az új idényben vissza kellene térnie a Genkbe, ezt csak akkor teszi meg, ha védhet is.

 

„ Ha csak a kispadon jut hely, jobb, ha más klubot választok”

 

– tette egyértelművé a helyzetet.

 

Kazahsztán

 

Elek Ákos és a Kajrat Almati hazai pályán döntetlenezett a jelenleg első helyen álló Kajszarral. Elek a 89. percig játszott. Bár a Kajrat továbbra is veretlen, de négy meccséből három esetben is döntetlenezett.

 

Izrael

 

Az Izraelben légióskodó Korhut Mihály 1:0-s győzelmet aratott csapatával az első helyen álló Hapoel Beer-Sevával a Maccabi Tel-Aviv (2.) felett. Korhut végigjátszotta a mérkőzést.

 

MLS (USA)

 

Sallói Dániel, akit a Sporting Kansas City adott kölcsön az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokság másodosztályában (USL) szereplő Swope Park Rangersnek, az idénynyitó mérkőzésen egy góllal és gólpasszal járult hozzá csapata 3:1-es győzelméhez.

 

A mérkőzés összefoglalója:

 

Ahogy arról múlt héten beszámoltunk, Nikolics Nemanja új csapattársa a Chicago Fire-nél a német válogatott Bastian Schweinsteiger, aki első amerikai meccsén rögtön meg is szerezte bemutatkozó gólját. Nikolics egy interjúban el is mondta, hogy sokat tanulhatnak még az MU és a Bayern München egykori klasszisától.

 

Kína

 

Huszti Szabolcs csapatával, a Csangcsun Jataj-jal hazai pályán szenvedett két gólos vereséget a Sandong Luneng-től. A magyar játékos végig a pályán volt, a 73. percben pedig sárga lapot kapott.

 

A kínai első osztályban Guzmics Richárd és csapata a Jenpien Funde továbbra is nyeretlen, legutóbb a Kuangcsou R&F-től kaptak ki 1:0-ra. Guzmics korábbi sérülése miatt még mindig nem játszhat.

 

Hongkong

 

A Kitchee SC és Vadócz Krisztián 5:1-re nyert idegenben a Hongkong Sapling ellen. Vadócz végigjátszotta a mérkőzést.

 

K-League (Dél-Korea)

 

Feczesin Róbert a 68. percig a pályán volt a Csonnam Dragons csapatában. Ekkor 0:2-re vezetett a vendég Pohang Steelers. A Feczesin helyére beálló Li Szul Csan ugyan szépített, a Csonnam nem sokkal később emberhátrányba került, amit az ellenfél egy újabb gólra váltott.

 

nemzetisport.hu, Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: körkép.sk/kollázs

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!