Az alábbi eset Amerika egyik kikötőjében játszódott le. A mester felállíttatott egy küzdőteret, és kijelentette, hogy aki őt legyőzi, az több száz dollárt kap. Persze a matrózok könnyű prédának nézték a 60 kg-os, alacsony emberkét. Hatalmas lendülettel támadtak rá, aztán hogy-hogy nem, az orrukon-hátukon érkeztek a porba. A döbbenetes élmény hatására mindenki meg akarta tanulni ezt a harci művészetet, de a kegyetlenül kemény edzéseket csak nagyon kevesen bírták ki. Azóta az európai emberek is megtanultak úgy élni, hogy alkalmasak legyenek a dzsúdótanulásra.” (idézet a Wikipédiából)

 

Misove Ádám, a rimaszombati cselgáncs klub (JUDO – TJ MLADOSŤ Relax Rimavská Sobota) tagja, a Tompa Mihály Alapiskola 6. osztályos tanulója. A klubban a 66-73 kg-os kategóriában versenyez és ér el szép eredményeket. Megkérdeztük őt, mi a cselgáncs, hogyan került kapcsolatba vele, milyen környezetben versenyez és milyenek az eredményei?

 

 

Mint ismert, a cselgáncs (dzsúdó) önvédelmi küzdősport. A birkózással rokon sportág, amelyben az egymással mérkőző két versenyző szőnyegen vívott, öt percig tartó küzdelem keretében különleges fogásokkal, gáncsolással, dobásokkal igyekszik – ellenfelét dobva, két vállra szorítva vagy a mérkőzés feladására kényszerítve – a győzelmet megszerezni.

 hirdetes_810x300  

 

Ádám elmondta, hogy a klubba az apukája íratta be. Kezdetben nem volt nagy a lelkesedése, de ahogy jöttek az eredmények, úgy jött meg a kedve a cselgáncs iránt. Megízlelte a győzelem örömét, megtetszett, így felvállalta a vele való munkát, szenvedést, egyre többet áldozott rá szabadidejéből. A Covid időszaka visszavetette a felkészülésben, de ma már újból teljes erőbedobással edz a társakkal és vesz részt a versenyeken Richard Utis és Tomáš Kóšik edzők vezetésével.

 

 

Rimaszombatban több sportklub foglalkozik serdülőkkel a küzdősportok terén. Ilyen a karate klub, teakwondó klub, birkózó klub, de van chanbara klub is. Ezek közül a cselgáncs klub kiemelkedő helyen van, vezetője Pavel Zvara, aki egyúttal a Szlovák Cselgáncs Szövetség alelnöke. Jó edzőkkel rendelkeznek, akik már bizonyítottak a cselgáncs területén, és akikben bíznak a fiatalok.

 

Misove Ádámtól megtudtuk, hogy naponta másfél óra az erőnléti tréning, klasszikus versenyek hetente vannak, de a nagyobb versenyekből is kijut neki.

 

 

Június elején Léván tartották cselgáncsban a szlovák bajnokságot, Ádám az MU13-73 kategóriában a második helyen végzett. Sajnálattal mondja, hogy egy hibát vétett, amit azonnal ki is használt az ellenfele, megszerezve így a végső győzelmet. De azt is elmondta, hogy már az elején meghúzta a vállát, szenvedett, ennek ellenére végigvitte a mérkőzéseket. Májusban Grand Prix nemzetközi versenyen idehaza, Rimaszombatban szerzett érmet, korábban Bazinban lett aranyérmes egy ugyanilyen versenyen.

 

 

Megtudtuk, hogy a narancssárga-zöld öves Ádám eddig 18 aranyérmet, 7 ezüstöt, 1 bronzot, 17 oklevelet és 2 első helyezéses poharat nyert el. Legértékesebbnek tartja a vágbesztercei nagydíjon nyert poharakat. Úgy határozott, hogy ezt a versenyt most ősszel is megcélozza.

 

A rimaszombati cselgáncsozók nyáron 2 hetes összpontosításon vesznek részt Albániában, aminek nagyon örül.

 

 

A körülményekre, amelyben edzenek és versenyeznek, csak jót tud mondani, mint ahogy az iskola vezetésének és tanárainak a hozzáállására is. De a legtöbbet a Medvesaljáról elszármazott szüleinek köszönheti, akik támogatják őt minden lépésében. Meg is kérdeztük a jelenlevő, Medvesaljáról elszármazó anyukát, hogy büszke-e a fiára?

 

 

Az anyuka nem válaszolt a kérdésre, de a szemei gyanúsan csillogtak.

 

Mede Géza

A képek a család archívumából valók.

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 73 olvasónak tetszik ez a cikk.