A PS középre igazodna, de parlamenti javaslatai másról tanúskodnak - Körkép.sk
Eszter, Eliza
    |    
HUF: 376.25
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

A PS középre igazodna, de parlamenti javaslatai másról tanúskodnak

2024. máj. 07. 21:21

(…) Ha az egyszerű kívülálló kizárólag a PS szombati közgyűléséből indulna ki, az a benyomása lenne, hogy a progresszív mozgalom a régiúj pártelnök, Michal Šimečka vezetése alatt céltudatosan a politikai közép felé akarna elmozdulni.

 

(…)

 

Az aktivizmusukról és baloldali-progresszív vagy baloldali-zöld agendájukról ismert nevek távozása a vezetésből tényleg arra utal, mintha a párt centrista arculatot építene. Ugyanakkor a Postoj belső információi szerint a személycserék nem ideológiai pálfordulásra, hanem inkább a belső perszonális dinamika alakulására vezethetők vissza.

 

Mindennek tetejébe a PS három parlament elé terjesztett javaslata is arra utal, hogy a kemény baloldali-progresszív aktivizmus a pártelnök kijelentései ellenére továbbra is köszöni szépen, jól van.

 hirdetes_810x300  

 

Ezt látni a Beáta Jurík , Simona Petrík, Lucia Plaváková és Zuzana Števulová által jegyzett Btk-módosító javaslaton is. A szexuális bántalmazás új értelmezésén túl a képviselőnők a szólásszabadság további szűkítését javasolják.

 

A rassz, nemzet, meggyőződés alapján való gyűlöletkeltés valamint a nemzeti, faji vagy etnikai alapú gyűlöletkeltés bűncselekményét ki akarják bővíteni a „szexuális orientáció”, „gender” és „nemi identitás” alapú gyűlöletkeltés tételével.

 

(…) A „nemi identitás” márpedig egy belső, teljesen szubjektív meggyőződésen alapszik az illető saját nemiségével  illetve nemével kapcsolatban, a biológiai tények figyelmen kívül hagyásával. Egy rendkívül problematikus elképzelésről van szó, ami az Egyesült Államokban rengeteg vitát szült azon esetek miatt, mikor a női öltözőkben a nők között férfiak, férfi genitáliával tartózkodnak, mert azt állítják magukről, hogy ők nők.

 

Ha a nők az ilyen helyzetek miatt panaszkodni mernek az USA-ban, akkor azonnal kiközösítik őket és el kell viselniük a progresszív aktivisták szidalmait, vagy az edzőtermet üzemeltető, progresszív értékeire oly’ büszke tulajdonos megvonja tőlük az edzőtermi tagságot.

 

A szlovákiai körülmények között bevezetni a nemi identitás védelmét a büntetőtörvénykönyvbe azt jelenté, hogy közvetlen kriminalizálják azokat az embereket, akiknek a fenti helyzet nem tetszik. Vagyis az ideológiai, progresszív agenda rendőri erővel való érvényesítéséről van szó.

 

(…) A PS tagjai között számos vállalkozó is van, és a párt szóban nagyon büszke arra, hogy kiáll a vállalkozók adminisztratív terheinek csökkentése mellett. Ennek teljesen ellentmondva Petrík és Jurík módosítanák az diszkriminációellenes törvényt.

 

A javaslat szerint az állami intézmények és hivatalok, de a nagyobb magánvállalatok is kénytelenek lennének minden évben jelentés készíteni a nők és férfiak arányáról az alkalmazottak körében, fizetésük összehasonlításával. Ha az aktuális évi arányok rosszabbak az azt megelőző évinél, akkor a munkáltatónak „részletesen meg kell indokolnia” miért történt ez, és tervet kell készítenie a különbségek csökkentéséről. Amennyiben ennek nem tenne eleget, a progresszív képviselőnők 5000 eurós büntetéssel sújtanák az illető céget.

 

A kereszt- és vezetéknevekről szóló törvény módosítása már csak hab a tortán. Többek között az szerepel a javaslatban, hogy

 

„(…) A házasságot kötő személyeknek legyen lehetősége közös vezetéknevet használni mindkettő házasságot kötő személy vezetékneveiből. A jelenlegi jogszabályok szerint az egybekelők dönthetnek úgy, hogy az egyikük vezetékneve lesz a közös, a másikuk pedig megtartja saját eddigi vezetéknevét. Ez azt jelenti, hogy ha Peter Drábik és Soňa Lehotská kelnek egybe, akkor a jelenlegi jogszabály szerint a házasságot követően vezetéknevük Drábik illetve Drábik-Lehotská, miközben gyermekeik vezetékneve csak Drábik vagy Drábiková lehet. A javasolt módosítással a házastársak neve lehetne Peter Drábik Lehotský illetve Soňa Drábik Lehotská, miközben gyermekeik vezetékneve lehet Drábik Lehotský vagy Drábik Lehotská”

 

áll a javaslatban, ami egyes magánéleti szituációkban tényleg megoldást nyújthat. (…) Ennek ellenére adódik a kérdés, hogyan fogják hívni az unokáit két ilyen vezetéknevű személynek. És hogy a javaslat készítőinek motivációja nem-e inkább a „patriarchátus” elleni ideológiai harc lenne, amelynek lényege, hogy nálunk hagyományosan a férfi vezetéknevét veszik fel a feleség és közös gyermekeik. 

 

Postoj.sk, Progresívna ľavicaMichal Šimečka to chce hrať na stred, no parlamentné návrhy PS svedčia o inom

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket