(…) A parlamenti színfalak mögött a képviselők azt suttogják, hogy a szavazaás mögött csendes megegyezés van a Smer és a Most-Híd között. Egyezség egy lehetséges –mindkét fél által támogatott – választások utáni együttműködésről, mely állítólag már a legmagasabb szinten szét van dolgozva.

 

(…) „jól értesült parlamenti források szerint“ a Smer azt tanácsolta a Most-Hídnak, hogy korrigálja a bevándorlási politikáját, amely eddig a két párt közti legnagyobb különbséget jelentette (…) Bugárék erre állítólag azt mondták, hogy nem változtatnak migránspárti retorikájukon, de konkrét döntéseknél hazafiként fognak viselkedni. Megtámogatva a Smer „terrorista ellenes törvényét.“

 

partnerek
Kép: Fico és Bugár megértik egymást. Kép: aktuality.sk

 

(…) mivel ezt ellenzéki képviselők mondják, óvatosan kell kezelni őket. Mint lehetséges hipotézist, mely igaz is lehet meg nem is. Bugárék támogatása mögött olyan felmérések is állhatnak, melyek kimutatták, hogy a konzervatív magyarokat zavarja Bugár pártjának migránspárti retorikája.

 hirdetes_810x300  

 

A tények ellenben azt igazolják, hogy a Smer és a Most-Híd titkos megállapodásának hipotézise reális alapokon nyugszik (…)

 

Mit mondanak a Smerben

 

Először is, a Smerhez közeli források alátámasztják, hogy a Smer és a Most-Híd közötti tárgyalások a koalíciós együttműködésről „viszonylag előrehalad állapotban vannak, és a Smer részéről a megállapodás magasan preferált“. Így a sor Bugár Most-Hídján van.

 

Másodszor, Bugár a jobboldali pártelnökök közül egyedüliként a Smerrel való közeledésen dolgozik. Folyamatosan azt magyarázva, hogy egy széleskörű jobboldali összefogás Matovič-csal értelmetlen.

 

Partnerség üzleti háttérrel

 

Harmadszor, a Smer és a Most-Híd közti kapcsolat továbbra is fennáll – elsősorban üzleti téren – a 2012-es előrehozott választások óta is. Fico kormánya lecserélte az összes állami energetikai cég vezetőjét, egyet leszámítva. Ivan Krivosudsíkot, a Transpetrol vezetőjét, aki a Most-Híd jelöltje volt.

 

Negyedszer, a Most-Híd több képviselője és aktivistája (főleg a kevésbé tájékozottak) felháborodottan kritizálták Kaliňákot és a Smert a kemény bevándorlás ellenes politika miatt, valamint, hogy túlzásba vitte a terroristaellenes lépéseket.

 

Azt hangoztatva, hogy ők maguk a Fico-féle populizmus ellenzői. A Most-Hídnak a liberális választó utolsó menedékének kellett volna lennie, aki nyitott a liberálisok számára.

 

Ennek ellenére a Most-Híd kedden, Bugár parancsára éles fordulatot vett, és a parlamentben támogatta Kaliňák alkotmánymódosítását (…)

 

Bugárék eközben egyáltalán nem gyakoroltak nyomást a Smerre feltételekkel, például hogy Kaliňák korrigálja a terroristaellenes törvénycsomagot.

 

Bugár mint hazafi

 

Bugár nem is alkudozott és zaklatni sem zaklatta Ficot feltételekkel. Csak teljesítette Fico kérését, hogy hazafinak tűnjön. Hogy elfogadhatóvá váljon a Smer és a választói számára.

 

A poén az, hogy a migránsbarát liberális aktivisták, akik a Most-Hídban kerestek menedéket, Bugár játékában a hasznos hülye szerepét kapták. Biztosítják a párt számára a néhány százaléknyi „alapvetően liberális szavazatot“-…amelyet később a hazafias Bugár vörös szalaggal átkötve Fico csizmája elé rakhat.

 

Dag Daniš: Za hlasovaním Bugára má byť tajná dohoda Smer-Most (aktuality.sk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!