Hogyan értesült Ján Kuciak haláláról?

 

A hír sokkolt. Épp a héten írtunk egymásnak. Egy ügyön dolgozott, amivel már én is foglalkoztam korábban. Marek Vagovič hozott minket össze, hogy kicseréljük az információinkat.

 

Milyen ügyről volt szó?

 

 hirdetes_810x300  

A feltehetően olasz maffia kelet-szlovákiaia jelenlétéről. Fennáll a gyanú, hogy uniós forrásokat lopnak és a pénzt visszaküldik Olaszországba.

 

Kapcsolódik ez a politikához?

 

Az egész főszervezője, értelmi szerzője a 2016-as választások előtt a Facebookon közzétett egy bejegyzést, amelyben a Smer három képviselője szerepelt. Azt írta, hogy rájuk kell szavazni. Ezek a nevek: Stanislav Kubánek, Peter Chudík és Viliam Jasaň. Valószínűnek tartom, hogy azért posztolta, mert a Smer készségesnek bizonyult.

 

Kik ezek az olaszok?

 

Ezt egyelőre megtartom magamnak. Amikor valakit megölnek, mindenki rögtön magyarázatot követel. Ez az ügy is lehet, de lehet, hogy másról van szó. Mikor láttak, hogy Kuciak mi mindent írt Kočnerről és Bašternákról, akkor arra gondoltam, hogy mi mindent írtak már meg a szlovákiai gengszterekről az elmúlt 25 évben. Soha senkit sem öltek meg. A mostani ügyben az a rendkívüli, hogy Jano egy olyan csoport után nyomozott, amely valószínűleg kapcsolatban áll a calabriai Ndrangheta maffiával (kapcsolódó cikk lent – a szerj. megj.).

 

Olaszország legnagyobb bűnszervezetén ütöttek rajta az olasz hatóságok

 

(…) Hogyan veszélyeztette az olaszokat Kuciak cikke?

 

Számukra a cikk megjelenése nyilván az uniós pénzek megdézsmálásának a végét jelentette. Ha megnézi azokat a neveket, akkor láthatja, hogy Szlovákiában tevékenykednek már a ’90-es évek közepétől – Nagymihályon és Tőketerebesen. Úgy gondolom, hogy ez idő alatt kiépítették a politikai kapcsolataikat annyira, hogy minden kormányban befolyásolni tudják az uniós források szétosztására.

 

Hogyan jutottak hozzá az olaszok a mi uniós forrásainkhoz?

 

Ez egy nagyon egyszerű folyamtat. Régi szövetkezeteket vásároltak fel, aztán úgy tettek, mintha a földeken bionövényeket termesztenének, és erre uniós támogatásokat igényeltek. Teljesen mindegy mi terem ott, ha megvan a megfelelő ember, aki igazolja a tevékenységet. Ki mondja meg, hogy csalás volt? Csak a rendőrség tehetné ezt meg. De ha a rendőrség is benne van, akkor nincs vész.

 

Miért hiszi bárki, hogy Kuciak meggyilkolása megakadályozza a cikk napvilágra kerülését?

 

Ján Kuciak többféle csalásról is írt. Talán úgy gondolták az elkövetők, hogy nem lesz egyértelmű a gyilkosság indítéka. Az újságíró számára a legveszélyesebb időszak az általa kikutatott információ nyilvánosságra hozását közvetlenül megelőző időszak. Ha már közzétette, nincs jelentősége. A bosszú édes tud lenni, de nem éri meg, hogy 20 évet üljön érte az ember. Az, hogy  meg tudják akadályozni az információk nyilvánosságra kerülését – amelyek elzárhatják előlük az uniós pénzcsapokat – már megfelelő indíték lehet.

 

De nem akadályozzák meg.

 

Végeredményben nem. De a gyilkosok és maffiózók nem épp a legokosabb emberek a világon, ezt már sokszor láthattuk. Hibát követnek el, és ezek miatt az újságírók még keményebben, harciasabban lépnek fel ellenük.

 

(…) Az uniós források nagyon szorosan összefüggnek a párttal, amely azokat kezeli. Egyetlen kormány idején sem volt ez másképp. Az uniós pénzeket ugyanazok az emberek kapják meg, és ez ellen egyetlen kormány sem hajlandó elismerni a hibákat. Mindegyikük úgy tesz, mintha minden rendben lenne, és semmi köze sincs az egészhez. A központi nyilvántartásból tudjuk, hogy kik kapják a pénzeket, de nem látjuk a tendert. A tenderben van a kutya elásva. Az információk ott vannak minden minisztériumban, de egyik sem akarja őket megmutatni. Egyszer a volt feleségem, Lucia segítségével beleláthattam a munkaügyi minisztérium dolgaiba. Három négy céget nyomnak, és mindig közülük nyer valaki. Ez egy olyan csoport, akik elosztják egymás közt az uniós pénteket.

 

Miért nem tesznek ez ellen a politikusok?

 

Vagy ők is részesülnek a profitból, vagy, bár tudnak róla, inkább nem avatkoznak bele, mert nem akarnak problémákat. Nem tudom, minek az eltussolása került Jano életébe, de tűzbe merném tenni a kezem, hogy ez volt az az ok. (…)

 

Denník N, Tom Nicholson: Kuciaka mohla zavraždiť talianska mafia s väzbami na slovenských politikov

Nyitókép: Cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!