(…) Az autópályák istenségekké lettek, a régiók számára olyanok, mint az emberi jogok, melyek nem vonhatók kétségbe, melyeket mielőbb fel kell építeni.

 

Ehhez hasonló őrültségnek a tünete az a klisé a közlekedésügyi politikában, miszerint „a legdrágább autópálya az, ami nem épül meg”. Robert Ficotól származik ez a kijelentés, aki így harcolt a PPP-projektek magas ára miatt kialakult vita ellen, és amit újabban Érsek Árpád formális közlekedésügyi miniszter is magáévá tett.

 

(…) Két tender (a csacai és az eperjesi körgyűrű) kapcsán ugyanazok a konzorciumok versenyeztek, akik hasonlóan magas árat kínáltak. (…) Mind a két eset úgy nézett ki, mint egy, az állam hozzájárulásával megkötött kartell-megállapodás, aminek eredményeképpen az autópályák ára 40 millió euróra rúg kilométerenként, vagyis az alagutak építési költségeinél is nagyobbra.

 

 hirdetes_810x300  

(…) A káosz folytatódott, mikor a miniszter megígérte a csacai elkerülő jóváhagyását is, ami az egy kilométerre jutó költségek tekintetében nem csak Szlovákiában, de Európában is a legdrágábbak közé sorolható. Ez esetben azzal indokolta lépését, hogy hibás volt az elsődleges kormányzati szakvélemény, ezért a 40 milliós kilométerenkénti ár teljesen rendben van.

 

Összehasonlításképp, Franciaországban és Németországban az autópályák átlagos költsége háromszor alacsonyabb, mint az eperjesi vagy a csacai projekt. Franciaországban a legdrágább autópálya nem kerül többe 30 milliónál kilométerenként. (…)

 

Ki valójában a közlekedésügyi miniszter

 

A Most-Híd minisztere nem hivatalosan nagyon jól tudja, hogy ha kérdőre vonná Kažimír embereit a „Árért értéket” bizottságban a felülvizsgálat miatt (…), akkor javasolnák a tender megismétlését, és csökkentenék a luxus-szerű összegeket. (…)

 

Érsek azt is tudja, hogy ezzel feldühítené Viktor Stromček (Smer) államtitkárt, aki a kartell-gyanús tendert vezette, és aki már többször is világossá tette, hogy nem hagyja belebeszélni Kažimír embereit a százmilliós közbeszerzések lefolytatásába.

 

Ha a pénzügyminisztériumnál elkezdenék átszámolni a Stromček által megkötött üzletek értékét, a szélesebb politikai nyilvánosság számára is érthetővé válnának a Smer egyik legbefolyásosabb személyiségének üzelmei.

 

(…) Érsek ezért valószínűleg meg sem próbál nyomást gyakorolni Stromčekra. Nem kockáztatja meg, hogy a Smerrel, az építkezési vállalatokkal és államtitkáraikkal történő összecsapás során kiderüljön, hogy mint miniszter valójában semmilyen reális befolyással nem bír az autópálya-építésre. (…)

 

A Smerben már így azt érzik, hogy eleget engedtek a Most-Hídnak azzal, hogy Hrnčiarék partijából Igor Janckulíknak adták a gyorsforgalmi utak megbízotti posztját, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ebben a választási időszakban ő versenyezteti meg az árvai R3-as szakaszt Alsókubintól Lengyelországig. (…)

 

DennikN.sk, Konštantín Čikovský: Budúci Pavol Paška sa volá Viktor Stromček

Nyitókép: Sme.sk, A képen Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi mininszter (balra) és Viktor Stromček közlekedésügyi államtitkár (középen, elöl)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!