Dupka György: Isten óvjon minket a romboló háborútól! - Kárpátaljai helyzetkép - Körkép.sk
Dániel, Daniella
    |    
HUF: 376.25
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Dupka György: Isten óvjon minket a romboló háborútól! – Kárpátaljai helyzetkép

2022. márc. 06. 10:43

2022.03.06. Kárpátaljai helyzetkép.

 

Egymást nyugtató körútra indultunk a nejemmel Ungvár-Munkács-Beregszász-Nagyszőlős-Tiszabökény stb. vonalon. Ungváron nem csillapodott az orosz-ukrán háború, az élet-halál harcok, okozta feszültség, az már beköltözött mindennapjainkba, ezreket gyötörnek a kétségek: győzelmet, elhúzódó háború vagy megszállást hoz a holnap. A háború második szent vasárnapján a különböző felekezetű templomokban a megváltó békéért imádkoznak az emberek, mert csak a Jóisten tudhatja, mit hoz a holnap. Ungváron és más városokban folyamatos a tömbházak alatti, kijelölt óvóhelyek, pincék takarítása; a belső menekültek tanintézetekben történő elhelyezése, ellátásának megszervezése stb.

 

A szállodák, motelek, vendégházak Ungváron és könyéként teltházzal működnek, megannyi belső Ukrajnából érkezett luxus kocsikkal is találkozhatunk. Csak araszolva tudtunk a városból kikerülni, mert az Uzsoki-, Vereckei- és más hágók felől érkező járművek, valamint magyarországi, szlovákiai adományszállító mikrobuszok lassítják a megszokott napi forgalmat.

 

Munkácson megrázó kép fogad. Az egyik helyőrség előtt síró anyák, feleségek búcsúztatják a frontra, az élet-halál harcba vonuló katonákat. Bereg-vidék félig elnéptelenedett falvaiban is feszültséggel terhes csend uralkodik. Beregszász is egy felbolydult méhkas, önkéntesek fogadják a menekülteket és a karitatív szállítmányokat.
(…)

 

Tiszaújlaki hídon a kialakult zsúfoltság miatt csigalassúsággal érünk a határátkelő felé. Borzasztó látvány fogad minket. Mondják, reggel alig volt forgalom, késő délután pedig néhány kilométeres sorok alakultak ki. Közel 200 kocsit számoltunk meg. Az országból menekültek döntő többségének belső ukrajnai rendszámtáblája van. Többségében nők és gyerekek. Soraikban azonban meglepően sok a jól öltözött katonaköteles férfi.

 

Helyiek beszélik, hogy ők az éjszakai órákban próbálkoznak átjutni a határon, dollárokban, euróban számolva ezreseket is felajánlanak a határőröknek. Akiknek ez nem sikerül, a cigaretta csempészekhez fordulnak, akik pénzért átkalauzolják őket a zöldhatáron számukra ismert és rejtett ösvényen. Itt is azt tapasztaltuk, hogy a történelmi egyházak karitatív szervezetei által eleséggel megrakott asztalok mellett a környékbeli roma közösségek képviselői lakomáznak. Sőt egyesek átgyalogolnak a határátkelőkön és a túloldalon maradnak reggeltől estéig, majd megrakott eleséggel cuccokkal visszatérnek. Élelmesek, nem hagyják kárba veszni a magyar emberek felkínált adományait, ami iránt kevésbé érdeklődnek a luxus kocsikkal átkelt utasok.

 

A tiszaháti magyar lakta falvak is félig kiürültek. Főleg azok maradtak, akiknek nincs hová mennie, akiknek jól működő háztáji gazdasága van, és a háziállatokat is gondozni kell. Szülőfalumban, a nemrég általunk átadott játszótéren egy két szülőt, gyereket látok, mondják, sokan a gyerekes szülők már a határ túloldalán kerestek oltalmat. Az itt maradtak pedig elszántan teszik napi dolgukat, egymást nyugtatják.

 

A kistérségi polgármesteri hivatal és a történelmi egyházak által szervezett önkéntesek, itthon maradt férfiak járják a környéket, akik zabrálóktól őrzik, védik szülőfalujuk békéjét és biztonságát. Beszédükből is kiolvasható, nagyapáik, dédapáik földjét nem hagyják el.

 

Ők sem értik, ha Kárpátalja a béke szigete, és itt nem lőnek, nincs robbantás és említésre méltó akció, akkor miért menekülnek el a helyiek is, azokkal, akik valóban az életűket, családjukat mentve, a háborús övezetből törtek ki?! Isten óvjon minket a romboló háborútól!

Dupka György: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket