Nyitókép: mynovezamky.sme.sk

 

Nézem a magyar nyelvű híroldalakat, a legtöbb beszámol a nap híréről.  (…)

 

Négy ember ellen emeltek vádat, akik a rendőrség szerint együttműködtek az ügyben, s köztük van Roman Ostruzlík is.

 

Miért fontos ezt így együtt látni? Mert Ostružlík volt Basternák László ellenfele az ógyallai helyi választáson annó, s Ostružlík a Most-Híd hivatalos jelöltje volt.

 hirdetes_810x300  

Most kellene egy kicsit megállni a gondolkodásban. A Speciális Ügyészség jegyzőkönyvét idézem: „ …že mu pomôže s predvolebnou kampaňou, a ak vyhrá parlamentné voľby, zamestná ju ako asistentku, ak primátorské, ako sekretárku. To miesto nepotrebovala z dôvodu, že by nemala z čoho žiť lebo hoci je už sedem rokov nezamestnaná, mesačne si dokáže zarobiť 700 až tisíc eur tým, že kupuje a predáva vlasy,” znelo vo výpovedi Aleny Zsuzsovej na Špeciálnej prokuratúre.”

 

Vagyis, a jegyzőkönyv szerint a Most-Híd jelöltje, Ostružlík megígérte Zsuzsovának, hogy az ógyallai városi hivatalban titkárnői vagy asszisztensi hivatalt biztosít neki. Ugyancsak a jegyzőkönyv szerint Zsuzsová legalább két alkalommal részt is vett Ostružlík kampányrendezvényén. S most a rendőrség együtt emel ellenük vádat bérgyilkosságban való közös részvétellel.

 

Most kellene ismét egy pillanatra megállnunk Bastrnák László emléktáblája előtt, s visszagondolni 2010-es emlékeinkre. Azokra a mondataira is, amelyeket akkor nem akartunk elhinni neki.

Június végén, az MKP Országos Tanácsának ülésén, jókora melegben pozsonyi székházunkban mindenki ingben ült, kivéve őt. Pontosan emlékszem rá, bejött a terembe és odaült mellém. Az üdvözlő szavak után azt mondtam neki: – Laci, hagyd a fenébe ezt a zakót, tedd le, ilyen melegben.

– Nem tehetem – mondta. – Golyóálló mellény van rajtam, tudod, mennyire unom már? Nehéz, kényelmetlen…

– S mi ez itt, körülötted? – kérdeztem vissza. Arra céloztam, hogy akkor már nyilvános hír volt, hogy rálőttek, előtte festékkel fröcskölték össze a házát.

– Meg akarnak félemlíteni – válaszolta. – Mert nem nekik adtam a projektet. Ezek banditák, semmitől nem riadnak vissza.

– És kik, kik ők?

– Tudod, ez bonyolult… De sajnos a Most-Híd körüli emberek is vannak közöttük.

Lacikám, utólag megvallom, ezt a mondatodat akkor túlzónak tartottam – mint később, a temetésen is, amikor Ógyallán sokan ezt suttogták. Mint a felvidéki magyar-magyar kapcsolatok egyik nagyon kicsorbult formáját.

 

S ma a szlovák rendőrség emelt vádat a Bastrnák Lacival szemben induló, s ellene nagyon csúnya lejárató kampányt folytató Roman Ostružlík ellen. Bérgyilkosságban való részvétel vádjával. Tíz évvel a szlovákiai magyar politikai egység megbontása után. Azután, hogy az MKP akkori elnökeként kirúgtam az irodámból azokat a tagokat és „tanácsadóikat”, akik a Bugár idején meghonosodott praktikákat akarták folytatni. S akik ezért inkább a pártszakítást vállalták.

Nem döbbenetes mindez? Vagy csak én vagyok túl érzékeny?

S kerül esetleg újságíró, aki megkérdezi Bastrnák Tibort és Csóka Lajost, a Most-Híd kerületi és járási elnökeit: melyikőtök tette rá a Most-Híd pecsétjét Ostružlík jelölésére? És miért?

 

Csáky Pál: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!