Semmi sem határozza meg úgy az országok közti kapcsolati vizsonyt és a jövő geopolitikáját, mint az új gázvezetékek. Lengyelország Szlovákiával együttműködve saját projektet dolgozott ki válaszul a Gazprom és a nyugati cégek Északi Áramlat 2-re vonatkozó egyezségére.

 

Ez a projekt a lengyel kikötőt köti össze a szlovák piaccal. A gázvezeték építéséről szóló határozatot néhány nappal ezelőtt fogadták el Lengyelországban, a környezeti hatástanulmány is zöld utat kapott, így a Gaz System és az Eustream nekiláthat a munkálatoknak.

 

A gázvezetéknek 2018-2020 között kell felépülnie, a projekt anyagi hátszelet kapott az Európai Bizottságtól is (illik megjegyezni, hogy a szlovák uniós biztos, Šefčovič állt ki mellette) és valószínűleg hamarább elkészül, mint a Lengyelországot Csehországgal, Nyugat-Szlovákiával, Magyarországgal és Horvátországgal összekötő ág. (…)

 

 hirdetes_810x300  

Hogy milyen gáz megy majd ezen keresztül? A lengyel sajtó információi szerint a gázvezeték norvég és amerikai gázt szállít majd Közép-Európába, köszönhetően a cseppfolyósított LNG gáz termináljának. Ez Szlovákia és Közép-Európa számára is jó hír.

 

A lengyel-szlovák gázvezeték (Kassa irányába) és a Nyugat-Szlovákia érintésével Horvátországig húzódó amerikai és norvég cseppfolyósított gázt szállító vezetékek. Forrás: Postoj.sk

 

Postoj.sk, Jaroslav Daniška, Krátke správy redakcie

Nyitókép: RT.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!