Zelenszkij panacsnokai újabb Majdantól tartanak - Körkép.sk
Eszter, Eliza
    |    
HUF: 376.25
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Zelenszkij panacsnokai újabb Majdantól tartanak

2024. máj. 06. 20:37

Kiril Budanov, az ukrán katonai hírszerzés szerint Ukrajnát egy „harmadik majdani forradalom” fenyegeti. Ez talán a legabszurdabb kijelentés, amit a háború folyamán a katonai vezetéstől hallhattunk. De nem azért, mert nem valós a puccs veszélye.

 

Budanov félelmeiről a BBC-nek adott interjújában beszélt. (…) A hírszerzés fejel elismerte, hogy az oroszok a fronton nagy sikereket aratnak, az ukrán haderő pedig „nehéz helyzetben” van. Ezen kívül azonban nagyobb veszély is fenyeget.

 

Budanov szerint ugyanis az ukrán közvélemény megosztott a „Kreml hírszerzési műveletei” miatt. Más szavakkal, az ukránok kezdenek hinni az orosz propagandának. Nehéz elképzelni, hogy lehet hallani ennél abszurdabb kijelentést Ukrajna biztonsági apparátusának egyik csúcsvezetőjétől.

 

Már csak azért is, mert a „Majdan” kifejezést Ukrajnában 2014 óta azon „szuverén akarattal” azonosítják, hogy Ukrajna maga választhatja meg saját sorsát, miközben ennek az akaratnak a legitim módon megválasztott elnök erőszakos eltávolításával szereztek érvényt, akit az ukrán nép ugyan szabad választások útján választott meg, de később megvezetve érezte magát. Budanov aggodalma tehát teljesen érthető.

 hirdetes_810x300  

 

(…) Az interjú nem sokkal azelőtt jelent meg, hogy a német Die Welt és a Washingthon Post közzétette információit arról a békemegállapodásról, amiről Ukrajna tárgyalt Oroszországgal 2022 márciusában, és amit Zelenszkij [ukrán elnök]  végül nem írt alá (…).

 

Ennyi idő elteltével ma már tudjuk, hogy egy sorsdöntő pillanatról volt szó, amikor eldőlt, hogy Ukrajnát el fogják pusztítani. Igen, és továbbra is folynak spekulációk arról, hogy vajon Zelenszkij végzetesen hibás döntése az USA és Nagy-Britannia nyomására született, vagy önállóan hozta meg ezt a döntést arra reagálva, hogy Oroszország éppen akkor visszavonult Kijev környékéről (…).

 

A második esetben Zelenszkij azért is érezhette magát nyeregben, mert az angolszászok a végső győzelemig tartó támogatást ígértek neki. A végső katonai győzelemig. Nem kétséges, hogy éppen e sorsdöntő pillanat törölte el a háború béketárgyalásainak minden lehetőségét. (…)

 

A szlogenek, miszerint a konfliktus katonai megoldása az egyetlen lehetséges út, és semmi másról még csak gondolkodni sem szabad, reakciók voltak azokra az ígéretekre és vakhitre, hogy a Nyugat meghatározó módon fogja segíteni Ukrajnát. És ez az ígéret bizonyult később illuzórikusnak.

 

(…)

 

És hogy ki a felelős azért, hogy újabb forradalomra vagy puccsra kerülhet sor Ukrajnában? Most épp az orosz propaganda, más szavakkal az ukrán nép, amely a háború alatt egy emberként állt fel elnöke döntései mögé és nem kételkedett a katonai megoldás kizárólagosságában, (…) de most hirtelen Budanov szemében Putyin információs gépezetének eszközévé válik.

 

Röviden: Zelenszkij attól fél, hogy a média felett gyakorolt totális ellenőrzése ellenére a hétköznapi ukránokhoz eljut a szörnyű igazság a háború menetéről. Olyannyira eljut, hogy még egy újabb Majdant is előidézhet. Egy puccsot.

 

Budanov kijelentése világosan mutatja Zelenszkij csapatának kiábrándultságát és frusztrációját amiatt, hogy az ukrán nép kezd felébredni az oroszok felett aratott katonai győzelemről szóló dajkamesékből, amellyel hosszú ideje etetik őket.

 

Zelenszkij környezete úgy gondolja, hogy a népharag rosszul végződik az elnök számára.

 

(…)

 

Štandard.sk, Zelenského velenie sa obáva Majdanu. Ukrajinci sa totiž prebúdzajú z propagandy

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket