Nyitókép: Horváth Sztaniszláv, Pintér Ákos via honvedelem.hu

 

„A KC-390 képességei révén új korszak nyílik a légierő történetében” – mondta Kutnyánszky Zsolt. A Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára április 12-én Kecskeméten mutatta be az egyelőre tesztelésre érkező az első Embraer gyártmányú katonai szállítógépet, ami hamarosan társával együtt a honvédség állományába kerül.

 

Az első magyar részre gyártott gép április 12-én érkezett a kecskeméti repülőbázisra, ahol egyelőre csak néhány hetet tölt földi és légi tesztelésen, aztán a munkálatok befejezésére visszatér Brazíliába.

 

„Ez a rövid időszak kiváló lehetőség a magyar szakemberek számára, hogy már bőven a gép érkezése előtt megismerkedjenek a technikával” – fogalmazott Kutnyánszky Zsolt, hozzátéve, hogy a Magyar Honvédség az átalakulások időszakát éli.

 hirdetes_810x300  

 

A modern KC-390 jelentősen növeli a Magyar Honvédség légiszállító képességét. Az akár 26 tonna hasznos terhet szállítani képes géptípus magyar változata  légi utántöltésre és intenzív ellátásra szoruló betegek, illetve sérültek ápolására is alkalmas.

 

A több mint 23,5 tonnás és 34 méter fesztávolságú, 800 kilométer/órás végsebességű, 8000 méteres utazómagasság elérésére képes, valamint 6000 kilométer hatótávolságú gép raktérében 80 felszerelt katona foglalhat helyet.

 

Az első magyar felségjelzésű KC-390 ősszel, míg társa várhatóan 2025 elején kerül hazai lajstromba. Jelenleg tíz magyar repülőműszaki szakember vesz részt elméleti és gyakorlati képzésen a gyártó brazíliai telephelyén. A repülő-hajózó felkészítést követően, ősszel már kiképzett műszaki és hajózó személyzet kezdheti meg a szolgálatot.

 

Honvedelem.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!