Félmillió embernek voltak légzési nehézségei, több tízezer km2-nyi felégett őserdő, késő repülőgépek, több tucatnyi elpusztult orangután és további állatok ezrei veszélyben. Nyár óta 120 ezernél több tűzeset volt Indonéziában. Most ugyan az esős évszak javít a helyzeten, de sokak szerint az utóbbi ezer év legnagyobb klímakatasztrófájáról van szó, amely jövőre megismétlődhet.

 

„Napirenden vannak a párórás áramkiesések” – írja le a helyzetet a Dél-Szumátrán élő Vladimír Maťo. „Néhány hete a szmog szó szerint csökkentette a látástávolságot, a barátaim légzési nehézségről beszéltek, és órákat késett a repülőgépem.”

 

Indonézia őserdői (kép: twitter.com)
Indonézia őserdői (kép: twitter.com)

 

Édességekhez és bioüzemanyaghoz

 hirdetes_300x300  

 

A későn jövő esős évszak november közepén kezdődött, most már intenzíven esik az ország egyes részein, és ez eloltja a tüzeket. A párizsi klímacsúcs előtt már látszik, hogy idén Indonézia lesz a világ legnagyobb kibocsátója az üvegházhatású gázok terén. A tűzvészek mindennaposak, az El Niño jelenség hosszan tartó szárazságokat okoz.

 

„Katasztrofális volt a helyzet. Naponta több száz tűzvész volt, némelyikről a helyi farmerek tehettek, de többségéért a nagyobb cégek és a földspekulánsok a felelősek” – mondja Stanislav Lhota, az ústí nad labemi állatkert kutatója, aki régóta figyeli az indonéziai ökoszisztémákat. Az egyik fő ok a pálmaolaj-termelés. Ez olcsóbb és hozzáférhetőbb a többi olajfajtánál, ezért édességek, egyéb ételek, kozmetikai szerek sokaságába teszik, és üzemanyagként is hasznosítják. Indonézia és Malajzia adja a világtermelés 85 %-át.

 

Az erdőtüzek terjedése még jól is jön a pálmaolajat termelő cégeknek, hiszen a leégett erdő helyén sokkal könnyebb ültetvényt kiépíteni – mondja Lhota, aki tagja a Pálmaolaj Elleni Koalíciónak. Megoldást szerinte a külföldi cégek kisebb kereslete jelenthetne, és a pálmaolaj helyettesítése más olajokkal.

 

Elpusztult orangután tetemét viszik ki a leégett erdőből (kép: twitter.com)
Elpusztult orangután tetemét viszik ki a leégett erdőből (kép: twitter.com)

 

Egyre több az áldozat

 

Indonézia és Malajzia múlt héten ugyan erdőirtás elleni egyezményt írt alá, de az egyre romló klimatikus feltételek előrevetítik, hogy Délkelet-Ázsia jövőre is szenvedni fog a szmogtól. „Minden évben küzdünk a tűzoltással… és feltételezem, ez jövőre is így lesz. Az őserdők leégése viszont nem a probléma gyökere, csak az indonéziai erdőgazdálkodás következménye” – mondja Joeni Hartanto Jakartából.

 

A helyiek által alkalmazott égetéses termőföldszerzés a brit Guardian lap szerint 100 ezernél több idő előtti halálesetet okozhat.

 

(sme.sk; képek: twitter.com)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!