Nyitókép: ARMAS/ SUAQ PROJECT

 

A világon először fájdalomcsillapító hatású növénnyel kezelte a pofáján lévő sebét egy szumátrai orángután Indonéziában – közölték a németországi Max Planck Institute of Animal Behavior és az indonéziai Universitas Nasional biológusai.

 

A Rakus nevű orángután megfigyelése során a biológusok észrevették, amint egy gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású, a hagyományos orvoslásban általánosan használt kúszónövény nedvét fogyasztja, majd többször is nyílt sebére keni azt.

 

 hirdetes_810x300  

 

Isabelle Laumer, a német etológiai intézet munkatársa szerint Rakus valószínűleg egy szomszédos hímmel folytatott harc során sebesült meg.

 

„Rakus viselkedése szándékosnak tűnt, mivel szelektíven kezelte az arca jobb felén lévő sebet a növényi nedvvel, és más testrészét meg nem” – mondta Laumer.

 

 

A tudósok szerint az állat sebe később nem fertőződött el. A kutatók elmondása szerint ez a megfigyelés betekintést nyújthat a sebgyógyászat evolúciós eredetébe. Az akar kuning néven ismert növényt az indonézek gyógyszerként használják. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő, gombaellenes, antioxidáns és egyéb gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!