Nyitókép: SITA

 

A Kaliforniai Egyetem megállapították, hogy a macskáknak is vannak különféle arckifejezéseik, nem is kevés: legalább 276 különbözővel tudnak kommunikálni egymással. A HVG cikkéből az is kiderül, a csimpánzoknál 357 arckifejezést azonosítottak.

 

Arra is rájöttek, hogy van néhány olyan arckifejezése a macskáknak, ami közös az emberrel, ami valószínűleg az elmúlt tízezer év együttélésének eredménye.

 

Behavioural Processes című tudományos lapban megjelent tanulmány első szerzője, Lauren Scott csapatával júliusban és augusztusban 194 percen át rögzítette a macskák arckifejezéseit egy cicakávézóban. A felvételeket Brittany Florkiewicz evolúcióbiológussal elemezte, aki bizonyos állatfajok érzelmeit és viselkedését tanulmányozza.

 

Rájöttek, hogy a macska 276 arckifejezésének mindegyike 26 egyedi arcmozdulat négyes keverékéből állt össze. Ilyen például a nyitott száj, a pislogás, a nagy vagy kicsi pupillák, a bajusz mozgatása vagy az orr megnyalása, nem is beszélve a fül pozíciójáról. Összehasonlításként: az embernek 44 egyedi arcmozdulata van, a kutyáknak pedig 27.

 

A rögzített arckifejezések 45 százaléka volt barátságos, 37 százalékukra agresszió vagy düh volt a jellemző. A maradék 18 százalékban a kettő keveredett. Ezekből az a következtetés is levonható, hogy a macskák az esetek többségében nem viselkednek túl kedvesen a cicakávézóban, vagy nem szeretik, ha filmezik őket.

 

A kutatók egyelőre nem értik, a macskák mit szerettek volna elmondani egymásnak ezekkel a gesztusokkal, de az eredmény a jövőben segítheti a tulajdonosokat és a menhelyeket, hogy felismerjék és értsék az állat viselkedését.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.