Nyitókép: pcma.uw.edu.pl/ a kép illusztráció

 

A Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) kutatói vizesárok nyomait fedezték fel a Tell el-Retaba ásatási hely területén, amely valószínűleg III. Ramszesz fáraó erődjét védte. A szlovák szakemberek már a tizenharmadik ásatási turnusokat töltik Egyiptomban – tájékoztatott a Szlovák Tudományos Akadémia szóvivője, Katarína Gáliková.

 

Jozef Hudec, a Szlovák Tudományos Akadémia Keletkutató Intézetének munkatársa elmondta, hogy a vizesárok 20 méteres szakaszon határolja be az erődítmény nyugati falát. Elmondása szerint az ókori egyiptomiak mintegy 160 centiméter mély árkot ástak a kavicsos alapkőzetbe, amelynek nagyon meredek falai voltak. Hudec felvetette, hogy a betolakodóknak valószínűleg létrákra volt szükségük, hogy áthidalják ezeket az akadályokat, amit ókori domborművek is alátámasztanak. Ezeken ugyanis a támadókat létrákkal ábrázolják.

 

Rámutatott, hogy az árkot nem biztos, hogy külön vízforrásból táplálták, mivel az egyiptológusok talajvíz nyomaira bukkantak.

 

„A jelenlegi talajvízszint nem biztos, hogy megfelel az ókori szintnek, hiszen az asszuáni gát még nem állt, és a vízszint a Nílus áradásaitól függött” – mutatott rá a szakember.

 

A szlovákiai csapat kutatását a Kutatási és Fejlesztési Ügynökség, valamint a Gedid Aigyptos Alapítvány támogatásával finanszírozzák.

 

Körkép.sk, Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!