Nyitókép forrása: www.marcorsyscom.usmc.mil/

 

Az Amerikai Egyesült Államok elképesztő mennyiségben küldött méretes gyalogsági páncélozott transzportereiből, az úgynevezetet MRAP-ekből Ukrajnába. A Portfólió a Task&Purpose nevű amerikai biztonságpolitikai portálra hivatkozva megírta, mi áll ennek a hátterében.

 

A MRAP páncélozott járművet tipikusan gerillaellenes hadviselésre fejlesztették ki, páncélzata (főleg a jármű alsó részén) úgy lett kialakítva, hogy ellenálljon az improvizált robbanóeszközöknek (IED), amelyek anno a Közel-Keleten sok amerikai életét kioltották a járművek mellett vagy alatt robbanva. A gép jól működött, rengeteg amerikai katonát mentett meg.

 

Ugyanakkor előnyei nem épp a hagyományos háborúban érvényesülnek, mint amilyen az ukrajnai. A MRAP könnyen kibillen oldalra, és páncéltörő képességgel rendelkező egységek ellen nem sokat véd. Könnyűfegyverzetű katonai egységek ellen azonban kétségkívül hasznos lehet.

 

Az igen tanulságos, a jármű fejlődéstörténetét is bemutató cikk arra hívja fel a figyelmet, hogy az iraki, majd afganisztáni háború miatt a Pentagon anno 24 ezer MRAP-et rendelt meg, darabját cirka kétmillió dollárért. A nyilvánvaló túlárazás mellékes, a probléma az volt, hogy a rengeteg jármű mára több problémát jelent, mint hasznot.

 

A gépeket karban kell tartani, alkatrészeket kell raktározni, alkatrészgyártó kapacitásokat kell fenntartani, és így tovább. Ezért az USA arra a következtetésre jutott, hogy többe kerül fenntartani az MRAP-arzenált, mint kivonni őket a rendszeresített eszközök közül.

 

Így 8585 MRAP-et megtartanak maguknak és modernizálnak, közel hét és félezret pedig leszerelnek. Ez utóbbi csoportból sokat ott is hagytak Afganisztánban a nagy kapkodásban a táliboknak.

 

Ugyanakkor több mint 500 jármű az ukrán fegyveres erőknél kötött ki.

 

Ám adódik a egy kérdés. Az USA ezeket a járműveket azért adta át az ukránoknak, mert egyébként is megszabadult volna tőlük. Nem adta viszont át azokat a modern haditechnikákat, amelyek tényleg hatékonyak tudnának lenni egy hagyományos háborúban (nem csak az USA, más nyugati ország sem).

 

Ez pedig szöges ellentétben áll azzal a fennkölt nyugati narratívával, hogy Ukrajna az egész nyugati civilizációt védi az oroszok ellen…

 

Portfólió

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.