Nyitókép: tasr

 

A kormánypárti Hlas-SD nagyra értékeli, hogy a parlament elfogadta a Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök elleni támadást elítélő határozatot, és reméli, ez egy új politikai kultúra kezdete – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Peter Žiga (Hlas-SD), a parlament alelnöke, megbízott elnöke.

 

„A Hlas nemcsak az állásfoglalás tartalmát tartja fontosnak, hanem azt is, hogy a politikai spektrum minden képviselője egyértelműen támogatta. Az a tény, hogy a parlamenti pártok képesek voltak közös álláspontot kialakítani a demokrácia elleni merénylettel kapcsolatban, és határozottan elítélni azt, reményt ad az országnak arra, hogy a politikai küzdelem visszatérhet az alapvető politikai kultúra keretei közé, és az érvek lesznek túlsúlyban, nem a gyűlölet”

 

szögezte le.

 

A Hlas kiemelte, hogy az állásfoglalás a politikai pártokra, valamint a civil szektor és a sajtó képviselőire is vonatkozik.

 

„A feszültségek enyhítése a társadalom minden rétegének célja és felelőssége kell, hogy legyen”

 

jegyezte meg Žiga, és hozzátette, nagyra értékeli, hogy nyugodtan zajlanak a parlamenti ülések.

 

„Jó példa a lakosság számára, hogy a fontos pillanatokban képesek egyezségre jutni a politikai táborok”

 

tette hozzá.

 

A koalíciós tanács keddi ülésén tapasztalt konstruktivitást is méltatta, és kiemelte, hogy az ellenzéknek voltak észrevételei a határozattal kapcsolatban, a koalíció pedig figyelembe vette ezeket.

 

Megismételte, az nem lenne megoldás, ha a jelenlegi helyzetben nem ülésezne a parlament. Žiga úgy véli, a jelenlegi ülés legkésőbb csütörtök reggel véget érhet, és a képviselőknek csak a következő, június 11-i rendes ülésen kellene visszatérniük a parlamenti padsorokba.

 

A parlament alelnöke a jó szándék megnyilvánulásának tartja a parlamenti pártok vezetőinek tervezett találkozóját. De – mint mondta – amikor az ötlet megszületett, nem volt olyan a helyzet, hogy minden politikus leülhessen egy asztalhoz.

 

„Megértem a Smer-SD képviselőinek érvelését, miszerint szeretnék, ha Robert Fico is részt venne a kerekasztalon”

 

mondta. Szerinte a pártelnökök találkozójára csak olyan időpontban kerülhetne sor, amikor a miniszterelnök is jelen lehet.

 

Tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!