Azt beszéli már az egész város, hogy Bugár Béla, a Most-Híd elnöke lehet a vegyespárt jelöltje a 2019-es köztársaságielnök-választásokon! Nem a nyolcvanadik évéhez közeledő Rudolf Chmel, nem más közkatona- politikus, nem egy párthoz közelálló civil, hanem maga a király!

 

A Körkép olvasói is véleményt nyilvánítottak arról, hogy fontos egy megfelelő magyar nemzetiségű köztársaságielnök-jelölt:

 

A Körkép-sk megkérdezi olvasóit: Ki legyen a magyarok köztársaságielnök-jelöltje?

 

 hirdetes_810x300  

Gyerekkoromban a napköziben szoktuk játszani tanítás után a Király, király, adj katonát! – játékot. Két, gyerekekből álló sorfal állt egymással szemben úgy 10 méteres távolságra, egymás kezét fogva, és a sorfalak közepén pedig a legerősebbnek gondolt király állt, aki az elhangzott felszólításra visszakérdezett, hogy magamat vagy rongyos bakát? A válasz lehetett bármelyik baka, de ha az volt, hogy magát a királyt, a legerősebbet, akkor ő futva rontott teljes erőből a sorfalnak, hogy megbontsa az összekulcsolt kezeket valahol, lehetőleg a leggyengébbnek vélt ponton.

 

Nos, most maga a király elindul a köztársaságielnök-választáson?

 

Ez már nem játék! Szó se róla, meglepetés erejével hatna az indulása! Szó se róla, jó lenne, ha lenne magyar köztársaságielnök-jelölt a 2019-es választásokon!

 

Nem azért, hogy győzzön, az lehetetlen, arra még nem érett be a szlovák közgondolkodás. Sikeres szereplése viszont ugyanúgy, mint legutóbb Bárdos Gyula indulása esetében növelné önbecsülésünket, tartást adna önérzetünknek, láthatóbbá válnánk ország-világ előtt: él Szlovákiában egy számottevő nemzetrész, amely hallatja hangját, és megméretette magát a legfőbb közjogi méltóság megválasztásának alkalmával is

.

Viszont amennyiben két magyar köztársaságielnök-jelöltje lesz a 10 százaléknyi kisebbségünknek, egy a Most-Hídé, egy az MKP-é, talán ki is röhögnének minket: sokat akar a szarka, de nem bírja a farka! A Most-Híd azóta bizonyára már megbánta, hogy legutóbb a KDH jelöltjét, Hruṧovskyt támogatta. Nem azt bánta meg a vegyespárt, hogy nem a magyar nemzetiségű Bárdos Gyulát támogatta, hanem azt, hogy egy esélytelen szlovákot. Az MKP jelöltje nélkülük is 5 százalékot ért el, Hruṧovsky viszont leszerepelt!

 

Ezért most már illik kirukkolnia a vegyespártnak egy saját jelölttel, már nem bújhat a jobboldali Kék koalíció mögé, onnan már a mostani kormánytagságban való részvétellel száműzte magát. Meg aztán szüksége is van a csökkenő pártpreferencia miatt az erős önmutogatásra! Bugár Béla mondta egy alkalommal, hogy semmiképp se akarja elveszíteni szlovák szavazóit, de egyre inkább úgy néz ki, hogy a szlovák szavazók akarják elveszíteni őt.

 

Lejtmenetbe indult a vegyespárt, és vele együtt csökkent a pártelnök népszerűsége is! Ennek megállítását, megfordítását szeretné minden bizonnyal elérni a Most-Híd saját elnökének a jelölésével! Talán igazuk is van a maguk szemszögéből! Ki más jöhetne számításba? Rajta áll vagy bukik az egyszemélyes párt!

 

Csakhogy Bugár Béla jelölése nem szolgálná a felvidéki magyarok összefogását!

 

Bármennyire is szeretné majd ezt kommunikálni a kampányában! Mert amennyire népszerű és hiteles a szlovákiai magyarok bizonyos körében, legalább ugyanolyan arányban ellentmondásos és hiteltelen, hiszen a Most-Híd létrehozásával ő osztotta meg a felvidéki magyarságot!

 

Mindenesetre kíváncsiak vagyunk Bugár újabb arcára, sokadik reinkarnációjára: magyar kereszténydemokrataként kezdte, egyesült magyar párt vezéreként folytatta, majd szétverte a pártját és szlovák-magyar vegyespártot alapított, tagja volt a Radičová vezette jobboldali koalíciós kormánynak, majd keményen bírálta szintén jobboldaliként Fico második kormányzását, majd elárulva a jobboldali pártokat, tagja lett Fico harmadik kormányának!

 

Most pedig vélhetően köztársaságielnök-jelöltként kívánja megmérettetni magát! Az egyszerű halandó úgy gondolja, hogy a köztársasági elnök legyen olyan, aki felül tud emelkedni a pártpolitikán, és személye egyesíti azt a közösséget, amely nevében kíván indulni.

 

Bugár Béla nem ilyen ember!

 

Száraz Dénes               

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!