2001-et írtunk, a Bugár Béla vezette MKP ereje teljében volt az első Dzurinda-kormányban. Miniszterelnök-helyettessel, két miniszterrel, több száz államigazgatási pozícióval, rengeteg MKP-s polgármesterrel, álomlehetőségekkel az egyes tárcáknál.

 

Majd jött az államigazgatási reform, az ország új területi felosztása, mely egyértelműen diszkriminálta a magyarokat. Az MKP Durayval, Bárdossal, Csákyval és főleg Bugárral már év elejétől hangoztatta, hogy ha a Mečiar-féle (jelenleg is érvényes) megyei felosztás kerül elfogadásra, a párt kilép a kormányból.

 

Utolsó csepp, sokadszor

 

 hirdetes_810x300  

„Ez volt az utolsó csepp a pohárban” – mondta 2001 júliusában Bugár Béla, majd elutazott nyaralni. Közben beindult a gépezet. A párt Országos Tanácsában (tele a hatalomból profitáló küldöttekkel) fokozatosan többségbe került az a vélemény, hogy a „vályúnál“ kell maradni. Azaz a pénz beszél, az elvek és a magyar érdekképviselet másodlagos.

 

A Mečiar-féle nyolc megyés rendszer végül el lett fogadva, az MKP maradt a vályúnál. Gerinc elferdült, pénztárca megtelt, a szlovákok által addig irigyelt erkölcsi magyar fölény végleg elveszett. A felvidéki magyarság folyamatos megalkuvása elkezdődött. Azok, akik anno 2001-ben az augusztus 25-i Országos Tanács ülésén a koalícióban való maradás mellett szavaztak, a későbbiekben többször döntöttek hasonlóan önző módon.

 

A halmaz vegyes

 

Többségük ma a Most-Hídban van, de a halmaz vegyes. A vegyespártban is vannak tisztességes emberek, mint ahogy az MKP-ban is maradtak olyanok, akik 2001-ben a zsebükre szavaztak.

 

Ma már 2018-at írunk, újra kormányválság van. A pártelnök azóta is pártelnök. Bugár Béla csakúgy, mint akkor, felelősségvállalás helyett inkább nyaralni ment. Hétfőn eldől, hogy a Most-Híd az a párt-e, aminek láttatni szeretné magát, vagy pedig az, amit mi gondolunk róluk.

 

2001-ben Bugár Béla vezetésével már eljátszották a magyarok becsületét. Ma a vályúnál az egész ország becsületével hazardíroznak.

 

Király Zsolt

Nyitókép: SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!