Nyitókép: Körkép.sk

 

Mottó: Kedvesebb Magyar Péter, több konkrétum!

 

Pénteken, „nem… tüzes nappalon / De háborus éjjel” érkezett Érdre Magyar Péter, hogy meghirdesse pártja programját az uniós parlamenti választásokra. Este nyolckor, a jégeső fenyegetésétől terhelt hűvösségben a média hírveréséhez képest csekély számban, talán 1500-an jelentek meg a főtéren, ahol akár tízszer ennyien is elfértek volna. A Szónok alig késett, és fiatalos lendülettel csapott a húrok közé.

 

 

 

Mondja, belehallgatott a tévévitába, ahová őt is várták, és csak annyit mondhat, kevesebb Magyar Pétert és több konkrétumot! Már ekkor, az ellenfelek kritikájánál is érezhettük, hogy a főszereplő jó szónok. Nem keresi a szavakat, nem hümmög, folyamatosan és értelmesen beszél. Egy kicsit Dobrevről, hogy mit mulasztott el, aztán magáról és a pártjáról. Hogy hány helyen járt, milyen sokan látták, és mekkorát hazudott erről a köztévé.

 

 

Árad a Tisza

 

Úgy véli, de mit is beszélek, történészek mondják, hogy Kossuth debreceni beszéde és az ötvenhatos forradalom óta nem voltak annyian a tereken, mint az ő gyűlésein. Kőművesek és sebészek kezdtek beszélgetni a közéletről, mert árad a Tisza – utal saját pártjára – és ezt már megállítani nem lehet. Megtudjuk azt is, hogy nincs párt, amit annyi fiatal támogatna, mint az övét, bár a megjelenteket nézegetve inkább voksolnának a középkorúak és az idősebbek többségére.

 

A beszéd 4. percében érkezünk el a Fideszhez, aminek tábora magyar szerint kétmillió-kétszázezerre csökkent, miközben a Tisza párté másfél millióra nőtt. „…és napról napra többen vagyunk!” A 40 éves korosztályban, mondja a szónok, a Tisza Párt vezet a harminchat éves Fidesz előtt. Hogy ebben a számjátékban mi a truváj, azt nem értjük. Talán, hogy a 40 éves korosztály, habár 4 éves kora óta hallgatja a Fideszt, íme mégis Magyar egyhónapos pártját támogatja. Vagy?

 

 

Ebből nyilván a megjelent választók bölcsessége világlik ki, amit abból is láthatunk, hogy a diplomások és az érettségivel rendelkezők között – mondja – a Tisza Párt támogatottsága a legnagyobb. Magyar szavai, melyekkel arra buzdítja híveit, hogy minél több emberrel beszéljenek, minél több embert győzzenek meg, a „miniszterelnök úr” (Magyar véletlenül sem mond egy rossz szót sem Orbánra), szóval az ő szlogenjét juttatja eszünkbe, hogy mindenki hozzon magával még egy embert. Az üzenet: le kell zárni az elmúlt 20 évet, melyben mindenki mindent rosszul csinált, le kell váltani a tehetetlen politikusokat, hogy Magyar Péter kormánya majd mindent jól csinálhasson végre.

 

De azt megelőzően, az Európa Parlamenti választásokon, „veletek együtt” még be kell verni egy hosszú szöget a NER koporsójába (szórványos taps). Nem háborús uszításra van szükség mondja, hanem békére, hogy végre érdemi dolgokról beszélhessünk. Habár kétségtelen, hogy ebben a mondatban a háborús uszítás a Fideszre vonatkozik, de hogy a szükségesnek mondott béke nem Ukrajnára, abban biztosak vagyunk.

 

Így, a 8. perc táján fordulunk aztán rá a szokásos paripára, hogy aztán 30 percig le se szálljunk róla. Fidesz, Rogán, egészségügy, orvoshiány, oktatás és szegénység. Magyarországon a legkevesebb az orvos, nincs szappan, papír és törülköző, száraz a zsemle és vékony a parizer. Becsapott a pedagógus és legtöbb a szegény. Pedig milyen sok pénzt kaptunk már az uniótól, de azt mind ellopják a NER beavatottjai, és nem ő. De majd ő, szakértőkre támaszkodva helyretesz mindent.

 

 

De csak 8 évig lesz miniszterelnök, mert pártja gondoskodik arról, hogy így legyen. Aztán a kivándorlás, hogy milyen sok magyar él és dolgozik külföldön (mint megtudjuk egymillió), és hogy sosem született olyan kevés gyermek, mint az idén, és azok is többnyire Londonban. Mert nem úgy kell segíteni a családokat, ahogy ezt Orbán teszi, hanem biztonságot kell adni nekik. Magyar Péter mindenről beszél, amihez utóbbi években problémaként merült fel a magyar közéletben. A bajok ecsetelése színes, érzelmes és érzékletes, ám megoldásuk ismertetésére nincs idő. De arra van, hogy a Megafon szereplőit szidja.

 

Ötmilliós Rolex órák

 

Egészen zavarba ejtő, ahogy rezzenéstelen arccal mesél ötmilliós Rolex órákról, melyek a választó adójának korrupt szétcsorgatásából kerül érdemtelenek kezére. Hirtelen nem is tudja az ember, hogy hova nézzen és mit gondoljon a szónok jólfizető kormányzati állásairól, melyek alig 2 hónappal ezelőtt még ugyanilyen órákat fialhattak. Esetében bizonyára nem érdemtelenül, amit azonban politikai ellenfeleitől el sem tud képzelni.

 

 

Ezután következik az est legváratlanabb pillanata, amikor Orbán-idézeteket hallgatunk, melyek a fizikai biztonság hiányának súlyos kiszolgáltatottságáról szólnak. Ezek a pártelnök szerint mára minden magyart fenyegetnek. Nem biztos, hogy a hallgatóság jobban értette, mint én, mert tapsot nem hallottam. De úgy tűnt, a magyarok azért szavaznak a Fideszre, mert Orbán fizikai biztonságunkat fenyegeti, Tornától Szabolcsig.

 

Hazahozza Brüsszelből a milliárdokat

 

De most már ezt aztán nem csináljuk tovább, van még egy uniós ciklus, és abban majd ő hazahozza azt a sok milliárdot, amit Orbánnak nem adnak oda. Ebben nincs is miért kételkednünk, mióta látjuk, hogy Tusknak egy sajtpapírért is átutalják a lengyeleknek amúgy törvényesen járó pénzeket.

 

Mert láthatjuk mi, hogy ő bizony nem úgy választ magának uniós képviselőket, mint a többi pártok! És ettől az ő képviselői majd valóban a magyarokat képviselik. Június 8-án hát mindenkinek ott kell lennie a legeslegnagyobb tüntetésen, 9-én pedig a Tisza Pártra kell szavazniuk.

 

 

Számonkérnek gazdagot

 

És akkor majd leszednek minden pártkatonát, és számonkérnek gazdagot. A Gyurcsányékat is, és akkor majd rend lesz. Amikor aztán arról beszél, hogy ők Orbánnal szemben majd az egyedülálló anyákat is családnak tekintik, megint zavartan pillantunk körbe, hogy …akkor Varga Juditot is? Ám Varga is nyugodt lehet, mert Magyar Péter majd fel fogja emelni a családi pótlékot.

 

Így, a negyvenkettedik perc táján hősünkben már csak a hála kifejezése maradt, hogy ilyen sokan eljöttek. Azt nem teszi hozzá, hogy legalább még egy jó oka van a hálára: az, hogy a megjelentek megelégedtek a hibák felsorolásával, és nem voltak kíváncsiak a megoldások mikéntjére. Ha elég pikírtek akarunk lenni azt is mondhatnánk, hogy ilyen tömény demagógiát még a mi Ferink se engedett meg magának soha. Főképp nem ilyen szép kerek mondatokban. Hogy is volt csak? Kevesebb Magyar Pétert és több konkrétumot! Nos ezt mi is elmondhattuk volna ott a helyszínen, ha előre tudjuk, hogy mit fog mondani Magyar. De akkor még csak ő tudta.

 

 

Micskó András

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.