Vége az eperszezonnak. Az utolsó lekváros üveget is lezártam. A Felvidéken mindenki elmondta összesnél is több politikai beszédét, mindet megértettem. Most jön a „csak a kezét figyeld”…

 

Dehogy fogunk politizálni! Annál sokkal érdekesebbről szeretnék elmélkedni. Csáky Pál ajánlást fogalmazott meg Orosz Örs irányába az EP-választásokon. Igaz, más jelöltet is méltatott, de ezt mégis érteni szeretném. Ha Csáky Pál politikai előéletét nézem, mindig is egy nemzeti konzervatív politikai minőséget képviselt.

 

Tanult emberként…

 

Miniszterelnök-helyettesi és EP-képviselői mandátumán túl egyik legjelentősebb politikai térhódítása Bugár Béla legyőzése a régi MKP tisztújító kongresszusán. Anno a régi párton belüli gazdasági lobbi felszámolását célozta meg, és ezt sikerre is vitte. Olyannyira, hogy Bugár Béla szövetségesei le is vonultak a pártból egy új politikai formációt létrehozva. Ezt csak a nemrég születettek kedvéért teszem ide, hogy érteni lehessen a rácsodálkozásomat. Szóval, ez az ember nem viselte jól a mutyit maga körül, talán romantikusan hitt az olyan eszményekben, mint a kisebbségi jogok, az igazságosság és szolidaritás elve. Megbecsülte a tisztességes munkát, értette, hogy mi a közjóért dolgozni, és átlátott a talmi csillogáson. Tanult, több nyelven beszélő ember.

 hirdetes_810x300  

 

Az „egységes magyar képviselet” ábrándjának pártba szervezésekor minden magát magyarnak való ember megfért egy szövetségben: a jó, a kapzsi, a nemzeti konzervatív, a progresszív, a libsi, a hidas, a törtető, a közért dolgozó. Egyet nem tűrtek: a régi öregeket. Ebben a felhajtásban attól remélték a feltámadást, hogy a tapasztalt Csáky-féléket kispadra ültették. Mint a műanyag megjelenésekor a porcelántálat hajították ki a tapasztalatot, és cserélték le PVC vajlingra a kiszolgált politikust. Az egyik oldalnak hangja volt, a másiknak intelligenciája. A tapasztaltabbja megértette, hogy félre kell állni, mert csillogó szemekkel jelentek meg az aktivisták, és kár volt bármit magyarázni, ők ugyanis politikusok akartak lenni. Csáky is félreállt. Majd egyszer csak Orosz Örs méltatójaként jelent meg egy támogató videóban. Lehet, hogy a kampánysörtől van? Vagy egy másik sörözésből származik egy baráti felkérésre?

 

Honnan tudjuk, hogy jó politikus a koncertszervező?

 

Csákynak anno teljesen természetes volt, hogy egy mandátumért a politikai üzenetei kiterítésével dolgozik meg. Nem mászik lyukba, nem ás kutat, nem szervez koncertet, nem itat sörrel embereket, nem mászkál monterkában, hogy amolyan „közülünkvalógyerek” benyomását keltse. Tisztában volt vele, hogy öltöny-nyakkendő és elmondja, hogy mik a célkitűzései, és ezért kell, hogy őt szeressék vagy ne szeressék. Nem jutott eszébe azzal kampányolni a rendszerváltáskor, hogy jól ír és egyébként pedig nagyon jó vegyész is lehetne. Mert ugye a politikus nem attól lesz jó politikus, mert pék volt, és nagyon jó kenyeret sütött. Így, ha valaki jól szervez koncertet, akkor ő szimpátiát vált ki, de honnan tudjuk, hogy jó politikus lesz-e?

 

 

Apropó koncert! Volt három is, kedves Pali! Az egyikre sem hívták meg? Nem? Azt mondják, Berényit sem! Nem, nem zártkörű volt! Nyilvános és ingyenes! Mindenki mehetett! Egy magyarországi minisztérium koncertjei voltak! Persze, ők fizették. Hogy lehet ez? Véletlenül. És még milyen más véletlen van benne? Hát, hogy Királyhelmecen, Nyárasdon és Komáromban is volt kampánysör, Örs bemutatkozott és Bokor Jóvilágvan Réka volt az előzenekar minden esetben. Jól van, hát nem csodálom, hogy Pali sem tudhatta. Még maga a fellépő is „titokban tartotta”. Értsd ez alatt: a legkisebb falu koncertjéről is beszámol, de ez most itt nem került fel az Ő Facebookjára, pedig azt nagyon szereti, főleg hirdetve.

 

Semmi baj, kedves Pali!

 

De hát persze, hogy ebben semmi rossz nincs, ha van kultúra. Csak ahogy Palit ismerhettük, anno nem nagyon szerette, ha valaki indokolatlanul haszonélvezőjévé válik valaminek. És itt bizony ez történt. Sőt, Pali biztosan érti, hiszen a nemzetközi politikában is jártas, hogy ezzel a Magyarország minisztériumát is kellemetlen helyzetbe sodorja, hiszen egy másik országban rendezett kulturális programot, amivel az egyik politikus csúnyán visszaélve politikai kampánycélokra használta fel, aztán lesz mit magyarázni, hogy akkor most ők beavatkoztak-e vagy sem.

 

Semmi baj, kedves Pali! Ez ebben az újkori szövetségesdiben, a magyarban ez egy progresszív újítás. Nem minden politikus fesztiválszervező, de minden(?) fesztiválszervező politikus szeretne lenni. Hogy miért? Félreértésből! Az emberek nem hülyék. A koncertre kimennek. A szervező ismertségre tesz szert, még akár szimpátiára is. És itt kezdődik a munka. Tudja, Pali, amit Ön már elvégzett. Hogy most kellene meggyőzően elmondani, hogy miért alkalmas valaki a politikai mandátum betöltésére.

 

A magyar kormány, a Kultminor és a Slovnaft

 

Anno a kormányhivatalban nem lehetett akkora felhajtás, mint amikor főhősünk kivonul és levonul, tűzik a mikroportot, fotós, videós, drónos. Nem ez, nem a tévéhíradó. Ez felkerül az online platformokra, hogy mindenkihez is eljusson. Az illúzió mesterei egy kedveskedő, közvetlenkedő embert láttatnak. Mindeközben ugyanazokon a platformokon jelenik meg, ahogy újságírókat, médiát gyaláz, jeles egykori színházigazgatóval személyeskedik, aki mögött pesti színházakban mind a mai napig ott a teljesítmény! Nyilvánosan hangoztatja, hogy kitől vonná meg a támogatást. Pali, drága, más idők ezek! Ugyan egyelőre az áhított szék nélkül, de egyértelműen kirajzolódik, hogy másként gondolkodnak manapság a hatalom gyakorlásáról. Pedig akár hálás is lehetne. Hiszen, mindaz, aki most ő maga, Magyarország Kormányának, a Kultminornak és a Slovnaftnak is köszönhető. Persze, ez csak képletesen vagy így. De hát mégiscsak főhősünk logikája szerint. Ha Ő maga az értékmentés, és erre alapozva lenne Ő jó politikus lehetne, akkor ez ugye a felsoroltak bizalmának köszönhető.

 

Pali, ismerhető volt az igazságérzete. És ezt nem azért tettem ide, mert ebben kételkedek. Azért tettem ide, mert együttérzek mindazokkal a tehetséges emberekkel, csoportokkal, csapatokkal, szervezetekkel, közügyet képviselő szerveződésekkel, akik ezeket a lehetőségeket nem kapták meg, mert nekik nem lejt a pálya. Nincs rokon, nincs befolyásos szimpatizáns, nincs, ki felkarolja, de lehet, hogy ugyanakkor egyenesebb a gerinc, meghatározóbbak az elvek, nincs megalkuvás, közérdek van, állhatatos munkabírás, és ennek ellenére lesöprik, félreteszik, eltiporják őket. Ők ugyanúgy sokat tettek már le az asztalra!

 

Amikor főhősünk utat épít

 

Jó, hát beszélhetnénk konkrétumokról is, de sajnos politikai téren a szemfényvesztésre tudok csak kitérni. Persze, hogy van a megye… Van támogatás. Reggel mindenki elmegy munkába. Elvégzi a dolgát. Pénzt kap érte. Megpályázta, megkapta a munkát, és pénzért elvégzi. Ha rosszul végzi, majd végzi helyette más. Ennek a megyén is így kell lennie. Ne fújjuk be hajlakkal az ételt, hogy jobban csillogjon! Főhősünket láttuk mi már utat építeni. Pali, el tudta volna anno képzelni, hogy egy köztiszteletben álló gimnázium igazgatóval nekiáll utat építeni a szántóföld közepén?! Mondjuk két métert. Nem jön sehonnan sem a betoncsík, nem tart sehová sem.

 

Fiúk, légy szíves tegyetek ide egy ilyen fotót…

 

 

 

Köszi.

 

Mi lehet ezzel a betoncsíkkal most a szántó közepén? Nem is tudom… Viszont azt pontosan tudhatjuk, hogy mi lesz azzal a közúti táblával, amelyet minap Nyitra megye képviselőivel helyezett ki főhősünk. Nem, nem a megye helyezte ki. Ez még nem az! Igen, igen úgy van mondva. De ez csak egy szemléltető eszköz. Olyan, mint a betoncsík. Ez viszont nem felel meg a törvényes szabványoknak. Így majd szépen le kell szerelni. Pali, kedves, felsorakoztatta volna egy megye képviselőit a saját kampánya érdekében, hogy megmutassák, milyet rakhattak volna ki, ha sikerült volna ezt törvényesen azóta kivitelezni, amit mind a mai napig nem sikerült?

 

Aktivisták a tábla előtt

 

Mert tudja, amíg az aktivisták szerepelnek a táblák előtt, az elmegy… De itt a blamázs, az egész frakciót éri! Nem, Jóska nem volt ott! Ő már korábban, még a parlamenti választások előtt kihelyezett az ő megyéjében olyan közúti kétnyelvű táblákat, amelyek máig ott vannak, és helyes kivitelezéssel valóban a megye helyezte ki azokat.

 

 

Érti, Pali! Ehhez asszisztált! És most nem akarok mélyebbre menni, ne firtassuk, hogy miből. Azt sem, hogy hogyan lehet olyan mértékű – akár meghívásos – támogatásokhoz jutni. Ugyanis ez a fiú ugyanazon a listán van, amint azok, akik tisztességgel elvégeznék a dolgukat. Mégiscsak meg kellene nézni, hogy hogyan lehet ezt másképp. De a félretett, félrelökött embereknek tartozunk ezzel! Hogy kimondjuk, látjuk, mi történik! Mert minden kézre szükség van, amikor az éhesnek enni kell adni. És minden tanárnak megbecsülés jár, aki annak ellenére magyar népdalt tanít, hogy máshol, tehetségével sokkal többre menne. Minden színésznek jár a taps, aki hozzánk tett valamit, és akit a politikus kóstolgat, annak egy ölelés is jár. Mindenkinek jár a támogatás, ha politikai nézetekben és egyéb világnézetekben nem is egyeznek a hatalomra törő titánokkal.

 

Szavazzunk józanul!

 

És minden választópolgárnak van szavazati joga. De sajnos nem mindenki él vele! Pedig most kellene! Józanul szavazni! Egyet ésszel, egyet szívvel. És mindenkinek!

 

Ez meg most hosszú lett! De legalább az eperlekvár befőzve. Majd elfelejtettem: barackot kellene eltennem. Vennék 15 kiló barackot! Szóljatok, légy szi, ha van eladó!

 

Szőke Nő

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 28 olvasónak tetszik ez a cikk.