Nyitókép: SITA

 

Június 8-án lezajlottak az európai parlamenti választások Szlovákiában. A voksolást nagyban befolyásolta a Robert Fico elleni, ellenzéki fanatikus által elkövetett merénylet, mely alapjaiban változtatta meg a közhangulatot az országban, és befolyásolta a kampány hangvételét is az utolsó hetekben.

 

Az Unión belül általában Szlovákiában volt eddig a legalacsonyabb választási részvétel. Legutóbb még a 23 százalékot sem érte el. Az biztos, hogy a háború, a migránskérdés, a Brüsszel által erőltetett genderpolitika, a green deal és a kormányfő elleni merénylet miatt magasabb választási részvétel várható. Mindenhol, beleértve a magyarlakta területek nagy részét is. Kérdés, hogy kire szavazott a magyarok többsége.

 

Körkép.sk exkluzív: A Magyar Szövetség nem szerzett EP-mandátumot

 hirdetes_810x300  

 

Körkép.sk exkluzív: Összesítették a Magyar Szövetség EP-jelöltjeire leadott karikákat

 

Cikkünk megírása idején egyelőre még az exit pollok sem állnak rendelkezésre, a hivatalos végeredményre vasárnap (június 9.) 22.00 óráig várnunk kell.

 

Néhány dolog azonban az ország és a felvidéki magyar politizálás jövőjével kapcsolatban már most leszögezhető, függetlenük a konkrét eredményektől.

 

1. Békepárti többség várható

 

A Szlovákia által Brüsszelbe küldött 15 EP-képviselők többsége várhatóan békepárti lesz. A kérdés csak az, hogy a leginkább háborúpárti Progresszív Szlovákia nyeri-e a választást, avagy a Smer ezt is behúzza. Bárki is lesz végül a győztes, a Smer-Hlas-Republika hármas nagy valószínűséggel elviszi a 15 mandátum többségét, biztosítva a békepárti többséget. Ha ugyanez a tendencia köszön majd vissza a nagy nyugat-európai magországokban is, akkor Brüsszelben akár irányváltás is bekövetkezhet.

 

2. Háromból három győzelmet jegyezhet a Smer és a Hlas

 

Békepárti szlovákiai többség esetén a parlamenti- és az államfőválasztás után a Smer-Hlas-SNS-Republika-Magyar Szövetség vonal képviselte ideológia harmadszor is többséget tud szerezni az országban. Ez nagy dolog lesz, hiszen mindezt mediális ellenszélben érhetik el. A pontos eredmények ismerete nélkül azonban ennél többet egyelőre nem lehet mondani.

 

3. Mi lesz a felvidéki magyar politizálással?

 

Magyar szempontból óriási tétje van annak, hogy Berényi Józseféknak sikerül-e EP-mandátumot szerezniük. Ettől függ ugyanis a Magyar Szövetség jövője országos szinten. Amennyiben ismét elbuknak, az nagy valószínűséggel az önálló magyar etnikai politizálás végét jelenti a Felvidéken. Nem, nem az etnikai politizálás maga fejeződik be. Az egyéni, csoportos keretek között várhatóan továbbra is gyakorolható. Annak saját, önálló, magyar keretek közötti művelése azonban véget ér. Hosszú időre.

 

 

A túl sok kudarc rá fogja ébreszteni a párt vezetését arra, hogy a  jelenlegi keretek között az országos politizálás véget ér számukra. Marad a regionális, önkormányzati szint, országosan pedig legfeljebb a csatlós szerepe a szlovák pártok mellett. Ki a Smer, ki a Hlas, ki a PS, ki a Republika, ki a KDH, ki az SaS kötelékében. El is indul majd az átigazolási időszak. Emellett persze, várhatóan többen megpróbálják majd tolni tovább a jelenlegi szekeret, számítva a budapesti (anyagi) támogatásra, de arra már egyre kevesebb felvidéki magyar választó lesz kíváncsi.

 

Amennyiben bejutnak, és valamilyen csoda folytán Berényiék mégis brüsszeli mandátumot szereznek, úgy az utolsó utáni lehetőséget, esélyt kapják a választóiktól arra, hogy megpróbáják egyben tartani a Magyar Szövetséget. E sorok írójának véleménye szerint ez már sikeres EP-szereplés esetén sem lesz lehetséges. A párton belül annyira megszűnt az érdemi politizálás, az egyes szereplők között olyan nagymértékű a bizalmatlanság, annyi fault követtek el egymással szemben az utóbbi hónapokban is, hogy nagy valószínűséggel további szakadás várható.

 

4. 24 órán belül feljön a függöny

 

Minden más, az egyes lehetőségeket taglaló forgatókönyv felvázolásához elengedhetetlen a választási eredmények ismerete. Alig 24 órán belül feljön a függöny és kiderül, kik maradnak, maradtak a színpadon, illetve kinek osztanak még lapot a továbbiakban.

 

Király Zsolt

 

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.