Az Európai Bizottság (EB) komoly változtatásokat tervez javasolni az EU migránspolitikáját illetően. Azok az országok, akik elutasítják a kötelező kvóták elvét, magas illetéket fizethetnek.

 

A Financial Times információi szerint az EB holnap terjeszti be javaslatát az ún. Dublini szerződés módosításának részeként.

 

Az illeték nagysága az előzetes információk szerint 250 ezer euró minden elutasított menekült után. A szabályozás formájáról még tavaly döntöttek az EU-s honatyák, ám a büntetés mértéke még változhat.

 

 hirdetes_300x300  

A bizottság javaslata szerint annak az országnak kell a menekültkérelmekkel foglalkoznia, amelyiken keresztül léptek be először az EU területére.

 

Ugyanakkor a javaslat tartalmazza azt is, hogy ha az EU külső határán található országot megbénítja a migránshullám, a többi tagország vállaljon részt befogadásukban.

 

Ezen elv alapján került korábban elfogadásra (vitatható körülmények között) a kötelező betelepítési kvótáról szóló határozat is, amelynek értelmében az EU-ban 160 ezer menekültet osztanának szét a tagországok között. A kvóták ellen foglalt állást Szlovákia mellett Magyarország, Románia és Csehország is.

 

Bár az előző Fico-kormány Magyarországgal közösen keresetet nyújtott be az Európa Tanács ellen a kvóták vitatható megszavaztatását miatt, Brüsszel egyelőre kitart azon állítása mellett, hogy Szlovákia az Európai Bíróság határozatáig is köteles respektálni a kvótarendszer érvényességét.

 

A fentiek fényében, ha Szlovákia el akarja kerülni a migránsok betelepítését, a kvóta által előírt 1509 fő után 377 millió eurót kellene fizetnie.

 

Aktuality.sk, HNonline.sk

Nyitókép: info.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!