A RegioJet feladja az ország legfontosabb vasútvonalát, és februártól nem közlekedik a Pozsony-Kassa vonalon. Ezt Radim Jančura, a RegioJet magán-vasúttársaság vezetője jelentette be. Az indoklásnál nem nagyon köntörfalazott, szerinte Robert Fico kormányfő és Andrej Danko házelnök szorították ki cégét, annak ellenére, hogy az utasok megszerették a sárga vonatokat.

 

„Szlovákiában, sajnos, a politikai közszereplők – főleg Robert Fico és Andrej Danko – azon igyekeznek, hogy kiszorítsák a RegioJetet Szlovákiából. Ez a tény nem segíti cégünk normális működését”

 

Mondta Jančura.

 

A kormány Andrej Danko javaslatára decemberben újra elindította InterCity járatait, pont egy évvel azután, hogy a járatok veszteségessége miatt beszüntették azokat. Danko álláspontja nem meglepő, a tavalyi parlamenti választások előtti kampánykörútjain többször hangoztatta, hogy gyűlöli a sárga vonatokat és autóbuszokat, mert nem szlovákok, ezért el kell tűnniük Szlovákiából.

 hirdetes_300x300  

 

"Gyűlölöm a RegioJet sárga vonatait" - Andrej Danko már kampánya során is támadta a RegioJet-et, forrás: DennikN.sk
„Gyűlölöm a RegioJet sárga vonatait” – Andrej Danko már kampánya során is támadta a RegioJet-et, forrás: DennikN.sk

 

Robert Fico felelőssége az ingyenes vonatjegyek intézményének bevezetésében érhető tetten. Az intézkedés miatt a magán-vasúttársaság nem tud versenyezni bizonyos vonalakon az államival (ZSSK). Bár Jančura szerint, ha az állam a magán-vasúttársaságoknak az ingyenes jegyek után járó kompenzációnak csak a felét átfizetné, a RegioJet ki tudná gazdálkodni a másik felét.

 

„Úgy gondolom, hogy nem nacionalizmusról van szó, mert hogyan ülhetne akkor egy kormányban a Most-Híddal. Szerintem ez a populizmus egy formája, ami a klientelizmussal és a korrupcióval van összefüggésben”

 

mondta a RegioJet igazgatója. Jančura a SME napilapnak adott interjúban elmondta azt is, hogy bár megszünteti a Pozsony Kassa járatot, de a bővítik a Prága-Kassa vonalon közlekedő sárga vonatok számát.

 

A miniszter tárgyalna, de mi haszna, ha nem ő dönt?

 

Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter tárgyalni akar Jančurával a Pozsony-Kassa vonalról, ám ő szkeptikus ezzel kapcsolatban.

 

Radim Jančura nem először mondja ki nyíltan, amit a politikusokról gondol, forrás: nitraden.sk
Radim Jančura nem először mondja ki nyíltan, amit a politikusokról gondol, forrás: nitraden.sk

 

„Száz százalékig biztos vagyok abban, hogy erről a vonalról ténylegesen távoznunk kell. Kedden meglepett a minisztertől kapott SMS, miszerint meg akarja oldani a helyzetet. Sok éve ismerem Érseket, okos ember. Ennek ellenére nem hiszem, hogy ezt megengedik neki, mert a minisztériumot a smeres Viktor Stromček és Danko irányítja (…)”

(Viktor Stromček egyébként a ZSSK felügyelőbizottságának elnöke is volt 2015-ben – a szerk. megj.)

 

mondta Jančura a Hospodárske Noviny internetes tévéműsorában, ahol egy megdöbbentő kijelentést is tett:

 

„(…) Valaki felbérelt ellenem egy bérgyilkost. (…) Csak azért nem jártak sikerrel, mert azt, akinek meg kellett volna ölnie engem, szeptemberben meggyilkolták. Nem félek a haláltól, de nem lettem jókedvű attól, hogy az üzlet miatt a személyszállítási ágazatban is lelőhetik az embert”

 

Durván veszteséges, de az adófizetők pénzén küzdene az utasok kegyeiért

 

Alighogy Érsek felajánlotta a tárgyalás lehetőségét Jančurának, a ZSSK elnök-vezérigazgatója, Filip Hlubocký azonnal jelezte, hogy a ZSSK kész pótolni a RegioJet kieső járatait a Pozsony-Kassa vonalon, mégpedig anélkül, hogy ehhez további támogatást kérne az állami költségvetésből. Egy veszteséges magáncég csak komoly áldozatok árán maradhatna fenn évekig, ha zsinórban veszteséget termel. A ZSSK-t folymatosan kisegíti az állam.

 

Az InterCity-k újraindulásakor Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter és Andrej Danko (SNS) házelnök, forrás: zzsk.sk
Az InterCity-k újraindulásakor Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter és Andrej Danko (SNS) házelnök, forrás: zzsk.sk

 

Mit is jelent ez? A ZSSK 2015-ben 90 milliós bevételre tett szert jegyeladásokból, miközben 226,1 millió euró állami támogatást kapott. Ennek ellenére 2015-ben 5,9 milliós mínuszban zárta az évet. De lehet ezt még ragozni. A ZSSK ugyanis évek óta veszteséges, ám egyre kisebb mértékben. Hogyan? Az adófizetők pénzéből.

 

2015-ben 490 ezer euróval csökkent a vesztesége, miközben 13,5 millióval nagyobb támogatást kapott az államtól. A jegyeladásból származó forgalma pedig nem nőtt, hanem potom 20 millióval csökkent. Ezek az adatok a ZSSK 2015 éves jelentésében olvashatóak.

 

Informatív jelleggel: ha 2015-ben 226,1 millió euró állami dotációban részesült, és 90 milliós bevétele volt jegyeladásokból, akkor a teljes forgalmának háromnegyedéhez az adófizetők járulnak hozzá – ennyit az ingyen vonatokról. Állami támogatást a RegioJet is kap (a Pozsony-Dunaszerdahely-Komárom járatra), de a ZSSK-tól eltérően nem garantált összeget, hanem teljesítményfüggőt, és jóval több feltétel köti.

 

Érsek elvileg segítene a RegioJet-nek megoldást találni, de a döntés láthatóan nem az ő kezében van, forrás: aktuality.sk
Érsek elvileg segítene a RegioJet-nek megoldást találni, de a döntés láthatóan nem az ő kezében van, forrás: aktuality.sk

 

Ami pedig az újraindított IC vonalakat illeti, 2015-ben az előző évhez képest 332 ezerrel kevesebb IC jegyet adtak el, tehát nagy szükségük van a trend megfordítására, hogy megtartsák az állami támogatást.

 

Egy egyszerű példa

 

A kérdés az, mennyire érinti a hétköznapi embereket a RegioJet kiszorulása a szlovákiai piacról. Egy másik példával élve képzeljük el, hogy az egyik mobilszolgáltató száz százalékban állami tulajdonúvá válik. Ezután drasztikusan csökkenti az árakat, vagy ingyen kínál mobilkészülékeket az embereknek – állami dotációkból finanszírozva.

 

Értelemszerűen, megszerzi a szlovákiai ügyfelek zömét, kiszorítja a konkurenciát a piacról, majd mikor már nincs releváns versenytársa, felhasználja monopolhelyzetét – vagy egekbe viszi az árakat, vagy politikai befolyásoló eszközzé válik, mint a választások előtti gáz-visszafizetési kampány az SPP esetében.

 

A szlovák valóság - a ZSSK néhány vonatán egyenesen felháborító a higiénia hiánya, forrás: topky.sk
A szlovák valóság – a ZSSK néhány vonatán egyenesen felháborító a higiénia hiánya, forrás: topky.sk

 

A ZSSK számait elnézve egyértelmű, hogy egy olyan vállalatról van szó, amelyen rengeteg pénz folyik keresztül az államkasszából, amit évről évre emelnek, miközben egyre kevesebb a jegyeladás, egyre kevesebb az ügyfél, és egyre több a panasz.

 

Az utasok írásos kifogásainak és panaszainak száma a RegioJet 2011-es megjelenése óta 58 százalékkal emelkedett 2015-re 4143 volt belőlük. Ezek felét a ZSSK egyszerűen nem tartotta jogosnak, a többi többnyire a koszos fülkékről, használhatatlan vécékről, lassú vagy ellehetetlenítő ügyfélszolgálatról, működésképtelen internetes jegyeladásról és az ingyenes járatokat érintő elégtelen tájékoztatásokról szólnak.

 

 

Körkép.sk/KL, HNonline.sk, Topky.sk

Nyitókép: zivot.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!